Sezaryenle Doğan Çocuk Obez Oluyor
İngiltere’ de doğan 10 binden fazla çocuğun 15 sene süreyle takip edilmeleri suretiyle yapılan araştırmada sezaryenle dünyaya gelen çocukların obezite risklerinin normal yolla doğan çocuklara oranla yüzde 83 fazla olduğu ortaya çıktı (1).
International Journal of Obesity isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırma 1991-1992 tarihleri arasında Avon’ da doğan 10.219 çocuk üzerinde gerçekleştirildi.
Çocuklar 6 haftalık, 10, 20 ve 38 aylıkken ve 7, 9, 11 ve 15 yaşlarında kiloları ve vücut kitle endeksleri bakımından değerlendirildi.
Çocukların 926’ sının (yüzde 9) sezaryenle dünyaya geldikleri ve bunların doğum tartılarının vajinal yolla doğan çocuklardan daha düşük olduğu belirlendi.
Sezaryenle doğan çocukların kilolarının, doğum tartısı, cinsiyet, ebeveyn vücut kitlesi, demografik ve gebelikle ilgili faktörler ve beslenme özellikleri dikkate alındıktan sonra ‘altıncı haftadan itibaren’ normal yolla doğan çocukların kilolarını geçmeye başladığı görüldü;
Bu ilişkinin annenin kilosu arttıkça daha da kuvvetlendiği görüldü.
11 yaşında sezaryenle doğan çocukların fazla kilolu veya obez olma risklerinin normal yolla dünyaya gelen çocuklara göre yüzde 83 fazla olduğu tespit edildi.
Sezaryen neden obeziteye sebep oluyor?
Bu, sebep-sonuç ilişkisini inceleyen bir araştırma olmadığı için sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin neden fazla kilolu veya obez oldukları hakkında bir şey söylemek mümkün değil.
Sezaryen doğumların obezite riskini artırdığı daha önce de gösterilmişti (2) ama bu ilişkinin sebepleri tam olarak bilinmiyor.
Araştırmayı yapan uzmanlar, anne karnında steril bir ortamda büyüyen bebeklerin bağırsaklarına yerleşecek olan ilk mikropların hangileri olduğunun önemini vurguluyorlar.
Vajinal yolla doğan bebekler annenin ‘doğum kanalında bulunan mikropları’ alırken, sezaryenle dünyaya merhaba diyen bebeklerin ilk temas ettikleri mikroplar ‘hastane ortamında bulunan mikroplar’ oluyor.
Doğum kanalında yerleşmiş olan mikropların bağışıklığın gelişiminde önemli olduğu biliniyor ve bunlara ‘dost mikroplar’ adı veriliyor; sezaryenle doğanlarda astım ve alerjilerin fazla görülmesi de bu şekilde açıklanmaya çalışılıyor.
Bir başka ihtimal de annenin obezitesinin sezaryen doğum için bir risk yaratması olabilir; obez annelerin çocuklarının vajinal yolla da doğsalar obez oldukları biliniyor.
Gelelim neticeye
BİR: İngiltere’ de sezaryen doğumların normal doğumların sadece yüzde 9’ unu oluşturduğuna dikkatinizi çekerim.
İKİ: Bu çalışma sadece bir ‘birlikteliği’ gösteriyor; buna bakarak çocuklardaki obezitenin sebebinin sezaryen doğumlar olduğu söylenemez.
ÜÇ: Sezaryen doğumla ilişkilendirilen hastalıklara böylece artık obeziteyi de ekleyebiliriz.
DÖRT: Gelin de ‘tıbbi bir gereklilik dışında’ sezaryen doğumlara karşı çıkanlara hak vermeyin.
KAYNAK
1. http://www.nature.com/ijo/journal/vaop/ncurrent/abs/ijo201349a.html
2. http://www.nature.com/ijo/journal/vaop/ncurrent/full/ijo2012195a.html