Sevinç TOFİQQIZI Röportajı
H.U. : Sayın Sevinç Tofiqqızı hangi tarihte, nerede dünyaya geldiniz?
S.T. : 29. 01. 1969 tarihinde Azerbaycan’ın Baki şehrinde doğdum.
H.U. : Sevinç Tofiqqızı kimdir diye sorsam kendinizi nasıl anlatırdınız?
S.T. : Sevinç Tofiqqızı bestecidir derdim.
H.U. :Bir de soyadınız çok değişik geldi bana... Bunun hakkında bilgi alabilir miyim?
S.T.: Sevinç benim ismim, Tofig babamın ismidir. Tofiq Türkçesi Tevfik’tir. Tofiqqızı Tevfik kızı anlamındadır. Annemi de babamı da çok seviyorum. Düşündüm ki böyle iyi olur: Sevinc Tofiqqizi
H.U. : Eğitim durumunuzu öğrenebilir miyim?
S.T. : Önce Bakı’da musiki üzerine eğitim alarak piyano bölümünü bitirdim. Daha sonrada Rusya İnce Sanatlar Enstitüsü’nden mezun oldum.
H.U. : Ne zamandan beri beste yapıyorsunuz?
S.T. : Annem dört-beş yaşımdan beri müziği çok sevdiğimi söyler. Müzik okuluna ilk başladığımda 11 yaşındaydım. Babam ve annem müzik okuluna ilk başladığım zaman bana piyano hediye ettiler. Bu hediyeden sonra her şey başladı. 14 yaşımda müzik okulunda okuyorken ilk bestemi yaptım. Azerbaycan benim vatanımdır, canımdır. Vatanımı çok sevdiğim için ilk bestemi Azerbaycan’ıma yaptım. “Hasretindeyim” adlı bestemde vatanıma olan sevgimi, bağlılığımı, özlemimi dile getirdim.
H.U. : Beste yaparken kimlerden destek ve teşvik gördünüz?
S.T.: Her şeyden önce yüce Allah’ımın yardımıyla bugünlere geldim. Annem ve babam bana her zaman destek oldular.
H.U. : Ne tarz besteler yapıyorsunuz?
S.T. : Hem şarkı besteliyorum hem de dizi filmler için müzikler hazırlıyorum.
H.U.: Kaç besteniz var?
S.T.: Sayısını tam hatırlamıyorum, yaklaşık olarak elli- altmış beste ve 10 civarında da film müziği yaptım sanıyorum.
H.U. : En çok sevdiğiniz besteciler kimlerdir? Etkilendiğiniz besteciler oldu mu?
S.T. : En sevdiğim bestecilerin başında Üzeyir Hacibeyov, Fikret Emirov, Qara Qarayev, Tofik Quliyev geliyor ama daha beğendiğim sevdiğim pek çok besteci var. Bu isimler aklıma ilk gelen bestecilerimizdir. Azerbaycan müziği çok zengindir. Biliyorsunuz Azerbaycan’da dünyaca meşhur besteciler olmuş. Ben şuna inanıyorum ki, bundan sonra da Azerbaycan müziğine değer katacak müzisyenler olacaktır. Örneğin Azerbaycan şimdilik muğamları ile dünyaya ses salmış bu beni çok gururlandırıyor. “Muğam” özgün, klasikleşmiş Azerbaycan milli müziğidir.
Etkilendiğim bir besteci yoktur.
H.U.: Bestelerinizi yaparken özel bir çalışma odanız mı var yoksa herhangi bir yerde, aniden bir beste doğabiliyor mu?
S.T. : Kendi evimde de stüdyoda da çalışıyorum. Evimde bestelerimi yaptığım özel bir oda var. Bu odamı çok seviyorum bir de piyanomu çok beğeniyorum. Çoğunlukla bestelerimi burada piyanomun başında yapıyorum.
H.U.: Türkiye’deki müzisyenlerden, bestecilerden, ses sanatçılarından kimleri beğeniyorsunuz ?
S.T. : Türkiye’de çok kıymetli bestekârlar yaşamıştır ve yaşamaktadır. Bunlar arasından seçim yapmam çok zor… Avni Anıl, Şekip Ayhan Özışık, Zeki Müren, Neşet Ertaş gibi bugün aramızda olmayan çok önemli besteciler aklıma ilk gelenler oldu. Daha çok
fazla kıymetli besteciniz olduğunu biliyorum ve hepsini çok takdir ediyorum.
