content

15 Haz

Şeftali Ve Erik Kanser Tedavisinde Umut Veriyor

Texas Agrilife Research Merkezi araştırmacıları, sadece şeftali ve erikte çok yüksek oranda bulunan iki fenolik bileşimin kanser hücrelerini kısa sürede öldürdüğünü ispatladılar ve sonuçlarını Journal of Agriculture and Food Chemistry Dergisi’nin son sayısında yayımladılar. Araştırıcılardan Dr. David Bryne, “Kemoterapi tüm hücreleri öldürebilirken meyve kökenli bileşimler sağlıklı hücreleri hiç etkilemez, fakat kanser hücrelerine toksik yani öldürücü etki yapar” dedi. Meyvelerdeki antioksidan oranlarını da araştıran bilim adamları, bilinen bütün meyveler içerisinde en yüksek miktarların erikte olduğunu belirlediler.

YORUM

Amerika’ da yapılan bu araştırmada şeftali ve özellikle de erikte bulunan fenollü bileşiklerin laboratuar şartlarında meme kanseri hücrelerinin üremesini durdururken ve ölümlerine yol açarken, normal hücrelere herhangi bir zarar vermedikleri belirlendi. Bu bileşiklerin hayvanlarda tümör büyümesini önledikleri de ortaya kondu. Araştırmacılar özellikle klorojenik ve neoklorojenik fenollü bileşiklerin bu etkiyi gösterdiklerini belirtiyorlar.

Bu elbette önemli bir sonuç; çünkü bugün kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları hem kanser hücrelerini ve hem de vücudun normal hücrelerini etkiliyorlar. Erik ve şeftalide bulunan bileşiklerin ilaç olarak kanser tedavisinde kullanılabilmesi için yıllarca süren pek çok araştırmanın yapılması gerekiyor. Ancak laboratuar deneylerinde çok olumlu sonuçlar veren binlerce kimyasal maddenin ilaç olamadan çöpe gittiklerini de unutmamalıyız.

Bitkilerden elde edilen ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan sayısız kimyasal madde var. Günümüzde çeşitli organ kanserlerinde çok yaygın olarak kullanılan ve Pasifik porsuk ağacından elde edilen paklitaxel isimli ilaç da bunlara verilebilecek en iyi örnek. Bu araştırmada umut verici sonuçlar elde edilen fenollü bileşiklerin de ileriki senelerde kanser tedavisine girmesi sürpriz olmayacaktır.

Yediğimiz pek çok meyve ve sebzede fitonütrientler veya fitokimyasallar ismi verilen ve insan sağlığı üzerine pek çok olumlu etkileri olan birçok bileşik var. Fenollü bileşikler, flavinoidler, terpenler, flavonlar, karotenoidler… bunlardan sadece bazıları.

Bu fitokimyasalların özellikle antioksidan ve bağışıklığı kuvvetlendirici etkileriyle başta kanserler ile kalp ve yaşlılığa bağlı hastalıklara karşı koruyucu etkileri olduğu biliniyor. Bu bilgiler önce insanlar üzerinde yapılan epidemiyolojik çalışmalar ve hücre kültürlerinde yapılan araştırmalarla elde ediliyor. Bu bileşiklerin ilaç olarak kullanılabilmesi için etkinliklerinin ve güvenilirliklerinin önce hayvan deneyleri, sonra sağlıklı insanlar, daha sonra hastalar üzerinde yapılan ve senelerce süren klinik araştırmalarla kanıtlanması gerekiyor. 

KAYNAK

Peaches, Plums Induce Deliciously Promising Death of Breast Cancer Cells: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100602111145.htm

Etiketler : , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank