Ömer Türkmenoğlu’ndan:
Irak’ta olup-bitenler, Kerkük, Telafer, Tuzhurmatu gibi yerleşim birimlerinden gelen her ses bizim için önem taşıyor,anlamıyla birlikte zihinlerimizde yerleşiyor.Çoğunluğu üzüntü,burukluk, vefat haberleri.Ama az da olsa,kısa süreli de olsa sevindiğimiz,yüzümüzün gülüşünü sağlayan haberlerle karşılaştığımız oluyor.
Ömer Türkmenoğlu, yumuşak, gönüller okşayan sesiyle, Türkiye’de önemli konserlere, albümlere imza atıyor. Merkezi Ankara’da bulunan, Yönetim Kurulu Başkanlığını Dr. Şemsetin Küzeci’nin yaptığı, Kerkük Kültür Derneğinin ilk yayını olan, Ömer Türkmenoğlu’nun 15 parçadan oluşan, Telafer Türküleri adlı albümünün yayımı gerçekleştirildi.
Anılan Albümün Projesi Kerkük Kültür Drneğine ait.
Koordinatör Dr. Şemsettin Küzeci.
Aranjör Ömer Türkmenoğlu, Düetlerde vokal Cevriye Arslankoç,Fotoğraf Nükhet Türkmenoğlu,Grafik tasarımı Hakan Pamukçu. Albümün basımı ve çoğaltımı Kerkük’te yapılmış. Koru Hastaneleri ve Otağ Tesislerinin katkıları olmuş albümün basımında. Irak hükümet çevrelerinden gelen bilgilere göre,Telafer ve Tuzhurmatu’nun il statüsüne kavuşmaları için hazırlanan teklif Bakanlar kurulundan Meclise sunulmuştur.Yazımız yayınlandığında bu iki yerleşim biriminin il oldukları haberini de almış olabiliriz.Şimdiden hayırlı olsun diyoruz.
Ömer Türkmenoğlu’nun Telafer Türküleri adlı albümünde yer alan ve Türkiye’de fazla bilinmeyen 15 ayrı türkünün tamamının derleyicisi Ömer Türkmenoğlu.Yedi ayrı türkü anonim,üç türkü anonim-düet,bir ayrı türkü Anonim-Karacaoğlan,dört ayrı türküde kaynakları belli olanlar şeklinde bir düzenleme ile sunulmuş.Albümde yar alan Telafer türkülerinin isimleri;Aşk elinden yandı canım,Gurbet elde ana garip dostun nesi var,Bizim elde bahar olur,Babagürgür nar gülü Kerkük bağında, Hani leylam leylam, Şirin Telafer, Seher mektup yolunda,Kimdi menim bağımda,Adlı gelin köylü kız,Aman efendim aman,Sen gideli zaman geçti aradan,Amman gözlerinden,Yar köyünden gelen kadın,U.H.Ayrılık yoksulluk bir ölüm,Çalın çeppigi çalın..
Bu Telafer türkülerinin kaynaklarının, Onüçünün Yasin Yahyaoğlu’na, birer adedinin de Fazıl Kene ve Haşim Behzad’a ait oldukları görülüyor. Telafer (Talafar) Türküleriyle ilgili bilgiler sıralanırken;” Telafer, Musul iline bağlı bir ilçe olup, şehrin batısında yer almaktadır.
Türkiye, Suriye ve Irak üçgeninde bulunan Telafer, Irak’ın ve Orta Doğu’nun en büyük ilçesidir” denildikten, Telafer türkülerinin diğer Türkmen bölgesindeki türkülerden biraz farklı olduğu hatırlatıldıktan sonra;” Bu türküler Bektaşi kültüründen etkilendiği için daha çok aşık ve ozan havalarını yansıtmaktadır.
Telafer türküleri Anadolu’ya yakınlığından dolayı Anadolu müziğinden de çok etkilenmiştir. Aşık Fethi, Aşık Muhammet, Ali İdris Muratlı,Yasin Yahyaoğlu, İsmail Baba,Salim Abdi, Ahmet Rıza Abbo, Haşim Behzad ve Abbas Acravi Telafer’in tanınmış bazı sanatçılarındandır” deniliyor.
Ömer Türkenoğlu: Aslen Telafer’li olup,Kuzey Irak Erbil’de doğdu.1995 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Şan Sanat Dalı’na girdi.1996 yılında Ankara Radyosu Türk Halk Müziği ses yarışması birincisi ve aynı yıl TRT Televizyonu’nun düzenlediği Türk Halk Müziği Ses Yarışmasında Türkiye birincisi oldu.
Ankara Devlet Opera ve Balesinde 8 yıl Solist sanatçı olarak çalıştı. Yurtiçi ve yurtdışında değişik konserler vererek, opera aryaları ve türkülerimizi seslenirdi.
ABD İndiana Üniversitesi’nde Post Doktorasını ünlü Tenor Carlos Montane ile yaptı.
Bilkent Üniversitesi’nden doktorasını alan Türkmenoğlu evli ve iki çocuk babası olup, Ankara’da yaşıyor.