Türkiye’nin müziği benim için çok değerlidir. Orada beğendiğim, seve seve dinlediğim birçok sanatçı var. İbrahim Tatlıses, Ajda Pekkan, Sibel Can, Tarkan, Mahsun Kırmızıgül ve şu an adını hatırlayamadığım ses sanatçıları o kadar çok ki saymakla bitmez.
H.U.: İbrahim Tatlıses’e bir beste verdiniz. Bu konuda bilgi verir misiniz? Beste nasıl doğdu? Tatlıses ile ilk çalışmanız mı? Bundan sonra da Tatlıses ile çalışma kararı aldınız mı?
S.T. : İbrahim Tatlıses gerçek anlamda Türkiye'nin en önemli seslerinden biridir. Biz, onun şarkıları ile büyüdük. Şu anda, Tatlıses’in rahatsızlığı beni çok üzüyor. Ben inanıyorum ki İbrahim Tatlıses hızla iyileşecek ve benim ona bestelediğim sözleri değerli şairimiz Zelimhan Yakup'a ait olan "Mekke" şarkısını o güzel avazı ile ifa edecektir. Benim ona müzik bestelememin en önemli nedenlerinden biri İbrahim Tatlıses’i canlandırmak ve onu hızla iyileşmesini canı gönülden arzu etmemden kaynaklanmaktadır. İbrahim Tatlıses bilsin ki, bizim bütün dualarımız onunladır. Benim arzum budur ki İbrahim Tatlıses tez bir zamanda sağlığına kavuşsun, sonra da bu şarkıyı okusun ve Mekke’de ona klip çeksin.
H.U. :Albüm çıkardınız mı? Kaç albüm veya CD çıkardınız? Sırasıyla isimlerini öğrenebilir miyim?
S.T. : Bir albüm çıkarmıştım, şimdi ikinci albümüm için hazırlık yapıyorum. Birinci albümümün adı “Bir Meleğim Yürek Sesi” … Bu albümde on iki bestem ve çevirdiğim dizi filmler var. Şu anda ikinci albümüm üzerinde çalışmalarım devam ediyor. Henüz adı belli değil. Sürpriz olsun. Allah kısmet ederse 2015 yılında yeni albümüm dinleyicilerimle buluşacak.
H.U.: Tam bir Türkiye ve Atatürk aşığı olduğunuzu biliyorum. Türkiye ve Atatürk ile ilgili besteleriniz hakkında bilgi alabilir miyim?
S.T. :
Bildiğiniz gibi ben bu yakınlarda Ankara’da bulundum ve TRT’nin geçmiş Bakı Temsilcisi Yüksel Değercan’la görüştüm. O, hazırda TRT Avaz’da Baş Koordinatör olarak çalışır. Onunla sohbet
ederken bana “Senin ‘Kalbim Türkiye’m’ klipin TRT Avaz’da yayımlanacak.” dediğinde çok sevindim. Türkiye’m için bestelediğim “Kalbim Türkiye’m” için çekilen klip TRT Avaz’da yayımlanmaya başladı. İzleyenler klipi de bestemi de çok beğenmişler. Bu klip Türkiye’de yayınlanmaya başladığında çok mutlu oldum. Beğenilmesi ise mutluluğuma mutluluk kattı.
Hazırladığım son albümümde içimdeki Atatürk sevgisini “Menim Atatürk’ üm” isimli şarkısıyla ifade etmeye çalıştım. En büyük arzularımdan biri Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu büyük Atatürk’le ilgili bir klip çalışması yapmaktır. Bu konuda uzun bir süredir çok titiz bir çalışma yapmaktayım. Bu konuda Gerek Azerbaycan’ daki Türk Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Seyit Ahmet Arslan ve TRT- Azerbaycan Müdürü Yıldıray Arslan ile TRT Avaz Kanal Koordinatörü Yüksel Değercan ile gerekse de Türkiye’deki bazı hükümet üyeleriyle de sıkı dostluk ve işbirliği içerisindeyim.
