Recai Şahin’den: Eskiden
Eğitimci, yazar, araştırmacı, şair Recai Şahin birbiri ardına yayınladığı kitaplarıyla dikkat çekiyor.
Bu kitaplardan biri, yaşayış, adetler, inanışlar olarak kaleme alınıp, kitap sayfasına aktarılan duygulardan oluşan “Eskiden” adlı 146 sayfalık “Hey gidi günler hey” denilen kitap masamızda.
Recai Şahin, Sadettin Yalçın ve Ünal Şöhret Dirlik imzalı önsöz, sunuş ve değerlendirme, yorum yazıları var. Bu üç imzadan bir kaç cümle alalım önce söylenenlerin özetlenmesi, verilmesi bakımından:
1. Ekmeğin, akşama kaynatacak çorbalığın varsa mutlusun. Gördüğün, kullandığın her şey doğadan, ağaçtan, taştan (Recai Şahin)
2. Recai Şahin kitabında, eski yaşantımızı ayrıntılarıyla önümüze sermiş. Çok ilginç çarpıcı konular ele almış. Bunların içinde batıl inanç gibi görünenler var. (Sadettin Yalçın)
3. Recai Şahin, öğretmenliği yanı sıra fıkralar, sözcük derlemeleri deyimler ve Atasözleri üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırarak birçok esere imza attı (Ünal Şöhret Dirlik)
Kitap da; Hayvanlarla ilgili bazı inanışlar, uğrasalar, İşli uğrasalar, Bitkilerle yapılan otamalar, Ötekiler, Bir evliliğin öyküsü, Hey gidi günler hey, Yemek sofra düzenleri, Bazı özel yemekler, Akşam eğlenceleri, Sözcükler ve deyimler, gibi bölümler, ara başlıklar var içindekiler başlığı altında.
Öncede ifade ettiğim gibi: Recai Şahin hoca, anlatımda gizli özellikler ve güzellikler taşıyan konu zenginliğiyle karşımıza çıkıyor. Seçtiği konular, bunların derinlemesine bir kuyumcu inceliğiyle işlenişi, hayvanlığımızı uyandırıyor, saygıyla, sevgiyle selamlamamızı gerektiriyor. Bizde öyle yapıyor, sevgi, saygı ve hayranlık uyandıran duygularımızla selamlıyoruz.
İlk sayfalarda, hayvanlarla ilgili bazı inanışlardan örnekler veriliyor. Hayvanların çıkardığı sesler ara başlığı altında verilen cümlelerden:
-“Koyun yabancı bir köpek gördüğünde gözünü ona diker ve ön ayaklarını yere vurmaya başlar/Koyunlar ve keçiler bir sesten, bir gürültüden veya kendilerine yaklaşan herhangi bir canlıdan kaçarak bir araya toplanırlar/Hayvanların topluca ses çıkarmaları uğursuzluk sayılır. Böyle durumlar bir doğal felaketin habercisidir. Özellikle, zamansız ve sürekli köpek ulumaları da büyük bir felaketin veya birisinin öleceğinin habercisidir”
Halk arasındaki inanışlar, değerlendirmeler. Sonuçları itibariyle bir bir ortaya konulan araştırma sonuçları veriliyor. Recai Şahin hocanın yayınlarındaki gerçekçilik, kalıcılık görüntüleri, bir gerçekler sıralamasıyla karşımıza çıkmakta, aranılırlığı ve kalıcılığındaki bütünlükler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tebriklerimizi sunuyoruz.