content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

04 Eyl

SGK Borç Yapılandırmasında Püf Noktalar

Piyasalara rahat bir nefes aldırmak ve kamu alacaklarının ödenmesinde vatandaşlara ve iş dünyasına kolaylıklar sağlamak üzere çıkartılan 6736 Sayılı Kanun, 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girmişti. Aradan geçen sürede başta SGK ve Maliye olmak üzere borçların nasıl yapılandırılacağı da açıklığa kavuştu.

SGK ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla birlikte bir yandan piyasalar rahatlamış olacak, diğer yandan da maliye, SGK, belediyeler, odalar gibi kurum ve kuruluşlar ödenmemiş alacaklarını tahsil etmiş olacaklar.
Milyonlarca SGK borçlusu işverenler ve sigortalılar için başvuru dönemi böylece başlamış oldu. Ancak, alışkanlık olduğu üzere, bu tür başvurular hep son güne bırakılıyor.
SGK af ve yapılandırma başvurularının 31.10.2016 tarihinde son ereceği dikkate alındığında başvuruların bir an önce yapılmasında fayda var.
Başvurular nasıl yapılacak
SGK borcunu yapılandırmak isteyen işverenler veya sigortalılar bu tarihe kadar ilgili başvuru formunu doldurarak SGK’ya vermesi gerekecek. Özel sektör işyerleri için otomatik yapılandırma söz konusu olmayıp, mutlaka başvuru yapılması gerekiyor.
Ancak, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşların borçları ise otomatik olarak yapılandırılacak. Belediyeler ve bağlı kurumlar ya 31.10.2016 tarihine kadar yapılandırma başvurusu yapacak ya da başvuru yapmayan idarelerin, taksit süreleri otomatik olarak 144 eşit takside bölünecek. Yapılandırmaya otomatik katılım sadece Belediye ve belediyeye bağlı kurumlar için geçerli olacak.
Başvuru formları, elden ya da posta yoluyla bağlı bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine gönderilecek. Başvuruların posta yolu ile yapılması halinde; taahhütlü, iadeli taahhütlü, APS veya PTT Kargo yoluyla yapılan gönderilerde, başvuru formunun/dilekçenin postaya verildiği tarih SGK’ya verildiği tarih, buna karşılık, adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun SGK evrak kayıtlarına giriş tarihi SGK’ya verildiği tarih olarak kabul edilecek.
Birden fazla işyeri bulunanlar
4(a) kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerce aynı veya farklı illerde birden fazla işyerinin bulunması halinde her bir işyeri için ayrı ayrı başvuruda bulunulması gerekiyor. Bu nedenle özel sektör işverenlerinin her bir iş yeri için ayrı ayrı başvuru formu düzenlemesi gerekiyor.
E-Sigorta kanalıyla başvuru
4/a ve 4/c kapsamında sigortalı çalıştırılmasından dolayı kaynaklanan SGK borçları için posta yoluyla başvuru yapılacağı gibi e-sigorta kanalıyla başvurulması mümkündür. Yeniden yapılandırma başvuruları, www.sgk.gov.tr adresinden e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi / kesenek bilgi sistemi kullanıcı adı ve şifresi girilmek suretiyle yapılacak.
BAĞ-KUR’lu dilediği SGK’ya başvurabilir
4(b) kapsamında sigortalıların dosyalarının bulunduğu SGK ünitelerin dışında başvuruda bulunmaları halinde yapılandırma başvurusu kabul edilecek.
Başvuru formları ile ödeme planlarının bir örneği, sigortalının dosyasının bulunduğu SGK’ya gönderilecek.



Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank