Şekerli Meşrubat Diyabete Yol Açıyor
Her gün içilen bir kutu şekerli meşrubat veya süt yerine su ya da şekersiz çay veya kahve içilmesinin tip 2 diyabet riskini azalttığı ortaya kondu (1).
Diabetologia isimli dergide yayınlanan araştırma İngiltere’ de kısa adı EPIC-Norfolk olan araştırma kapsamında 40-79 yaş arasındaki 25.639 kişi üzerinde gerçekleştirildi.
Haftanın yedi günü ne miktarda meşrubat, çay, kahve, meyve suyu ve tatlandırılmış sıcak çikolata ve milkşeyk içtikleri, 11 seneye yakın zaman takip edilen katılımılar içinde 847 kişide diyabet geliştiği tespit edildi.
Analizlerde, kalorilerin şekerli içeceklerden alınan miktarları arttıkça diyabet riskinin de yükseldiği, her yüzde 5 fazladan alımın tip 2 diyabet riskini yüzde 18 artırdığı ortaya çıktı.
Hesaplamalarda vücut kitle endeksi, kalori alımı, diyet, davranış ve sosyo-ekonomik faktörler gibi diyabet riskini artırabilecek faktörler dikkate alındı.
Meyve suyu ve tatlandırılmış çay veya kahve içenlerde diyabetin daha fazla görülmediği bildiriliyor ama meyve suyu tüketenlerin diyetlerinin daha sağlıklı olduğu da vurgulanıyor.
Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de, meşrubat ve tatlandırılmış sütlü içecekler yerine suni tatlandırıcılı içeceklerin diyabet riskini etkilemezken, su ya da şekersiz çay ve kahvenin riski anlamlı derecede düşürmesi idi.
Günde bir kutu daha az şekerli meşrubat içmenin riski yüzde 25, iki kutu daha az içmenin ise yüzde 33 azalttığı da hesaplandı.
Gelelim neticeye
Tip 2 diyabet tüm dünyada artıyor ama bizdeki artış bütün ülkelerden daha yüksek: İstatistikler, son 10 senede diyabetli sayısının yüzde 100 arttığını gösteriyor!
Bilim dünyası, obezitenin temel sebeplerinin yanlış beslenme ve hareketsiz hayat olduğunda hemfikir ama bizim uzmanlarımızın ağzından ne rafine şeker ve un, ne suni tatlandırıcılar ne hazır gıdalar hakkında tek bir kem söz çıkmıyor.
Gözlerini “şeker yükleme testi bürümüş” tatlı bir uykudalar.
Ne diyelim, Allah uyandırsın!
Kaynak