content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

13 Nis

Ortak Akıl Dikkatli Ol Diyor!

Borsaları ve para piyasalarını izleyenler Türkiye ve yurt dışındaki endeksler ne olacak? Borsalar nereye kadar gider? gibi birçok soru soruyor. Ekonomi yönetimi “Henüz IMF ile ön anlaşama yapmadık” diyor… Ortak akıl dikkatli ol diyor.

Evet, endeksler son haftalarda iyi yükseldi, kurlar düştü, faizler çok ciddi geriledi. “Herhalde işler yoluna giriyor” diye düşünürken birden halay kırıklığına uğramayalım. Her şey tersine dönerse tedbirsiz kalmayalım.

Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi, kurlarda dalgalanmalar daha kısa olacaktır. Özellikle IMF anlaşması kesinleştikten sonra kurların yukarılara gitmesi, absürt hareketler yapması beklenmemeli. Bunun yanında reel sektörde henüz daralmanın sonuna gelinmemiş olması, son dönemdeki canlanmanın da ÖTV ve KDV indirimleri gibi kampanyalardan kaynaklanmış olması ayrıca dikkate alınmalı ve verileri bu ışık altında takip etmeliyiz. Özellikle “ her şey çok iyi olacak” diyip gaza gelmemek gerek.

Bu arada yaz ayarlında tüketimi arttıracak olan turizm hareketleri, dışarıdan gelecekler ve içerdeki nüfus hareketleri bize canlanma şansı sağlayabilir. Ayrıca güneşli havalar insanlara daha pozitif bir düşünce ve davranış cesareti verecektir.

Haftaya nasıl bakalım ve Takip etmemiz gereken veriler nelerdir derseniz? Ben yurt dışında özellikle Euro-Dolar paritesi ile Japon Yeni- Dolar paritesini izlemenizi öneririm. Euro-Dolar paritesi 1.31 ler de tutunmaya çalışıyor. Düşüş devam ederse endeksleri olumsuz etkiler ve olumlu havayı bozabilir.

Sonuçta son dönemde DOW Jones endeksi de 9 Mart dibine göre % 26 yakın düzeltme yapmış, yani % 26 yükselmiş. Her an bu yükselmenin bir kar realizasyonu olabilir. Bundan korunmak da herkesin hakkı olmalı. Paritede ki bu değişimler aslında geçen haftanın sonunda WELLS FARGO haberi ile coşan ABD ve AVRUPA piyasalarının düşmesine engel oldu. Parite hareketi devam ederse endekslerin buna kayıtsız kalmasını bekleyemeyiz.

Elbette burada başka bir paradoks da var. Oda son gelişmeler ve OBAMA hükümetinin çıkışı doları güçlendiriyor. Bu durumda illa dolar güçleniyor endeksler gevşemeli düşüncesine de çok fazla saplanmamamız lazım. Hafta sonu Petrol fiyatları yaklaşık %4 yükselmiş durumda. Bu da emtia ve hisse senedi endekslerini olumlu etkileyebilir. Birçok verinin-faktörün etkin olduğu veri bombardımanı altında kalan uluslararası piyasalara net bakabilmemizi zorlaştırıyor. Birazda kısmet işi bu işler.

Ya Yurt İçi?

Yurt içinde de Türkiye ye dönük IMF ile ilgili çelişkili haberler gelirse finansal piyasalarda bir karambol oluşturabilir. Çünkü bu anlaşmanın olacağına dair beklentilerde agresif alımlar olmuştu. Bu noktada bir gecikme oluşursa keskin düzeltmeler yaşabiliriz. IMKB endeksi 29400 direncini deneyecektir. Ama buradan bir geri çekilme 27300-26500 seviyelerine olabilir. Mevcut durumu korur ve olumlu algı devam ederse 28700 üstünde kalırsa deneyeceği en erken seviye 29400 dür.

Bu seviye geçilirse 32000-32500 deneyebileceğiz. IMF yolunda bir kaza çıkmazsa hedefimiz 32500 gözüküyor. Bu seviyelerde neredeyse % 100 yükselmiş banka hisseleri var. Bunların bu kadar yükselmesinin elbette düşen faizler ve kurların pozitif etkilerini de yansıtıyor. Ama yinede artık kesinlikle bu hisselerde alım önermiyorum. Daha ucuz kalmış, hatta hiç pirim yapmamış sanayi şirketleri, canlı sektörlere ait firmalar dururken bu kadar primli hisselere yönelmek çılgınlık olur.

Kısaca; Yeni haftaya yeni maliyetlerle girmeyin. Mevcut pozisyonunuzu kollayın ve her an kar realizasyonuna hazır olun…

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank