content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

09 Tem

ÖTV’de Yeni Dönem Başlıyor

Çeşitli tüketim mallarının yer aldığı ÖTV mevzuatının da sadeleşmesiyle yüzlerce değişiklik 4 genel tebliğ altında toplandı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk adımları akaryakıt ve motorlu taşıtlar sektörleri için atılan ÖTV düzenlemesini bitirdiklerini belirterek, "Tütün mamulleri, alkollü içkiler, kolalı gazozlar ve çeşitli tüketim mallarının yer aldığı ÖTV mevzuatının da sadeleşmesiyle 4 aşamada tamamlanacağını açıkladığımız reform niteliğindeki çalışma tamamlandı" dedi.

 Konuya ilişkin açıklamlarda bulunan Şimşek, bir süredir üzerinde çalıştıkları ÖTV mevzuatını sadeleştiren çalışmanın bittiğini söyledi.
ÖTV Kanununun yürürlüğe girdiği 2002 yılından bu yana, söz konusu vergiyle ilgili, çeşitli düzenlemelerle yüzlerce değişiklik yapıldığını anlatan Şimşek, şimdi tüm bunların toparlandığını ifade etti.
Şimşek, KDV'de daha önce buna benzer bir yapının olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
"İlk adımlarını akaryakıt ve motorlu taşıtlar sektörleri için attığımız ÖTV düzenlemesini bitirdik. Tütün mamulleri, alkollü içkiler, kolalı gazozlar ve çeşitli tüketim mallarının yer aldığı ÖTV mevzuatının da sadeleşmesiyle yüzlerce değişiklik 4 genel tebliğ altında toplandı. KDV'de yaptığımız gibi, ÖTV mevzuatındaki karmaşık yapı da tarihe karışacak, düzenlemeler her vatandaşımızın anlayacağı sadelikte olacak, hem vatandaş hem devlet kazanacak. Böylece mükellefler de Maliye çalışanları da yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeci mali müşavirler ile diğer ilgililer de hak ve yükümlülüklerini daha iyi kavrayacak, yoruma açık alanlar giderilecek."
'Tütün ve alkollü içki kaçakçılığıyla mücadelede caydırıcılık artacak'
Geçen yılki ÖTV gelirlerinin yaklaşık yüzde 32'sinin tütün mamulleri, alkollü içkiler ve kolalı gazozun yer aldığı ÖTV (III) sayılı listeden elde edildiğini belirten Şimşek, bu kadar önemli bir alanda yapılacak söz konusu değişikliğin, kayıtdışılıkla mücadeleyi de önleyeceğinden ekonomiye büyük katma değer yaratacağını söyledi.
Bakan Şimşek, söz konusu alana ilişkin taslağı hazırlanan genel tebliğle, daha önce kafa karışıklığına neden olan konulara açıklık getirildiği, hesaplamaların nasıl yapılacağı ve hangi malların ÖTV kapsamında olduğunun detaylı şekilde anlatıldığını bildirdi.
Özellikle bandrolsüz sigara ve alkollü içkilere ilişkin mevzuatın detaylı şekilde elden geçtiğinin altını çizen Şimşek, "Bandrolsüz sigara ve alkollü içki bulunduranlar hakkında yapılacak işlemler çok net olarak belirlendi. Bu kapsamda, tütün ve alkollü içki kaçakçılığıyla mücadelede vergisel caydırıcılık artacak" dedi.
Son çalışmayı da ÖTV gelirlerinin yaklaşık yüzde 3,62'sini oluşturan elektronik cihazlar, kristal eşyalar, kozmetik eşyalar gibi çeşitli tüketim mallarının yer aldığı ÖTV (IV) sayılı listede yaptıklarını ifade eden Şimşek, aynı şekilde, bu alan için yapılan düzenlemeyle de gerekli sadeleştirmenin yapıldığını kaydetti.
'VERGİ ARTIŞI VEYA YENİ İSTİSNA YOK'
Yapılan düzenlemeyle herhangi bir vergi artışı, azalışı veya herhangi bir istisna getirilmesi ya da kaldırılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Şimşek, bu değişikliğin tamamen dağınıklığı ve "gri alanları" gidermek ile mevzuatı sadeleştirmek amaçlı yapıldığını bildirdi.
Mehmet Şimşek, düzenlemeyle ÖTV konusunda yeni bir dönemin başlayacağını, bundan sonra kimsenin konuyu anlamak için onlarca farklı mevzuata bakması gerekmeyeceğini, vatandaşın işinin kolaylaşacağını ve kayıtdışılıkla daha etkin mücadele edileceğini sözlerine ekledi.


eşitli tüketim mallarının yer aldığı ÖTV mevzuatının da sadeleşmesiyle yüzlerce değişiklik 4 genel tebliğ altında toplandı. 

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank