Ramazan’a Dair…
ADAK/ Nezir: Adak: Herhangi bir dilek yerine geldiğinde karşılığında yapılacağı veya verileceği söylenen şey ve bunun sonucunda insanın kendisini Allah’a karşı sorumlu kıldığı durum.
“Hani, İmran’ın karısı, “Rabbim! Karnımdaki çocuğu sırf sana hizmet etmek üzere adadım. Benden kabul et. Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin” demişti.
3/35”
Bu yüklenim yerine getirilmediği takdirde kişinin başına olumsuzluklar, hatta felaketler geleceğine inanılır. “O kullar adaklarını yerine getirirler. Kötülüğü her yanı kuşatmış bir günden korkarlar. 76/7” İslam kültüründe en yaygın olan uygulama adak kurbanı ve adak sadakası olmakla beraber adak orucu da vardır.
“İnsanlardan birini görecek olursan, ‘Şüphesiz ben Rahmân’a susmayı adadım. Bugün hiçbir insan ile konuşmayacağım’
de. 19/26”
Bir dilek yerine geldiğinde, önceden adandığı biçime uygun olarak ya kurban kesilir ya da yoksullara para verilir veya oruç tutulur.
İFTAR DUASI: Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum, Sana inandım, Sana güvendim, Senin rızkınla orucumu açtım. Allah’ım, hamdolsun verdiğin nimetlere, sağlık ve afiyete. Allah’ım, Sensin Rahman, Sensin Rahim. Bize hem dünyada hem de ahirette iyilik ve güzellikler ihsan eyle. Bizi, anamızı, babamızı ve tüm inananları bağışla. Oruçlarımızı ve dualarımızı kabul eyle. Şüphesiz Sen dualarımızı işiten ve kabul edensin. (Amin)
SAHUR DUASI: Allah’ım kusurlarımızı ört, günahlarımızı bağışla. Bizi, ailemizi, milletimizi ve ülkemizi her türlü kötülükten koru. Senin her şeye gücün yeter. İbadetlerimizi kabul eyle, rahmet ve bereketini bizlerden esirgeme. (Amin)
Esma-ül Hüsna
1-ALLAH: O kendinden başka hiç bir ilah bulunmayan tek bir Allah'tır.
2-ER-RAHMAN: Esirgeyici, bütün mahlukatına (dünyada) rahmetiyle muamele eden.
3-ER-RAHİM: Bağışlayıcı,sevdiklerine ve müminlere (ahirette) merhamet eden.
İlk Teravih kılındı: Dün gece bütün İslâm dünyasında Ramazan ayının süsü Teravih namazları kılındı. Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için Ramazan gecelerini ibadetle geçiren (teravih namazını kılan) kimsenin geçmiş günahları bağışlanır."(Riyazü's-Salihîn, c.2, s.46) Teravih namazı Ramazan gecelerine mahsus bir namazdır. Orucun değil Ramazan’ın sünnetidir. Hastalık, yolculuk gibi mazeretleri sebebiyle oruç tutmayanların da teravih namazını kılmaları sünnettir. Hem erkekler, hem de kadınlar için sünnet-i müekkededir. Cemaatle kılınması sünnet-i kifâyedir ve sevabı çoktur. Evde de, tek başına veya cemaatle kılınabilir. Ramazan’da teravih namazında Kur'an-ı Kerim'i hatmetmek, yani hatimle teravih namazı kılmak da sünnettir. Peygamber Efendimiz: Cemaatle kılınan namazın faziletinin tek başına kılınan namazdan yirmiyedi kat fazla olduğunu" (Buhârî, Ezan, 30) bildirmiştir. Teravih namazını evde cemaatle kılanlar cemaatin sevabını kazanırlar, ancak camideki cemaatın faziletini elde edemezler.
20/07/2012 (M. Burhan HEDBİ)