Sevmek İçin 10 Neden!
1-KENDİNİ SEVMEK:
İnsan bütün bir duygularının toplamıdır. Sevgi, merak, kuşku, korku, sahip olma, şehvet, kıskançlık, vs gibi… Bu duyguların, en başta geleni, anası: Sevgidir… Sevgi sözlüklerde; “Bir şeye ya da bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermedir. “ Aslında güzel olan şey, tanımlanamaz.” denilir. O güzel olan şey, her ne ise sadece yaşanır. İşte sevgi de böyle bir şeydir.
İnsan sevmeye önce kendinden başlamalı. Çünkü kendini seven biri kendine değer verir, kendine değer veren biri de kendini değerli kılmak için elinden geleni yapar. Bunun için; okur, düşünür, yazar, geziler yapar ve sürekli arayıp çoğalmağa çalışır. Özetin özeti: Her insan bildiklerinin, bilincinin toplamıdır. Her kim ne kadar biliyorsa o kadardır.
2-AİLEYİ SEVMEK:
Her insan bir ailenin avuçlarında doğup büyür. İnsanın kendi özünden sonra en önemli ortamı aile ortamıdır. Çünkü insan içe ve dışa doğru kişilik edinme yolculuğunu aile ortamında yapar. Bu yolculuğun esenlik içinde geçmesi için ailenin yani ana ve babanın emeklerine içtenlikle saygı duyup sevmek gerek… Sevgi aile iç barışında olmazsa olmaz bir iksirdir.
3-MESLEĞİNİ YANİ İŞİNİ SEVMEK:
İnsanın yaşayabilmesi için mecbur olduğu unsurlar vardır. Hava, su, ekmek ve barınak gibi… Hiçbir insan “Ben bu unsurlardan özgür olacağım!” diyemez. İşte insan en başta bu zorunlulukları elde edebilmesi için yapıp ettiği işini yani mesleğini çok sevip ona göre hareket etmelidir.
4-DOĞAYI SEVMEK:
Doğa insanın hem öğretmeni hem de anasıdır. İnsanlık medeniyetleri doğaya bakıp gözlemleyerek edinmiştir. Neyin yenilip yenilmeyeceğinden, ölünün nasıl gömüleceğine kadar hemen her şeyi doğaya bakıp öğrenmiştir. İnsanın ilk doğal ortamı anne rahmidir, daha sonra da doğadır. Onun için doğayı da tıpkı bir anne gibi sevip saymalı.
5-ÇOÇUKLARI SEVMEK:
Her çocuk hayata bir dahi olarak doğar. Daha sonra ailesi onu ya bozar ya da, o dahi olma özellklerini geliştirmesine yardımcı olur. Doğallığın, bilgeliğin en doğal dili olan çocuklara olabildiğince özen gösterip sevgi duyulmalı.
6-HAYVANLARI SEVMEK:
Hayvanlar da yaşamın ve insanların en vazgeçilmezidir. Hayvanlar insanların hem zihinsel hem de fiziksel ihtiyaçlarını karşılayan dostlardır. İnsanlık tarihi onların öğrettikleriyle ve hikâyeleriyle vardır. Onlara yapılacak bir aymazlık dünyanın dengesini allak bullak edebilir. Bu nedenle hayvanlar adeta insanların bir tür uzuvları gibi görüp sevilmeli.
7-DİLİNİ- KÜLTÜRÜNÜ SEVMEK:
Kültür toplumların ortak belekleridir. Zayıf bellekli ya da belleğini yitirmiş insan ne ise toplumsal kültüründen yoksun insanlarda aynen böyledir. İnsanlığın ve toplumların kavgasının altında yatan en büyük neden; iletişim zaafından yani duygu ve düşüncelerin yeteri ve gereği gibi dile getirilik dillendirilememesinendir. Onun için her insan dilini ve kültürünü elden geldiğince çok sevip özen göstermeli.
8-MİLLETİNİ-YURDUNU SEVMEK:
Yurt milletin ortak evidir. Ev ise insanların en önemli vazgeçilmezlerinden biridir. Tıpkı hava, su, ekmek gibi… Öyleyse her aklı başında insan hem evini yani yurdunu hem de ailesini yani milletini çok sevip gereğini yapmalı.
9-EVRENLERİ SEVMEK:
İnsanlar hayatı yeryüzünden öğrendiği denli gökyüzünden de öğrenirler. Bir başka deyişle; yeryüzü nasıl insanların okuma kitaplarıysa, aynen gökyüzü de her daim okuyup çoğalanılan kitaplardır. Yol gösterendir. Onun için insanlara saat, takvim, pusula, vs. görevleri yapan bütün bir evrenleri sevip okuyup anlamağa çalışmalı.
10-İNSANLARI, İNSANLIĞI SEVMEK:
Sevmek bilinçle seçilen etkin bir davranıştır. Sıradan, basit, bağnaz, bangal kişilerin kotaracağı bir edim değildir. Bir başka deyişle, sevgi; sevecen, güçlü beyinlerin eylemleridir. Onun için “Zalim olan, güçsüz olandır. Sevecenlik güçlü olanlardan beklenir.” Tarihte ki bütün kahramanlar Yani elçiler, bilgeler, kâşifler sevmeyi bilen ve beceren yüreklerdir… (Kaynak Kişi E. Ali Okur e.aliokur@hotmail.com )
ATATÜRK KÖŞESİ
Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım
DÜŞÜN-TAŞIN
-OKU-mayan insan azar..(Kur’an-ı Kerim)
AFORİZMALARIM
-Adeta yaşamım kitap okumakla geçti ama hala şu İNSAN denen kitabı gereği gibi okuyup anlayamadım..