Ben Yüksel Değercan’a ve Türkiye’nin Azerbaycan’daki Sefirliğinin Medeniyet ve Tanıtma Müşaviri Seyit Ahmet Arslan’a çok teşekkür ediyorum. Onlar bütün çalışmalarımda bana daima destek olmuşlardır.
H.U.: Bestekarlık dışında çalışmalarınız var mıdır? Bilgi alabilir miyim?
S.T. : Ben Naci Çelik Berksoy tarafından 30 dakikalık kısa bir filmde oynamak üzere davet almıştım. “Kelime-i Şehadet” adlı bu filmde oynadım. Bu, benim ilk oyunculuk çalışmamdı. Film beni çok etkiledi. Günlerce etkisi altında kaldım. Bu filmdeki oyunculuğumla "The First 2012 " ödülünü aldım. Yani yılın en iyi oyuncusu seçildim. Çok mutlu oldum.
H.U.: Tebrik ederim. İlk filminizle en büyük ödülü kazanmanız gerçekten muhteşem bir başarı… Başka film çalışmalarınız oldu mu?
S.T. : Beş film çevirdim.
Birinci filmim az önce sözünü ettiğim “Kelime-i Şehadet” adlı bana ödül kazandıran kısa metrajlı film…
İkinci filmim “Oğurlanan Çocuk” yani “Çalınan Çocuk”
Üçüncü filmim “Hayat Dersi”
Dördüncü filmim ise “Qurur” yani “Gurur”
Beşincisi Kino Festivaline hazırlanan “Yetim”… Bu filmde başrol oyuncusuyum. Hem anne rolünü oynuyorum hem de bu filmin bestecisiyim. Bu film festival için dört ay önce özel olarak çekildi. On
beş dakikalık kısa metrajlı bir filmdir. Kino film demektir. Herhangi bir festivale bu filmle katılmayı düşünüyoruz.
H.U.: Çok başarılı olduğunuzu biliyorum. Ödülleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
S.T. : Hatırladığım ödüllerimden bazıları şunlardır:
Oskar Medeniyet Gazetesi'nin "Qızıl Açar" milli musiki ödülü- 2009
Bakü Geceleri Türkü festivalinde "En iyi Türkü Bestecisi" Ödülü- 2010
Azerbaycan ailesi film festivalinde bestekârı olduğu "İşıqlı Zülmət" filmi "En iyi film" ödülü -2011
"The First 2012" ödülü "Yılın en iyi oyuncusu" ödülü- 2012
“Azerbaycan’ın En İyi Bestekârı” ödülü - 2013
“Azerbaycan’ın En Çalışkan Bestekârı” ödülü – Ağustos 2014
Türkiye’de “Türk Dünyası Hizmet Ödülü” - Eylül 2014
Ankara Etimesgut Belediyesinin her yıl düzenlediği “Uluslararası Anadolu Günleri Medeniyet ve İnce Sanat Festivali” çerçevesinde ödüllendirildim. 2014 Eylül ayında Ankara Kültür Sanat Platformu Başkanı Sultan Özateş, bana “Kültür ve Sanata Katkı Sağlayanlar Başarı Ödülü” takdim etti.
Aldığım tüm ödüllerin dışında benim asıl ödülüm yaptığım bestelerin dilden dile dolaştığını ve severek dinlendiğini görmektir. Bu nedenle gurur duyuyorum.
H.U.: Yeni yetişen gençlere, besteci olmak için çabalayanlara öğüdünüz nedir?
S.T. : Gençler çok çalışsınlar, başarısızlıklardan yılmasınlar. Yetenekleri varsa çalıştıktan sonra mutlaka başarıya ulaşacaklardır. Gençlere çalışmalarında başarılar ve uğurlar dilerim.
H.U.: Bana vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Size sormamı istediğiniz bir soru veya söylemek istediğiniz bir mesajınız var mı?
S.T. : “İçinizden gelen söylemek istediğiniz başka neler var?” diyeceksiniz. Ben bütün Türk Dünyasının her zaman birlik beraberlik içinde olmalarını canı gönülden arzu ediyorum. Allah, Türk’ü korusun diyorum. Size bu güzel röportaj için çok teşekkür ediyorum.
HARİKA UFUK BAKÜ- AZERBAYCAN HAZİRAN 2014 - EYLÜL 2014 TÜRKİYE