Referandum: halk oyalanması mı ‘Trajikomikaze’ sürecinin uzantısı mı?
"Referandum" halk oylaması demektir. Seçeneklerde içerikten ziyade kalıplar üzerinde oy kullanılır. Bu kalıp ta ya "evet" tir ya da "hayır" dır. Dün de buna benzer bir etkinlik düzenlendi ülke genelinde. Figüran millet te bu etkinlikte görev aldı.
Bendeniz bir kamu yönetimci ve siyaset bilimi derslerine de giren bir akademisyen olarak bu etkinliğin gerekliliğini kavrayabilmiş değilim. Hele ki bu oylama veya OYALAMA süreci garabetlikler içerdikçe hiçten anlayamadım.
Bir seçim olur daaa, o seçimin bir kısmı yapılmışken yani süreç devam ederken referanduma konu olan maddenin içeriği değiştirilirse, bu ya oyunbozanlık ya da mızıkçılık olur
Futbol oyununa başlandıktan sonra bu oyunun kurallarının değiştirilmesi ve bu değişen kuralın o oyun için de geçerli olması ayrı bir vahamet tir. Bu garip HALKOYALAMASI hükümetin bir utancı değildir.
Bu süreç, geçirmiş olduğumuz genel seçimler öncesi TBMM deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin "traji-komikaze"ye dönüşmesinin bir uzantısıdır. Bu ifade, "trajikomikaze" süreci bizzat tarafımdan literatüre sokulmuş bir kelimedir.
Bu süreç, sabık Cumhurbaşkanının (Sn. Sezer) Meclis seçimini veto etmesi, Anayasa Mahkemesinin bu seçimi geçersiz sayması... gibi bütün bu komiklikler sürecinin son halkası dün (21 Ekim 2007) tarihinde yapılan referandum veya HALKOYALANMASI ydı.
Bu halkoylaması bir şekilde yapılmış ve artık eninde sonunda olması gerektiği gibi CUMHURBAŞKANIMIZ HALK TARAFINDAN SEÇİLECEKTİR. Bu günkü anayasaya göre, parlamenter sistemimize göre halkoylamasıyla seçilen bir görünüm, PARLAMENTER SİSTEM İÇİNDE YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ GİBİ TUHAF BİR GÖRÜNÜME KAVUŞULMUŞ OLDU. İleriki yıllarda yeni anayasanın da yürürlüğe girmesiyle her tarafı yamuk olan bu yapı yarıbaşkanlık sisteminin sisteme konulmasıyla en azından "mantıklı" hale gelecektir.
Bu referandum, hukuk, demokrasi, mantık açısından garabet bir referandumdur. Her nedense biz referandumları hiç usulüne göre yapamadık şimdiye kadar. Aynı tartışmalar 12 Eylülde 1982 Anayasası ve Cumhurbaşkanı Kenan EVREN'in seçilmesinde de yapılmıştı. Üstelik hayır oyu kullanmanın propagandası bile yasaktı.)) O referandum da Kasımpaşa ve Şişhane örneği referandumdu. Ancak zaman geçtikçe bu tartışmalar kapanıp yerini varolan statünün korunmasına bırakmaktadır.
Referandumun herhangi bir meşruiyet sorunu yoktur. Katılım halihazırdaki Cumhurbaşkanının seçilmiş olmasından dolayı, olağandır. Oy sonuçları, olağandır. Referandum bir nevi AKP nin oyunun teyidi niteliğindedir. Dikkat çekici bir durum, doğudan gelen sonuçların % 90 civarında "evet" sonucunun çıkmasıdır. Bu da DTP ve AK Parti nin eğilimindeki ittifaktır. Aynı gün bölücü örgüt tarafından terörist eylem yapılması ve 12 şehit verilmesi sonucu değiştirmemiştir. Referandumda "Toplumsal Mutabakat" açısından da endişe duyulacak bir durum yoktur.
Bu günkü Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kararı yarın için en temel savunulan değerler olacaktır. Hakikaten de Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi ister parlamenter sistem olsun ister yarı başkanlık sitemi olsun istese başkanlık sistemi olsun mantıklı ve yerinde bir karar veya durumdur. Yalnız bu mantıklı gereklilik garabetlikler ve usülsüzlükler zinciriyle tesis edilmiştir. Bu da talihsiz bir durumdur.
Bu konudaki tartışmalar zamanla makulu bulacaktır .
TAZİYE:
Sebebi ve kaynağı ne olursa olsun, her türlü terörü, zorbalığı lanetliyoruz. Teröre kurban verilmiş aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Hiç bir zaman bölücü emeller veya mihraklar emellerine ulaşamayacaktır.
Esenlik Dileklerimizle.
NOT: Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar http://www.yazarport.com, http://www.gunesgazetesi.net https://www.bilgiagi.net http://www.bilgievreni.com , ile, Ordu Olay ve Güney Marmara Yaşam gazetelerinde yayınlanmaktadır.