Orhan Can’dan: Son Nefes
Rize Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Zümrüt Rize Gazetesinin sahibi, değerli dostum, zarflar dolusu gazete, dergi ve kitap göndermeye devam ediyor. Son gönderdiği koli zarfın içinden çıkan bir kitap:Son Nefes, adının taşıyıcısı... Yazarı: Orhan Can…
Sunuş ve önsöz var ilk sayfalarda. Bir araştırma çalışması bu kitap. Değişik kaynaklardan yararlanılmış.
Kitabın giriş bölümünde; “Âlemleri yaratan Cenab-ı Allah’ın insanlara verdiği en büyük nimet, İman nimetidir/Mal, mülk, makam, mevki, hava, su ve bunun gibi birçok nimetten istifade etmekteyiz. Ama bu nimetlerin hiçbiri, iman nimeti kadar gerekli olamaz” deniyor.
Orhan Can, kitabının bütünlüğünde, inanç, iman ve doğru yoldan ayrılmama gereklilikleri üzerinde durmuş. Bunların vazgeçilmezliğini örnekleriyle anlatmış. Bölümler itibariyle anlatımları var Orhan Can’ın. Bunlardan;
1.İman: Lügatte bir şeye inanmak, bir şeyi veya bir kimseyi tasdik etmek, onun doğru ve hakikatte muvafık olduğunu itiraf etmektir.
Şeriatta İman; Peygamber efendimiz hazretlerinin Allah tarafından getirip tebliğ buyurduğu emirlerin cümlesini tasdik etmek demektir ki, bunlara zarurât-ı diniye denilir.
2.Niyet: Her işin başı niyet… İyi niyetle kazanılan para insanı kurtuluşa erdirir, kötü niyetle kazanılan para insanı felakete götürür.
İnsanın hamurunda var açlık. Bir vadi dolusu altını olsa, diğer bir vadi dolusu daha altını olmasını ister.
3.İslâm: Kelime-i Şahadet getirerek imanın esaslarını içine sindiren bir kimse İslam dinini kabul etmiş demektir ki, mü’min olabilmesi için İslamın beş şartını da uygulamak zorunda olduğunu bilmelidir. Yunus diyor ki: Müslümanım diyen kişi, şartı nedir bilse gerek/Beş vakit namazın kılıp orucunu tutsa gerek.
4.Temizlik ve Namaz: Her Müslüman temiz olmak zorundadır. Yani, içinde temiz olacak, dışında temiz olacak demektir.
İç temizliği kalp ile olur. Kendini Allah sevgisinden başka hiçbir sevgi ile doldurmayacaksın ki kalbin gerçekten temiz olsun.
5.Oruç: Oruç Farsçadır. Arapçası Savm veya Kıyam’dır. Bir işten kendini tutmak, nefsi engellemek manasındadır.
İstilahta: Niyet ederek imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemekten, içmekten, nefsi arzulardan kendini alıkoymak, nefsi terbiyeye tabi tutmaktır.
6.Hac: Lügaten; Saygı duyulan bir kişi veya yeri ziyaret kastında bulunmak. Istılahen: Belirli bir vakitte Arafat’ta vakfede bulunmak kâbe-i Muazzamayı usulüne uygun olarak (ihramlı) tavaf etmekten ibaret olan bir ibadettir.
GÜNÜN SÖZLERİ:
1. Fazla kazanmak isteyen kaybeder (La Fontaine)
2. Kanaatten hiç kimse ölmedi, hırsla da hiç kimse padişah olmadı (Hz. Mevlâna)
3. Rüzgârın sillesine, en çok yüksek ağaçlar açıktır, feleğin sillesine ise hırslı insanlar (William Penn)
4. Hırsların sonuna erişmek, gökkuşağının ucuna erişmeye benzer. Biz ulaşırken onlar kaçıp gider (E.Burke)