Rekortmenler Gizleniyor
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı kentin vergi rekortmenlerini ve tahsilat rakamlarını açıkladı. 2014 yılında 2 milyar 300 milyon liralık matrah beyanının ardından 613 milyon liralık vergi tahsil edildi, 302 milyon liralık tahsilat gerçekleştirildi.
Tahsilatta geçen yıla oranla yüzde 14.68 artış sağlandı.
*
Listenin ilk sırasında sürpriz yok, İzmir birincisi Türkiye 18. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas çıtayı yine göğüsledi. Bu yıl oğlu Bernard Arcas ile kızı Diane Arcas Aktaş da Türkiye rekortmenler listesinde.
Öncelikle belirtelim vergi rekortmenleri listesi servet sıralamasını göstermiyor. O yıl içinde kişilerin elde ettikleri “gelir vergisine tabi” geliri ortaya koyuyor.
Bu arada borsa kazançları, faiz ve repo gelirleri, tutarı ne olursa olsun beyan edilmiyor.
Örneğin borsadan 10 milyon lira kazanan ya da mevduat faizi ve repo geliri elde eden kişi milyarlar kazansa dahi 1 lira vergi ödemiyor.
*
10 yıl, 20 yıl ekonomide çok uzun süreler olmasa da dalgalanmalar artıkça, vergi rekortmenlerinin isimleri de değişiyor. İzmir’de 10 yıl önce listenin ilk sıralarında yer alan rekortmenlerin hiçbiri şimdi yok.
Listede daha çok sanayiciler dikkat çekiyordu. Ya yaklaşık 11 boyunca İzmir, 6 yıl Türkiye gelir vergisi rekortmenliğini elinde tutan Dutilh kardeşler... 1958’de kurdukları gemi acenteliği Türkiye’nin en büyük denizcilik işletmesinden biriydi. İşleri devam ettirecek kimsenin olmaması yüzünden şirket 2000 yılında kapandı. Dutilh kardeşleri anmamak mümkün mü?
*
Evet bu yılın farklarına gelelim.
Öncelikle isminin açıklanmasını istemeyenlerin sayısındaki artış dikkat çekici. Vergi rekortmenliği itibar stratejisinin en etkili silahı olmasına rağmen ‘No name’ kalmak tercih ediliyor. Borçlanma düzenini değiştirmek istemeyenler ile hırsızlık, şantaj, gibi sevimsiz olaylardan kaçınmak akla ilk gelen etkenler.
Listede diğer bir nokta; sanayicilerin giderek azalması. Yaşar, Tonguç, Bakioğlu, Heris, Kora aileleri sıra kaybederken inşaat ve hizmet sektörü öne çıkıyor. Ahmet Cengiz, İhsan Çınar İzmir’in son üç yılda adını duyduğu zenginlerden. Meyve ticareti yapan Carina Dezandonati ise 2009’da 89. sıradayken, altı yıl sonra 8. oldu.
Bu tablodan sanayi sektöründe faaliyet gösterenlerin gayrimenkullerini şirketlere kaydırdıkları izlenimi de doğuyor.
*
Görülüyor ki, gelir akışları çok düzenli değil. Aynı zamanda iş âlemine çok hızlı giriş ve çıkışların olduğunu da okuyabiliyoruz. Ancak yeniden altını çizmekte yarar var, gelir vergisi servet miktarını değil, vergiye tabi serveti temsil eder.
Tahsilattaki artış ise yerelde ekonomik çarklarda kırılma yaşanmadığını teyit etmesi açısından sevindirici.
Ve başta Arkas Ailesi olmak üzere kent ekonomisine katkı sunan, vergi ödemekten kaçınmayan tüm rekortmenlerimizi mutlaka kutlamak gerekiyor.