Piyasalarda Bundan Sonra ne Olacak?
Hisse senetleri piyasalarında düşüşler devam ediyor… Altın rekorlar kırmaya devam ediyor. Kolay, kolay ortalık durulacağa da benzemiyor.
Bundan sonra ne olacak?
Kurlar artmaya devam edecek. TL karşısında yabancı para birimleri ülkeden paranın kaçmasından dolayı artma potansiyelini taşımaya devam edecekler. Elbette çok keskin hareketler beklemiyoruz ama önümüzdeki 2 yıl boyunca kurlarda TL karşısında değer kazanmaya devam edecek yani TL değersiz halini sürdürecektir.
Bütün Dünya para birimleri de değersiz hallerini sürdürmeye devam edecektir.
Bütün dünyada para birimlerinin ayakta kalması beklenemez. Özellikle güçlü para birimlerinin kendi sorunlarını para basarak çözmesi ve çözme peşinde olması böyle bir sonuç doğurmaktadır. Bu durumda para birimleri arasında farklılıklar zamanla ortadan kalkabilir. Sözgelimi EURO/ USD Paritesinin 1,41 den 1,10 hatta 1,01 e kadar düşmesi olası olabilir. Bunun yanında bütün para birimleri birbirine eşit olmamasının tek sebebi güçlü ve büyük gayri safi milli hasılaya sahip ülke önde olacaktır.
Avrupa da son günlerde yaşananlar aslında beklenen şeylerdi. PİGS dediğimiz Portekiz, İtalya, Yunanistan, İspanya ülkeleri çok önceden sinyallerini vermişti. Belki bir umut kurtarırlar sakinleşir ne diye beklentilere boğuldular. Ardından bu süreçte sorunlar azalmadı daha da arttı. İngiltere daha kötü bir sürece girdi. Yunanistan sorunlarını çözmekten ziyade daha da büyüttü. Euro bölgesi çatırdıyor.
Tam bu noktada ABD’nin notu düşürüldü. Piyasalar tutunacak dalı kalmadı.
Asya da Amerikan bonolarının değer kaybetmesinin tehlikesi ile karşı karşıya…
ABD Notunun AAA dan AA ya düşmesi ne gibi bir sonuç doğurur?
Hiçbir şey olmaz. Sadece not düşürme meselesi değil konu. Not düşürülmesi sadece bir faktör değil. Not düşürülmesi ülkede ciddi bir kaos yaratmaz. Zaten parayı basan bir merkez bankası var ve nakit sorunu likidite sorunu yaşamama durumu var. En büyük tehlike açık veya gizli enflasyondur. Ülke para birimleri bu kaotik durumda değer kaybediyor. Tabi hepsi aynı anda değer kaybettiği için birbirilerine karşı değer kaybetmiyorlar dünya insanlık tarihinin en sofistike takas aracı olan Altın karşısında değer kaybediyor. Altın fiyatları bu süreçte devamlı değer kazanmaya devam edecektir. Altın şu an için dünyada en çok sığınılması gereken güvenli liman. Tabi enflasyon ve değersizleşme söz konusu ise emtia bacağında bir çok kıt ürün değer kazanmaya devam edebilir.
Altında Uluslar arası piyasalarda 1799 USD direnç onun üstündeki her fiyat yeni rekor fiyat olacaktır. Kısa vade 1850- 1950 adımları hedefler gibi gözükse de 2000 USD psikolojik direnç olarak karşımızda duruyor. Bunun yanında asıl gidebileceği yer 2130 USD… Bazı uzmanların 3 yılda 5000 dediklerini de unutmayın. Bir dinlenme olabilir. Genel ekonomik yavaşlama beklendiğini unutmamız lazım.
Dünya borsalarında neden sert düşüşler yaşanıyor?
Öncelikler piyasaların çivisi çıkmış durumda. Amerikan Piyasaları bütün dünya borsalarını şu aşamada belirliyor. Bu belirleyicilik endekslerin o gün ne yapacağına karar veriyor. Geçen hafta yaşanan global düşüş de bu haftada yaşanan kırılmalarda bunların etkisi olarak duruyor. Dow Jones sanayi endeksi bir gün topladıysa da kendini önce Avrupa kökenli bankalarla ilgili problem beklentisi ile sonrada bütçe açığı rakamlarının etkisi ile tekrar düşüş ile sonlandı dün. Hızlı ve sert hareketler piyasanın hassasiyetini kaybetmediğini gösteriyor.
Bu arada hem ABD deki siyasi güçsüzlük hem de kriz odağı olan Avrupa da ki siyasi çok başlılık diğer bir faktör.
Dikkat çekmemiz gereken hususlar.
ABD SEC (SPK) sı HEDGE fonların belli bir büyüklükten sonra kontrol edilmesi ve denetlenmesi gerektiğine karar verdi
Bu karardan sonra Ünlü ABD li spekülatör bundan 3 hafta önce kişisel ve kurumsal HEDGE fonlarını likidite etme kararı verdi.
Emtia piyasaları yatayda güçlü kaldı. SOROS dan sonra başka HEDGE fonlarda bu SOROS benzeri likiditasyon kararı aldılar.
Türkiye de Merkez banaksı ve Para politikası kurulu piyasaya anlatamadığı, piyasanın da karmaşık olduğunu düşündüğü bir dizi karar aldı.
Merkez banaksı son günlere tahrik edilmiş döviz kurları ile girdi.
Bunlar hem dünya da yaşanan sorunların başlangıcını ve hassasiyetini oluşturdu hem de sonrakilerde Türkiye de yaşana sorunların hassasiyetini oluşturdu. Türkiye de ciddi kredili pozisyonlarda piyasanın da hızlı yol almasına sebep oldu. Marging call dediğimiz kredili hisselerin zorunlu satışları endeksi bu süreçte bir çukura gömmüş oldu.
IMKB de ne olur? Endeks düşer elbette… 48000 tek hedef gibi duruyor. 48000 tutunamazsa haftalık bazda 45000 kolay olur. 42000 güçlü destek. Ondan sonrasını o gün konuşalım derim.
Yukarı doğru 52500-53200 ciddi direnç oldu. 51200 de direnç olacaktır.İşlem hacminin bu seviyelerde yüksek olması iyi alamet değil. Bu arada elbette ülkemizi yönetenler Türkiye de bir kriz beklemediklerini söyleyecekler ama biz yatırımcılar, borçlular öncelikli hedefimiz servetimiz korumak olduğundan bu beklentiler ortalıkta dolaşırken, olumlu yorumlar yaparken piyasa gerçekleri ne ise, hisse satmak gerektiğinde veya başka bir sonuç almak, borç kapatmak gerektiğinde tutuk ve uyuşuk davranmamız gerekir.
Yatırımcılar bu seviyeden bile elindeki hisseleri satma ve uygun zamanı bekleme düşüncesini akıllarından geçirebilirler. Bazı hisse senetlerinin bu fiyatları ancak uzun zaman sonra bir daha görebileceği seviyeleri olabilir.
ABD DOW Jones Sanayi endeksinde 10300 güçlü destek.
Hız gelinen destekler her zaman kırılır. Hızlı tırmanılan dirençler her zaman kırılır…