SGK’lıların Dul ve Yetim Aylığı
Sigortalıların ölümü halinde, hak sahibi olan eşi-çocukları ile ana-babasına ölüm aylığı bağlanmaktadır. Ölüm sigortasında hakkı doğuran olay ölümdür. Hak sahiplerine ölüm sigortasından aylık bağlanmasında sigortalıların öldüğü tarihte geçerli olan mevzuat esas alınacaktır.
5510 sayılı kanun hükümlerine göre ölüm aylığı bağlanabilmesi için sigortalının ölüm tarihinin 2008/Ekim ayı başından sonra olması ve en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4-1/a bendi (SSK) kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir.
Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sadece 4-1/a (SSK) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartında; gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmayacaktır. Ancak 1/10/2008 tarihinden önce ölen sigortalıların 900 gün hesabında borçlanılan tüm süreler dikkate alınacaktır.
SGK'lıya kasten zarar veren yandı!
5510 sayılı kanunda üçüncü bir kişinin kastı nedeniyle ölen sigortalının hak sahiplerine, 5510 sayılı kanun uyarınca bağlanacak aylığın başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısının kurumca zarara sebep olan üçüncü kişilere rücu edileceği öngörülmüştür.
Kanun hükmünde, üçüncü kişilerin kasıtlı hareketinin bulunması halinde kuruma rücu hakkı doğacağı öngörüldüğünden kasıtlı hareketin SGK müfettişleri, SGK kontrol memurları veya yargı kararıyla tespit edilmesi gerekmektedir.
Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesinde "10- Ölüm veya malul kalmasında üçüncü kişilerin kastı var mı?" bölümünün hak sahipleri tarafından işaretlenmesi halinde kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca gerekli inceleme yapılacaktır. Bu durum, üçüncü bir kişinin kastı nedeniyle malul kalan sigortalılar için de uygulanacaktır.
Ölüm hali, kamu görevlilerinin veya er ve erbaşlar ile kamu idareleri tarafından görevlendirilen diğer kişilerin vazifelerinin gereği olarak yaptıkları fiiller sonucu meydana gelmiş ise bu fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunanlar hariç olmak üzere, hak sahiplerine bağlanan aylıklar için kurumca, kurumuna veya ilgililere rücu edilmeyecektir.
***
Vergi kaçakçılığı Ülke TV'de tartışılıyor
Yarın (17 Ekim 2009) akşam 22.30'da Ülke TV'de yayınlanacak olan "Resul Kurt'la Çalışma Hayatı Programı"nda vergi kaçakçılığı ve naylon fatura konusu ele alınacaktır. Programda Hürriyet Gazetesi yazarı ve Gazi Ünv. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot konuk olacak.
Programda herkesin merak ettiği, "Vergi kaçakçılığı nasıl ve neden yapılıyor", "Naylon fatura" "Naylon fatura kullananları bekleyen cezalar", "Naylon faturacıların koda alınması", "Hapis cezalarında ince nokta", "Vergi kaçakçılığını ve naylon faturayı önlemek için neler yapılabilir" gibi sorulara cevaplar aranacak.
Programda, izleyenlere interaktif olarak konulara katılma imkanı sağlanıyor. İzleyenlerin, günün konusuyla ilgili olarak uzman konukların yorumlarını izleyebilecekleri gibi, canlı telefon bağlantıları ve elektronik posta yoluyla da merak ettikleri hususları sorabildikleri programda, bire bir cevaplarını alabiliyorlar.
İnteraktif olan programa, 0212 437 80 02 veya 03 numaralı telefonlardan canlı olarak ulaşılabileceği gibi, soru@ulketv.com.tr elektronik posta adresine de sorularınızı, yorumlarınızı ve eleştirilerinizi gönderebilirsiniz.
"Resul Kurt'la Çalışma Hayatı Programı" her hafta cumartesi günleri farklı konu ve konuklarıyla saat 22:30'da Ülke TV ekranlarında izleyenlerle buluşuyor.
Babam 1973 yılında annemde 1969 yılında almanyaya gitti 1982 yılında kesin dönüş yaptılar kendi pirimlerini almışlar işverenin pirimlerini almamışlar emekli olunca alırsınız demişler babam türkiyeden ssk dan emekli oldu 2002 yılında vefat etti babam biz dul aylığı yada emekli aylığını alabiliyormu? bilgilendirmenizi istiyorum annemin sigorta numarası 18 081150 A 51 babamın SİGORTA NUMARASI A23140647S149 ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM BİLGİLENDİRMENİZİ VEYA NEREYE BAŞVURABİŞLİRZ YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM...
Ekim 18th, 2009 at 15:30