Sağlık Serbest Bölgesi…
Ege-Koop'un, İzmir ve Ege'nin geleceği ile ilgili, önemli projelerini, dikkatle izliyorum. Onursal başkanı olduğum bu Kurum'un, Proje Merkezi'ne hem şahsi olarak hem de benimle çalışmış ekibimle, her türlü desteği de veriyorum. Değerli kardeşim Hüseyin Aslan, şehrin ve bölgenin kalkınması için, elinden gelen her türlü gayreti göstermektedir. Ve gerçekten, ortaya çok güzel projeler de çıkmaktadır. Son olarak, medyaya sunulan "Sağlık Serbest Bölgesi" de bunun başarılı bir örneğidir. Çok isabetli bir çalışmadır. Zira; 1- 2012 yılında , dünyadaki sağlık turizmi bütçesinin 100-120 Milyar Dolar arasında gerçekleşmesi beklenmektedir.
Sağlık harcamaları genel toplamının ise 5,5 Trilyon Doları geçeceği hesaplanmaktadır. 2- Önümüzde; sağlık turizminden çok ciddi kazanç sağlayan, Hindistan/ Kosta-Rika/ Macaristan/ Tunus/ Litvanya/ İsrail/ Malta/ Ürdün/ Tayland/ Malezya/ Güney Afrika/ Küba gibi, çok sayıda örnek mevcuttur. 3-Avrupa ve Dünya nüfusu gittikçe yaşlanmaktadır. Bu da sağlık giderlerini ciddi oranda yükseltmektedir. ( Bu konuda, Türkiye'nin ve özellikle İzmir'in avantajları çok büyüktür.) 4- AB'de, sadece yaşlılar için yaklaşık 400 Milyar Euro harcanmaktadır. Bunun yüzde 10'unu bile Türkiye'ye aktarabilmek, büyük bir sıçrama olacaktır. 5- Türkiye'de 60 yaşın üzerinde, yaklaşık 6 milyon kişi vardır.
Bunun 4 milyonu şehirlerde yaşamaktadır. Bunların içinden, en az 200 bin kişinin özel bakıma muhtaç olduğu düşünülmektedir. (Nitekim, bu sahada kaçak çalışan yabancı sayısının 150-200 bin kişi olduğu hesaplanmaktadır.) 6-Sağlık turizminden sağlanan günlük hizmet bedeli, ortalama 100 dolar olmaktadır. Normal turistler için bu rakam, sadece 5 dolardır. 7- Expo 2020'nin ana konseptinin "sağlık" olması, İzmir'in bu konuya yönelmesini de zaruri kılmaktadır. 8- Sağlık Serbest Bölgesi'nin kurulmasına hukuki bir engel yoktur. 6 Nisan 2011 gün ve 622 Sayılı K.H.K ile hukuki çerçeve çizilmiştir. Yeter ki, Hükümet gerekli izni versin. Bu izinle, (termal kaynaklara sahip olan) Çeşme/ Seferihisar/ Karaburun/ Urla ve (bana göre) Balçaova ve Çiğli; Sağlık Serbest Bölgesi yapılabilir. 9-Şehrimizin ve Ege Bölgesi'nin kapasitesi, her açıdan yeterlidir
Medikal turizm/ Termal Turizm/ Engelli Tedavi Merkezleri/ Yaşlılığa bağlı hastalıkların tedavisi/ Uyuşturucu ve alkol bağımlılıklarının tedavisi/ Kısırlık tedavisi/ Organ nakli vb. çok konuda hizmet sağlanabilir. Ayrıca ilaç ve tıbbi malzeme üretimi sağlanabilir. 10- Bu proje ile; turizm tüm yıla yayılacak, istihdam artışı sağlanacak, döviz geliri artacak, birçok yeni tesisin kurulmasının (otel, hastane, üniversite,ticaret merkezi, kongre merkezi vb.) önü açılacaktır.
Yerli ve yabancı yatırımlar, sağlık hizmetleri düzeyinin yükselmesini de sağlayacaklardır. Tersine beyin göçü yaşanacak, vasıflı insanlar İzmir'e çekilecektir. Şimdi; İzmir'i seven, Ülkesi'nin/ evlatlarının ve torunlarının geleceğinin düşünen herkese görev düşmektedir. Bu projenin en kısa zamanda gerçekleşmesi için gayret gösterilmelidir. Konu devamlı gündemde tutulmalı; bu arada, geniş kapsamlı bir çalışma grubu da oluşturulmalıdır. Bu çok önemli fırsat heba edilmemelidir.