Şadiye Gürbüz’den: Teberik
Kitaplar, şiir kitapları. Birbiri ardına bize ulaşanlar, ulaştırılanlar. Prof. Dr. Hayrettin İvgin dostumun bana ulaştırdığı ve sahibi olduğu Kültür Ajans yayınlarının 170 nci kitabı, yayını olarak Günyüzü gören, Şadiye Gürbüz (Zaralıcan)’ün 144 sayfalık şiir kitabının adı: Teberik.
Azimet Işık, Bahri Yıldırım, Sadık Dağdeviren, Mehmet Dalkanat, Bekir Alim imzalı önsözler dikkat çekiyor. Sadık Dağdeviren (Aşık lüzümsuz) imzalı önsözün bir yerinde: “Biraz aceleci bir yapısı vardır. Bazen düşünmeden dalar. Ağzına geleni söyler, çekinmez. Ama sonra da bu yaptığına üzülür” deniyor.
Ulviye Ay, Şadiye Gürbüz’ün biyografisini sunuyor 7 ve 8. sayfalarda. Şairemizin, 1968 yılında Sivas’ın Zara ilçesinin Büyük Güney Köyünde doğduğunu öğreniyoruz buradan. 9. sayfada kitabın adı olan şiir başlıyor: Teberik. Sonra şiirler devam ediyor. Serbest ve hece vezni türüyle yazılan şiirler var kitap içinde. 24. sayfadaki ‘Bir düşün’ adlı, başlıklı şiir altı dörtlükten meydana geliyor. İki dörtlüğü bu şiirin:
Madem ki can dersin içinden gelip,
Hem kendini düşün, hemi de beni.
İstersen girersin, bağrımı delip,
Hem kendini düşün, hemi de beni.
Eğer ki benimle yürürsen yolu,
Sol yanın sevgiyle, olmalı dolu,
Eğer sevdin ise, bu garip kulu,
Hem kendini düşün, hemi de bini.
Şadiye Gürbüz yazdıklarının üzerinde titizlikle duruyor. Yayınlanmadan önce gözden geçirip, genel değerlendirme ve rötuşlarından sonra okurlarının karşısına çıkıyor. Gelecekte, başarılı imzalar arasına gireceği yönündeki işaretleri, belirtileri buradan kaynaklanıyor. Zaralıcan’ın değişik ozanlarla yaptığı atışmalara da yer verilmiş kitabın arka sayfalarında. 134. sayfada, Aşık Lüzumsuz’a verdiği cevaplardan biri:
Meydanı bilirim, eri bilirim,
Ayağı bilirim seri bilirim,
Oturup kalktığım yeri bilirim,
Bende kırılacak kanatlar yoktur.