content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

17 Kas

Rosetta’nın 67-Zonguldak Çıkarması

Ben Torbalı'da çalışırken de benzer bir olay olmuştu. Okulumdan birkaç öğrenci, engelli bir çocuğa tecavüz etmişlerdi. Ankara'daki olay bugünlerde olmuş. Olayı aşmışlar öğrenciler; videosunu da çekmişler tecavüzün.

Bir de CD olayını hatırlıyorum. Öğrencilerden biri çektiği etek altı yanı sağı solu görüntülerini bir CD'de toplayıp çoğaltarak farklı bir girişimcilik olayına girmişti. Çevre okullarda satışa sunmuştu. Sonra, okuldan uzaklaştırılmıştı.

Internet, gençlere her şeyi bilirim havası veriyor. Düşünün ki her şeyi bilirim havasında gençler de çalışmak konusunda tam bir fikir sahibi olamıyor. Gençlerin çoğunluğu, şu Z kuşağı dediğimiz kuşağa kayıyor. Z kuşağı alt kuşaklardan oluşuyor. Yani hepsini aynı kefeye koymak olmaz. Sonuçta, bizim eski tarzda da olsa anladığımız, çalışma disiplini eksik şekilde yollarına devam ediyorlar.

Bu kuşaklar içinde haz arayışları aşırı derecede artmış alt kuşaklar.. Yukarıdaki bir iki örnek bunlarla ilgili, benim gördüğüm kadarıyla.

Ağızlara dolanan ve ikide bir gevelenen “ezberci sistem” denilen bizim zamanlarımızdaki sistemle şimdiki topyekün eğitim yaklaşımlarını karşılaştırdığımda o eski “ezberci eğitim” sistemi tercih edeceğimi rahatlıkla söylerim.

O sistemden gelen biri olarak kendime şu soruyu soruyorum: ben kötü mü yetiştim? Eksik gedik bulunabilir bende ve yaşıtlarımda ve bizden büyüklerde. Fakat bir şey var ki: hiç kimse o şeyi inkar edemez: biz, bir disiplin anlayışıyla yetiştik. Kötü mü oldu bu?

***

Şu zamanlar pek çok açıdan bakıldığında kötü zamanlar. Yine de iyi olan bir şey var, ki bu bizim bakışımızla ilgili bir şey: kötü olanı, her yönüyle tanıma fırsatı bulabiliyoruz. Kötü, sınırları olmayan da bir şeydir; nerelere kadar açılabileceğini, gidebileceğini gözlemleme fırsatımız oluyor. İşte, bunlar bizim için kazançtır. Televizyondan, gazetelerden tımarhaneleri seyredebileceğimiz kimin aklına gelirdi.

“Gözlemleme” dedim de aklıma uzayı gözleyen gözlem merkezleri-istasyonları geldi. Bu arada, Rosetta'ya teşekkürü bir borç bilirim; bünyesinde taşıdığı Philae adlı inceleme-uzay aracını 67P adlı uçan taşa kondurduğu için.

Ne ara göndermişler! Kaç milyon kilometre gitmiş de konmuş uçan bir taşa! Avrupa Uzay Ajansı(ESA)'nın ismini arada bir duyuyordum fakat haberim yoktu şu uzay aracından. En son bir Hubble denen şey vardı; kim gönderdiyse, onu da unuttum.

Almanya'daki kontrol merkezinde sinyal bekliyorlar... diye haberi gördüm ilkin. 67P ifadesini gördüm. Biraz da yorgunluktan herhalde, uzay ...aracı... maracı 67.. P filan denilince aklıma Zonguldak geldi. 67 Zonguldak.

ESA'nın amacı: evrenin, insanlığın nasıl başladığına-oluştuğuna ilişkin araştırmalar yapmakmış. 67-Zonguldak'ta araştırmalar devam ediyormuş.

 

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank