Sarıkamış Yürüyüş Parkurları
Önemli saydığımız, böyle kabul ettiğimiz yayınlar vardır. Bunların sayfalarındaki gezintimi biraz daha titiz, biraz daha duraklayarak sürdürüyorum.
Rize ilimiz merkezinden, gazeteci dostum Faik Bakoğlu’nun gönderdiği yayınlardan, kitaplardan bir yenisi: Sarıkamış Yürüyüş Parkurları, adının taşıyıcısı. Serhat Kalkınma Ajansı tarafından 152 sayfayla pırıl pırıl bir baskıyla yayınlanmış.
Ersin Demirel hazırlamış. Sarıkamış Kaymakamlığı, Sarıkamış Belediyesi, Çakma Otel ve Kuzey Doğa Derneği katkıda bulunmuşlar. Hüseyin Demirci, Kuzey Doğa Derneği, Ersin Demirel fotoğraflarıyla kitabın zenginleştirilişini sağlamışlar. Tasarım Ali Göçmen’e ait.
İçindekiler başlığı altında verilenlerin bazıları şöyle sıralanıyor: Sarıkamış hakkında, Yöre mutfağı, El sanatları, Tarih, Sarıkamış harekatı, Sarıkamış kayak merkezi, Rota hakkında, Kısa parkurlar, Uzun parkurlar, Kültür rotaları, Ulaşım, araç kiralama, önemli telefonlar vd.
Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar imzalı bir sunuş var 5. sayfada. Giriş sayfası 9 dan aldığımız birkaç cümle: “Dağların eteklerindeki çıplak platolarda, beyazlığın ortasında uzayan elektrik ve telefon direkleri, araç şoförleri için yolların kılavuzudur. Yılın büyük bir bölümünde karlarla kaplı olan harikalar diyarı Sarıkamış, ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden biri”..
Sarıkamış hakkında bilgiler verilirken; “1500 ile 3000 metre irtifadaki yüksek platolar üzerine yayılan Sarıkamış, Kars ilinin güneybatısına konumlanıyor. Allahuekber, Soğanlı ve Güllü dağlarının çevirdiği Kars Düzü’nün ucundaki Sarıkamış, Anadolu yarımadasının Kafkasya’ya geçiş noktasında bulunuyor” denildiğini görüyoruz.
Yürüyüş parkurlarından, kısa olanlarından birinci parkur: Hamamlı Kızkalesi-Kızlar Kalesi 5 km. Hamamlı ile Şehitemin köyleri arasında yeralan kale, yöre insanları tarafından Kızkalesi olarak biliniyor.
Uzun parkurların birincisi: Oteller-Kızlar Kalesi-Keklik Vadisi-Çürüktaş-Hamamlı Köyü-Şehitemin yaylası. 32 km. İki günlük, kamplı bir etkinlik olarak planlanıyor. Kamp alanı olarak Çürüktaş mevkii ve Keklik Vadisinin kullanılması öneriliyor.
***