Sağ ve Sol İdeolojide Biat Etmek !
Biat etmek, sözlük anlamı, birinin egemenliğini tanımak, kabul etmek, emrinde olmak, emrine uymak, hizmetinde olmak ve buyruklarını kabul etmek, daha çok dini anlamda üst varlığa ve onun yolunda hareket etmek anlamında Arapça bir sözcüktür.Sağ ideolojide bir üst makama veya bir kişiye biat etmek sıkça rastlanan ve yadırganmayan bir durumdur.
Sağ ideolojiyi benimseyen fikir kulüpleri veya siyasi partilerde bir üst makama biat etmek disiplin olgusundan bağımsız bir davranış biçimidir. Parti disiplini ile hiçbir ilişkisi yoktur. Burada tek makam, tek insan ve tek doğru vardır. Burada tek insana, tek makama ve tek fikre biat etmek, o makama, o makamda bulunan insana ve o insanın söylediklerine koşulsuz inanmak onun söylediklerini emir ve tek doğru kabul etmek vardır.
Sol İdeoloji ise bir üst makama veya kişiye biat etmeye pek rastlanılmaz ve genellikle yadırganır.
Sol ideolojiyi benimseyen fikir kulüpleri ve siyasi partilerde bir üst makama biat etmek kültürü yoktur. Bu kavramın yerine disiplin kavramı bulunur. Ancak disiplin kavramı sorgulama, eleştiri ve özeleştiri kavramları ile dengelendirilir. Böylece disiplinli davranış biat etme kavramından bu anlamda hem nitelik hemde nicelik yönünden ayrılır.
Ancak, zaman zaman sol partilerde de sağ partilerde görüldüğü gibi biat etme kavramına yakın davranışlar bazı kişiler tarafından sergilenir, ancak bunun üst makama inanma, onun emirlerini sorgusuz sualsiz kabul etme, savunulan düşünsel teorileri hemen kabullenme biçiminde sergilenmez. Genelde sol partilerde biat etme kavramı kendini YALAKALIK, YARDAKÇILIK ve DALKAVUKLUK biçiminde kendini gösterir.
Bu nedenle sol partilerde biat etmek her zaman sağ partilerdeki biat etmek kavramında daha tehlikelidir.
Son söz. Sol kanatta siyaset yapan herkese şunu söylemek isterim ki, sakın siyasetten soğumayın siyaset uğraşınızdan vazgeçmeyin asla kazanılan mevzileri yalakalara, yardakçılara ve dalkavuklara teslim etmeyin, direnin çünkü bulunduğunuz siyasi partinin ve sonra ülkenin başarısı kesinlikle kazanılan mevziin terk edilmemesinden geçmektedir.
Onun için her zaman inadına siyaset inadına mücadele