content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

22 May

Ordu Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi….

Müze, İl merkezinde, Selimiye Mahallesi, Taşocak Caddesi üzerinde yer almakta. Müzeyi barındıran ve "Paşaoğlu Konağı" adı ile anılan bina birinci sınıf bir sivil mimarlık örneği. Ordu'nun zengin eşraflarından Paşaoğlu Hüseyin Efendi diye bilinen şahıs tarafından 1896 yılında yaptırılmış.

Bahçesiyle birlikte 625 metrekarelik bir alanı kapsayan ve 1896 yılında yaptırılan bu konağın taşları Ünye'den, ahşap ve çini malzemeleri Romanya'dan getirilmiş. Yapımında İstanbullu ustalar çalıştırılmış.
19. yüzyıl sivil mimarimizin en güzel örneklerinden biri olan Paşaoğlu Konağı zemin dahil olmak üzere üç katlı. Zemin katı idare, birinci katı etnografik eserler bölümü, ikinci katı ise konak özelliklerini taşıyacak şekilde düzenlenmiş.
Paşaoğlu Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1982 yılında kamulaştırıldıktan sonra, 1983 tarihinden itibaren onarılmaya başlanmış, 18 Kasım 1987 tarihinde Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmış.
Ordu Paşaoğlu Konağı'nın onarılması ve müze olarak ziyarete açılması ile Karadeniz Bölgesinde bulunan ve geçen yüzyıldan zamanımıza ulaşan sivil mimarimizin ender örneklerinden biri daha gelecek nesillere bırakılmak üzere değerlendirilmiş bulunmakta.
Ünye Belediyesi Müze Evi
Tarihi Ünye Evi restore edilerek Müze Ev olarak hizmete açılmış. Ünye’nin tarihi ve kültürünün yaşatılmasının yanı sıra turizmin gelişmesine de önemli katkılar sağlıyor. Burada 380 eser sergileniyor.
Ünye Belediyesi Müze Evi, İsmet Kapısız tarafından ise 1815 yılına ait Kıbrıs Hala Sultan Tekkesi Şeyhi Musa Kazım’ın kız kardeşi Fatma Hanım’a ait çeyiz sandığı da Müze Ev’deki yerini almış.
Müze Ev, 16. Yüzyıl Klasik Osmanlı Mimarisinin özelliklerini taşımakta. Bu sebeple Türk Ahşap İşçiliğinin izlerini görmek mümkün. Ev Kafkasya doğumlu Kaptan Server Bey’in. Evin ahşap dışında taş ile örülmüş yerlerinde taşlar arasında çamur kullanılmış. Evin; genişçe bir bahçesi ve kuyusu da var.
Türkiye’de bu değerde evlerden yaklaşık altmış adet bulunduğu araştırılan bir bilgi. Ev Taş zemin üzerine ahşap olarak inşa edilmiş. Evin hemen hemen her odasında taş ocaklar bulunuyor.
Müze Evin Rölevesi Mimar Melike Ünlü tarafından oluşturulmuş. 2010 yılının Temmuz ayında restore çalışmalarına başlanmış olup üç yıldır faaliyette.
Yapı’nın temel kısmı bunca yıl hiç onarılmamış. Evde bulunan taşlardan birinin üzerinde 1759 Yılı (Hicri-1176) yazılı olduğu için evin en yeni ihtimaliyle 250 yılı aşkın bir tarihe sahip olduğu anlaşılıyor.
Müzesiz belediyecilik ve turizm düşünemiyorum. Bunca yönetici turizmden bahsediyor, her gün açıklamalar yapılıyor. Hiç müzeden bahseden var mı?
100 yıllık Ordu’da iki müze, onlarda zorlama. Şimdi ısrarla önerim birkaç yılda her ilçede bir müze, bu bence mevcut belediyelerimizin de performans göstergesi.

Herkes müzesi kadar konuşsun lütfen…

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank