content

16 Eyl

Sabit Bayram’dan 2. Baskılı: Güzide Gülpınar Taranoğlu

Araştırma, inceleme ve değerlendirme çalışmalarının zorluğu bilinir.

Hele, araştırma konusu olanların çalışma alanlarındaki genişlik, başarı grafiğindeki zirvelik söz konusu olunca, bu alandaki detaylandırmaların ucu bucağı görünmez.

Sabit Bayram, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli kadın temsilcilerinden Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun hayatı, sanatı ve eserleriyle ilgili ortaya koyduğu araştırmasının genişletilmiş 2. baskısıyla bizimle yeniden selamlaştı.

Merkezi İstanbul’da bulunan Zinde Yayınevi yayınları arasında 214 sayfayla yeniden Günyüzü gören, Güzide Gülpınar Taranoğlu, hayatı, sanatı ve eserleriyle ilgili araştırma daha bir detaylandırılmış, daha bir geniş kapsamlı içeriğiyle edebiyatımız içerisindeki yerini almış.

Bu kitap, aynı zamanda Sabit Bayram’ın yüksek lisans eğitiminin tamamlanışını da sağlamış.

Güzide Gülpınar Taranoğlu, her yönüyle incelenmiş hayatından kesitler, eserleri hakkındaki bilgiler, sanat ve edebiyatla ilgili görüşleri, şiirlerindeki içerik, işlediği temalar, dil, üslup, şekil yönünden detaylı incelemeler ortaya konulmuş.

Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun hayatında önemli yeri, kızlık soyadının taşıyıcısı olan “Gülpınar” sanat ve edebiyat dergisi oluşturuyor.

Bu dergi Mayıs 1976 da, Enver Tuncalp ağabeyimizin teşvikiyle yayınlanmaya başlıyor.

Gülpınar dergisiyle ilgili bölümde Sabit Bayram şöyle bir değerlendirmede bulunuyor:

Derginin edebi muhitinde dikkati çeken en önemli isim, kuşkusuz derginin kurucusu Güzide Taranoğlu’dur.

Enver Tuncalp, Rüştü Burlu, H. Fethi Gözler, Burhan Sadık Yalçın, Ahmet Ayberkin, Abdülkadir Güler, Abdullah Satoğlu, İbrahim Agah Çubukçu, İsa Kayacan, Mualla Anıl, Hüsnü Yurdusev, Yılmaz Aybar, ve Muhsin Durucan dergiye en çok yazı kazandıran isimlerdir (Sayfa: 46)

***

 

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank