ÖSS Olmasaydı ?
Türkiye de üniversiteye girişte; ÖSS yani Öğrenci seçme sınavı var. Her ne kadar, sınav sistemlerinin adı değişse de yaşanan stres aynıdır. Aylarca çalışılır ve herkesin kaderi bu sınavın sonucuna göre belirlenir.
Hiç düşündünüz mü Türkiye de ÖSS olmasaydı ne olurdu; Türkiye de Bazı üniversitelerin özellikle; İstanbul üniversitesine girmek isteyenlerin sırası İstanbul il sınırından başlardı, diye düşünüyorum.
Dünyada bazı ülkelerin üniversiteleri sınav yapmak yerine mülakat yapmışlar. Yaptıkları mülakatlarda birçok sorular sormuşlar. Öğrencilere sorulan sorular, hiç o kadar da kolay cevap verilebilen sorulardan seçilmemiştir.
Oxford ve Cambridge üniversitelerinde; mülakatlarda hangi bölüm için, nasıl soru sorduklarına bakalım.
1.) Akıllı olduğunu düşünüyor musun? (Hukuk, Cambridge) Verilen cevap tabi ki; Dur bir dakika düşüneyim olmamalıdır.
2.) Sırıkla atlama rekoru niçin 6,5 metre civarında ve niçin bir türlü kırılamıyor.(bilgisayar bilimi, Cambridge) Bugün dünya da sırıkla atlama dünya rekoru: Ukraynalı atlet Sergey Burkay 31 Temmuz 1994’te 6,14 santim atladı; Daha geçilemedi. Sırığın kitenik ve potansiyel enerjilerinden dolayı 6,5 metreye yaklaşana rastlanamayacağı tespit edilmiştir.
3.) Serinkanlı biri misin.(Felsefe, Siyaset, İktisat Oxford) Verilen cevap “evet” diye kısa bir cevap olmamalıdır.
4.) Ben çöl de bir petrol kralıyım ve tesadüf eseri düz bir hatta yer alan dört farklı kentte petrol dağıtmam gerekiyor. Her seferinde petrol depoma geri dönmek üzere dört kente de sırayla uğramalıyım. Olası en kısa yolu almak için depomu nereye yerleştirmeliyim. Yol sorunu diye bir şey yok istediğim kadar yolu açacak şeyh dostum var.(Matematik, Oxford) Cevabı sezgisel olarak basitmiş gibi görülebilir. Ancak kolay değildir. Cevabını biraz düşünün ve yapın.
5.) Musa gemisine kaç hayvan almıştı.(Doğa bilimleri Cambridge) Bu bir tuzak sorudur. Dikkatli kişi hemen Musa değil Nuh olduğunu bilecektir. Gemiye tüm canlı hayvanlardan bir kısmı 7’şer tane, bir kısmı 2’şer tane alınmıştır.
6.) Dünya da kaç kum tanesi vardır. (Fizik Oxford) Arşimet döneminde yapılan araştırmalarda;1063 tane bulunmuş. Hawaii üniversitesinin son yaptığı araştırmalarda bütün kumsallar da 700,5 kentrilyon kum tanesi olduğu saptamıştır.
7.) Beynin ençok hoşuna giden yanı nedir. (Tıp, Cambridge) Bu soruya şöyle cevap verilebilir. Düşünmemi, analiz etmemi yaşadığım şeylere tepki vermem hoşuma gider denilebilir.
8.) Sence Başkan Mao bugünkü Çin’i Mao görseydi gurur duyar mıydı?(Doğu araştırmaları Cambridge) Mao sıkı bir komünist, burjuvazinin ve emperyal kültürün amansız düşmanıydı. 1976’da öldüğünde karışık bir Çin bırakmıştı. Çin bugün tüketim toplumu haline geldiği için; Bugün gurur duyup duymayacağı bilenemez bir çıkmazdır.
9.) Kitabı mukaddes kurmaca bir eser midir? Çıtır edebiyatı olarak nitelendirilebilir mi.? (İngiliz dili ve edebiyatı,Oxford) Yeni ahit temel de İsa‘yı hayatını başından geçen olayları anlatır. İncil“müjde” demektir.Kimsenin İncil deki olayları kurmaca olup olmadığını ispatlama gücü yoktur.
10.) Bir inekte dünyadaki suyun kaçta kaçı bulunur.(Veterinerlik, Cambridge)Bu soruyu elimizde kesin veri olmadan cevap vermek zordur. Bir insanın %70 oranında su ise; aynı mantıkla 500 kilo bir ineğin yaklaşık 350 litresi sudur.
Gördüğünüz gibi mülakatlarda öğrencilere pekte kolay sorular sormamışlar.
Daha neler sorduklarını öğrenmek isterseniz; “Oxford ve Cambridge mülakat soruları zeki olduğunu düşünüyor musun” kitap NTV yayınlarından çıktı. ……
Okumanızı tavsiye ederim.