content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

26 Şub

Mimoza, Baharın ve Yazın Güzellik Tufanı

Psikolojik Hijyen Katalizörüdür Mimozalar

Dünyada bin ikiyüze varan çeşidiyle, kimyasal ve psikolojik bir filtredir mimozalar afet görüntüleriyle. Adeta çevresini dantel gibi işlenmiş çiçekleriyle büyüler.

Akasyagillerden olsa da dikenleri yoktur mimozanın. Çünkü o savaşı değil barışı temsil eder. Çiçeğinin keskin sarı değil de pastel sarısı olması da yine onun iç dengesinin görünümüdür.

Aşırı rüzgara karşı hassasiyetiyle bilinen bu afet güzellik, sürekli ve acı bir rüzgardansa, yaz meltemlerini özlerler. Eğer kireçli bir toprak ve sert bir rüzgar karşısına çıkmazsa, kısa zaman içinde boy atar, hızla çevresini kuşatmaya başlar bütün bir güzelliğiyle ve endamıyla.

O sarı rengiyle platonik aşkın tanrıçasıdır adeta. Kimsenin değil herkesin olurum, görselliğimle çevrenin letafetine kurban olurum der.

Onun asitli toprakları sevmesi büyük bir fedakarlıktır aslında. Mimozalar, Toprağın asidini alır, sentezler, ve ortaya pastel sarısı rengiyle tel tel işlenmiş çiçekleriyle bezer her yanı. Görüntüleriyle, sinirlenmiş, öfkelenmiş kişilerin vücudundaki asit – baz dengesini düzeltirler. Sterslerini yok ederler insanların, asitli topraktan aldıkları efsunkar kimyalarıyla.

Mimoza doğayı ve insanları çok sever, ilgi onun vazgeçilmezidir. Bu nedenle yapraklarını dökmekte acele etmez diğer ağaçlar gibi. Kışın taa başına kadar korur onları gölge etsin diye insanlara.

Binlerce akrabaları vardır dünyada. Bunlardan en meşhur olanı da “küstüm çiçeği”/ (Mimosa pudica) dir. Bilindiği gibi küstüm çiçeği, dokunulduğunda veya hızla dürtüldüğünde veya yakmaya çalışıldığında derhal yapraklarının kapatıverir, güzelliklerini korumaya alır adeta. Mimozalardan farklı olarak, odunsu değil otsu bir bitki olduğu için, doğal olarak ömürleri bir yıllıktır. İstisnai olarak ortamını çok severlerse birkaç yıl yaşayabilirler.

Mimozalar bu türüyle yaşamda alınganlığın temsilcisi olmuştur. Onların alınganlığı, ilgiye muhtaç olmalarının bir sonucudur. Dalları budanmaz ve kırılır ise, küsüp ertesi sene çiçek vermezler. Onların sağlığı için usulüne göre budama yapılmışsa, ertesi yıl daha gür çiçek verirler.

Yazın meltemi onları savurur hafiften ve enfes kokuları yayılır çepeçevre kuşatır dört bir yanı.

Sevgili pazarcı dostlar, bu Pazar da sizleri akasyagillerden mimozayla tanıştırdım. Mimoza’nın en güzeli İstanbul Adalar’da görülür. Hatta Adalarda mimoza görülmez yaşanır. Ama son yıllardaki mimoza katliamına karşın yerel yöneticiler önlemlerini artırmalıdırlar.

Eğer mimozayı yetiştirecek bahçeniz yoksa, onun otsu akrabası olan küstüm otu (mimosa pudica) yetiştirebilirsiniz.

Kış mevsiminin son yazısını yazıyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren balkonlar canlanmaya başlayacak. Balkonunuzda canlı çiçek yüzlerinizde gülümseme eksik olmasın. Pazar kahvenizin köpüğü 40 yıllık hatırlara gark olsun. Sevgilerimle.

Küstüm çiçeğinin küsme anı ile ilgili seçme video linkleri:

http://www.mailce.com/kustum-cicegi-video.html

http://plantsinmotion.bio.indiana.edu/.../mimosa.html
http://plantsinmotion.bio.indiana.edu/...gmimosa.html

Bitki Künyesi:

Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Fabales
Familya: Fabaceae
Cins: Acacia
Tür: Acacia dealbata

Not:

Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, http://www.bilgievreni.com, http://www.kamudanhaber.com, http://www.siyasalforum.org, http://www.gazetecanik.com, http://www.gercekgazete.web.tr, ile, Gazete Canik, Gerçek, vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Etiketler : , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank