Plastikler Obeziteye Yol Açıyor
İki ayrı araştırmada, yiyecek ve içecek ambalajlarında bulunan hormon-bozucu kimyasallardan olan fitalat ve BPA’ nın obezite ve ensülin direncine sebep oldukları ortaya çıktı.
Pediatrics isimli dergide yayınlanan bu araştırmaların ilki, 2003-2008 arasında kan ve idrar tahlilleri yapılan 12-19 yaş arasındaki 766 gencin verileri üzerinde gerçekleştirildi.
Fitalatların (DEHP) metabolitlerindeki her üç misli artışın ensülin direncini yüzde 27 artırdığı tespit edildi.
6-18 yaş aralığındaki 3.370 çocuk ve genç üzerinde yapılan ikinci araştırmada ise bisfenol A (BPA) ile ensülin direnci ve kan şekeri arasında bir ilişki bulunmadı ama en yüksek idrar BPA seviyelerine sahip olanlarda obezite riskinin en düşük olanlara göre iki misli fazla olduğu belirlendi.
Araştırmalara tenkit var
Bu araştırmalar için aynı dergide bir makalesi yayınlanan Dr. Robert Brent araştırmanın metodunu tenkit ederek “İdrardaki kimyasal madde miktarının bir kişinin ne kadar kimyasala maruz kaldığının iyi bir göstergesi olmadığını” iddia ediyor ve diyor ki:
“İnsanlar BPA’ yı hızla metabolize ediyorlar ve idrarla atıyorlar. Kanda kalan BPA miktarları çok az oluyor.
Daha önce yüksek miktarda BPA ihtiva eden besinleri yiyenlerde yapılan araştırmalarda da idrarlarında yüksek seviyede BPA tespit edilenlerin kan BPA seviyeleri çok düşük bulunmuştu.
Ayrıca, BPA’ nın metabolize olmasıyla hormon bozucu etkisi de ortadan kalkıyor.”
Bu araştırmaların ikisi de sebep-sonuç ilişkisini ortaya koymuyor; bir birlikteliği gösteriyor.
Bunlara dayanarak fitalatların ensülin direncinin BPA’ nın obezitenin sebebi olduğunu iddia edilemez ama fitalatlar da BPA da vücudumuzda hiçbir faydası olmayan kimyasal maddeler!
Üstelik de fitalat ve BPA’ yı üreme bozukluklarından erken buluğa, obezite ve diyabetten kalp-damar ve tiroit hastalıklarına, astım ve alerjilerden kanserlere kadar birçok hastalıkla ilişkilendiren yüzlerce araştırma var.
İsteyen, sitemdeki BPA yazılarına bir göz atabilir (3).
Gelelim neticeye
İki sene kadar önce BPA’ nın biberonlarda, çocuk bardak ve yiyecek kaplarında kullanılması yasaklanmıştı ama bence bu yeterli değil.
Hem fitalatların hem BPA’ nın yiyecek-içecek kaplarından ambalajlarından mutlaka çıkarılması gerekiyor.
“Bana hiçbir faydası olmayan bu kimyasalların vücuduma girmesini istemiyorum arkadaş, var mı diyeceğin!”.
KAYNAK
1. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/08/13/peds.2012-4022
2. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/08/13/peds.2013-0106
3. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/kategoriler/yazilar/tip-yazilari/bisfenol-a-bpa/