content

26 Mar

Sağlık Haberleri Kafa Karıştırıyor

Sağlık haberlerine dikkat edin!
Sağlık haberleri müthiş ilgi görüyor. Bu haberlere dayanarak sağlığına yön vermeye çalışanlar bile var.

Bu son derecede tehlikeli bir yaklaşımdır. Benim önerim bu konuda ciddi bir “filtre” mekanizması oluşturmanız, her okuduğunuza inanmamanızdır.”

Bunlar Osman Müftüoğlu’ nun 23 Mart 2011 tarihli Hürriyet gazetesindeki yazısının başlangıç cümleleri(1).

Sağlık haberlerine kanmayın

Sağlık haberlerinin müthiş ilgi gördüğü sözüne aynen katılıyorum ama “sağlığına yön vermek isteyenler bile var” yerine “sağlığına yön vermek isteyen pek çok kişi var” demek daha doğru olur.

Birçok insanın ne yiyip içeceklerine, hangi vitamini hangi antioksidanı hangi bitkisel destek ürününü alacaklarına gazetelerdeki yazılara televizyonlardaki haberlere göre karar verdiklerini çok iyi biliyorum.

Bu konuda ciddi bir filtre mekanizması oluşturma ve her okuduğumuza inanmama tavsiyesi de çok yerinde; hatta o kadar yerinde ki bence buna Osman Müftüoğlu’ nun kendi yazılarını da dâhil etmek gerekiyor.

Bitkisel desteklere dikkat!

İki gün önceki “Vitamin dosyasında son sözler” (2) başlıklı yazısından şu cümleler buna iyi bir örnek:

Önce “Özellikle bitkisel bir destek kullanmaya karar verdiğinizde daha dikkatli olun. Çünkü çoğu kanıtlanmamış hiçbir yararları olmamasına rağmen (mesela gotukula, spirulina) hala inatla satılıyor”  diyor ki bence de çok doğru bir söz ama hemen ardından gelen ifadeler insanın aklını karıştırıyor:

“Prostat iriliğini kontrol altına alma hatta prostat bezini küçültmek için Saw Palmetto özlerinden faydalanabilirsiniz. Ben Saw Palmetto ile birlikte kabak tohumu çekirdeği (Pumpkin Seed) ve “Pygeum kabuğu” tozu içeren kombine ürünleri daha çok tavsiye ediyorum.”

“Çam kabuğundan elde edilen piknogenol özlerinin yıldızı giderek parlıyor, aklınızda olsun.”

Omega 3 alalım mı almayalım mı?

Önce “Omega 3 desteklerinin bazıları cıva, kadmiyum, PBC’ lerle kirlenmiş olabiliyor” diyor ve hemen aşağısında

“Omega 3 günün her saatinde aç karına veya tok karına alınabilir. Uzun süre rahatlıkla kullanılabilir.“ sözleri yer alıyor.

Zayıflama hapları işi de karışık

Önce “Biz kliniğimizde “zayıflama hapları” kavramını yıllar önce yasakladık.” diyor ama ardından gelen cümle şu:

”Zayıflama haplarının doğal olanlarına da reçete ile satılanlarına da ben asla inanmam. Zaman zaman L-karnitin CLA, yeşil çay özü ve krom desteklerini önersek bile daha hemen işin başında bu işe bel bağlamamak gerektiğini hastalarımıza mutlaka hatırlatırız. “

Madem bu haplara hem kendiniz asla inanmıyor hem bel bağlamamak gerekiyor diyorsunuz da, o zaman niye öneriyorsunuz anlayabilene aşk olsun!

Açai meselesi de çok karışık

Osman Müftüoğlu’ nun bir buçuk sene önceki “Kadınlar için süper besinler” (3) yazısında şu satırlar yer alıyor:

Açai: Açai meyvesinde tıka basa antioksidan var. Ayrıca kaliteli yağ asitlerinden ve aminoasitlerden de çok zengin. Yağ asidi yapısı zeytinyağına benziyor.”

“Amerika’da son yıllarda tam bir “açai çılgınlığı” yaşanıyor. Açai, Amazonlar’da yetişen bir tür palmiyeden elde edilen yüksek enerjili bir meyve. Çoğu zaman meyveden ziyade suyu tüketiliyor. Tıpkı üzüm gibi açaide de mor rengini oluşturan muhteşem antioksidanlar var. Antioksidan gücünün mükemmel olduğu belirtiliyor.”

İnsanın bu satırları okuduğunda açai adını duyduğu zaman ayağa kalkıp selam durası geliyor ama iki ay önceki “Altın çilek zayıflatmaz” (4) başlıklı yazısı açai haplarına dünyanın parasını verenlerin moralleri bozuyor:

“Hele hele son aylarda tam bir maskaralık haline gelen “altın çilek masalı” nı izledikçe sadece üzülmüyor sinirleniyorum da! Çünkü alın çilekte bizim meyvelerde olandan fazla hiçbir özellik yok. Hatta altın çileğin ciddi bir antioksidan ve besleyici bir unsur olduğu bile söylenemez. Hele hele bu meyveden yapıldığı iddia edilen hapların zayıflatması asla mümkün değildir. Bu haplar da tıpkı geçen yıl vizyonda olan (!) palavra acai haplarından farksız.”

Berry meselesi

“Altın çilekte bizim meyvelerde olandan fazla hiçbir özellik yok” sözüne de şapka çıkarmamak mümkün değil ama o zaman

“Elderberry özleri bilinçli kullanılırsa güçlü antiviral etkileri ve bağışıklığı düzenleyici faydaları nedeniyle tavsiye ediliyor.” ve

“Cranberryözleri özellikle tekrarlayan, koli basili kökenli sistitlerle mücadelede işe yarıyor.”

ifadeleri bizim kızılcığın, böğürtlenin, dutun, çileğin çanına ot tıkamış olmuyor mu?

Gelelim neticeye

Osman Müftüoğlu yazısında geçen “her okuduğunuza inanmayın” sözleri ile bize beyin jimnastiği yaptırmak ve kendisini dikkatli okuyup okumadığımız sınamak istemiş olabilir ama kusura bakmasın benim aklım fena halde karıştı.

Bana kafamdaki bu karışıklıkları giderecek, yazdıklarını kolayca anlamamı sağlayacak “yabancı isimli” çok özel bitkisel bir destek tavsiye ederse çok memnun olacağım.

Ben de tam bir maskaralık haline gelen beslenme ile ilgili yazıları okudukça sadece üzülmüyor sinirleniyorum da!

Bu vesile ile ben de ona kendi sözlerini hatırlatmak istiyorum:

“Beslenme konusunda yazılan her satırın ileri sürülen her görüşün, dile getirilen her tavsiyenin ciddi bir “filtreden geçirilmesi” gerektiği de unutulmamalıdır… Beslenme konusunda yazıp çizen ben dâhil herkesin daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum.”

KAYNAKLAR

  1. http://www.hurriyet.com.tr/magazin/yazarlar/17346507.asp?yazarid=96&gid=61
  2. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/17326625_p.asp
  3. http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=12547651&tarih=2009-09-25
  4. http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=16954371&p=2

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank