Piyasalarda Düzeltme İhtimali Devam Ediyor!
Hafta Ortası değerlendirme; Piyasalarda düzeltme ihtimali devam ediyor…
Yeni açıklanan ekonomik program ve beraberinde ortaya çıkan rakamlar piyasalarda gerilim yaratmışa benziyor.
Hafta başında Doğu Avrupa para birimlerinde yaşanan düzeltmeler Türk Lirasını da etkilemeye başladı. Endeksler üzerinde satış baskısı artmaya devam ediyor.
Artık yurt dışındaki veri akışı olumlu havaların bitme noktasında olduğu sinyali veriyor. DOW Endeksi 8000 üstünde kalamadıkça bu risk artmaya devam edecek gibi. 15 Nisan Çarşamba 8029 kapatan DOW henüz yönünü tayin edemedi. Uzak doğu ve Asya piyasaları henüz bozulmadı. Orası da bizim için bir gösterge olacaktır.
Petrol, parite ve emtiaları yakından takip etmeye devam ediyoruz…
Türkiye için kötü veriler gelmeye devam ediyor. Bu hafta açıklanan Türkiye için işsizlik rakamları şahsi beklentim olan yıl sonu % 15-18 işsizlik hedeflerine hızla yaklaşılacağını gösteriyor. İnşallah % 20 olmaz. Konjonktürel işsizlik ve mevsimsel etkilerle birlikte rakamlar daha vahim bir tablo haline gelebilir.
Hızla bu yönde önlemler alınmalı. Zaten geçmişte ekonomide yaşanan yapısal dönüşümde yine geçmişte işsizlik oranının yüksek seyretmesine sebep olmuştu. Son dönemlerde mevcut kriz ortamı da buna çok fazla katkıda bulundu.
Ekonomik küçülme beklentisi, daralma sinyalleri, işsizlik bu sene yaz dönemini gergin geçirmemize sebep olacak gibi gözüküyor. Reel sektör ile uğraşan girişimci okurlarımız daralacak piyasalar, daha çok işsiz kalacak kişiler ve dünyada yaşanacak diğer küçülmelerden dolayı işlerin uzun bir süre düşük bir tempoda süreceğini düşünmelidir.
Planlarını, yatırımlarını, harcamalarını buna göre ayarlamalıdır. Bu ay ÖTV ve KDV indirimi ile yaşanan ciro artışları aldatıcı olmamalı. Nakit en önemli silah olmaya devam edecektir.
Hisse senedi piyasalarını anlamak; IMKB fiyatları üzerinde, sanayide yaşanan büyük küçülme, bu hafta açıklanan ekonomik daralma beklentisi ve işsizlik oranları ciddi baskı oluşturuyor. Bir yandan da bono faizlerinde gerçekleşen ve daha da beklenen düşüş, IMF görüşmelerinin olumlu sonuçlanma ihtimali gibi olumlu gelişmelerde denge sağlıyor.
Bu beklentiler düşüş baskısına karşı bir direnç sağlıyor. Bunda tabi banka hisse senetlerine -genel hazine bonosunda yaşanacak bir fiyat artışının sağlayacağı karlılıktan dolayı- alış gelmesi de etkili oluyor. Piyasalar bu tür çapraz beklentiler yüzünden kararsız kalmaktadır. IMKB 29400 seviyesini geçemezse kar realizasyonu kaçınılmaz olacaktır. Özellikle işlem hacminin desteklemediği bir çıkış düşüş manasında dikkat edilmesi gereken formasyon olarak karşımıza çıkar.
Yurt dışında da hisse senetleri piyasalarında henüz tam bir yön belirmemiştir. Yatay piyasaya devam ediyoruz.
Dünya’daki gelişmeleri pür dikkat izlemek elbette zor. Ama dünya da başka uyanık fon yöneticilerinin makro oyunlarını bozmak, ancak onların yapabileceklerini anlamakla mümkünüdür. Özelikle yabancı sermayenin kendi çıkarlarına göre arbitraj yapması, dünyayı bir oyun alanına çevirmesini önlemek ancak ona karşı oluşacak bir karşı oyunla mümkün olacaktır.
Bu piyasalar da Manipülatif işlemler sık, sık piyasalarımızda anılan keriz silkeleme işleri gibi olmuyor. Dünya tam bir manipülasyon alanı gibi çalışmaktadır. Çok dikkatli yatırımcı, hızlı portföy yöneticiler uluslararası piyasalarda nasıl bu işlerin organize edildiğinin görebilirler.
Söz gelimi future kontratlarında fiyatları yukarıda tutup o an açık olan mali piyasalarda ( değişik ülkelerde) satışlar yapmaya devam etmektedirler. Akabinde o piyasa kapandığında bunu diğer açılan piyasada sürdürmeye devam etmektedirler.
Aslında derin bir mali piyasa olduğunun algıladığımız dünya borsaları tahmin edemeyeceğimiz kadar sığ bir yapıya sahiptir. Bununda sebebi bütün bu mali sistemin giderek daha az sayıda kurumun yönetmesi dolayısı ile belli kurumlardaki belli kişilerde bu kararların yoğunlaşması sonucunu doğurmuş olmaktadır.
Ortada zaman, zaman olumsuz veriler olmasına rağmen satış gelmemesi, olumlu veriye rağmen sadece hedeflediği yöne gitmesi. Durduk yerde belli bölgelerde sıkıntıların ortaya çıkması gibi sığ piyasaların varlığının ispat edici gelişmeler olmaktadır.
Genel olarak piyasaların düzeltme yapma ihtimalinin yüksek olduğuna inanmaya devam ediyoruz. Karışık piyasa havasına kanmayın. Bu ara nakitte kalın diyorum…
Aramıza hoşgeldin.
Nisan 22nd, 2009 at 22:50İlk yazını ilk tebrik eden ben olayım istedim.
SAGOL TESEKKUR EDERIM HALIL DAG.. UMARIM HAYIRLI OLUR
Nisan 25th, 2009 at 00:31FARUK BAKAÇ