Ölüm Kusan Makine Uçaklar!
İnsanoğlu; evrende ve dünyada kütle olarak son derece küçük ancak, sahip olduğu beyinsel özellikleri ve alet yapabilen organları ile maddede değişikliklerle araç ve gereç yaparak, gücünü artırmayı başarabilmiş, tek canlı türüdür.
Öylesine ki; ilk insandan itibaren doğayla iç içe yaşamanın getirdiği olumsuzlukları lehine çevirmede diğer canlı türlerinden dersler almış bilgi birikimini somutlaştırabilmiştir.
Teknolojik gelişmeler tarihi bunun sayısız örnekleri ile doldur. Yaşamını kolaylaştırmak ve bilinmezlikleri öğrenme tutkusu merak sarmalıyla insanı dünya ötesi alanlara da yöneltebilmiştir.
Tutkularından biri de uçmak fikridir. Her uçan canlının uçma özelliğini kendi varlığında şekillendirememiş ama yaptığı aletlerle bunu gerçekleştirebilmiştir. Bu uçaklardır.
Bakın bugün batı'nın ülke işgallerinde yakıp yıkmada kullandığı uçaklar ne durumda.
Sikorsky'i ölüm makinasına döndürdüler
Sikorsky'nin 1974'te ilk kez uçurduğu,1980'lerin başında piyasaya sürdüğü AH-60 'Black Hawk', yani 'Kara Şahin' helikopterinden bugüne kadar 3000'e yakın üretildi. Halen tanesi ortalama 15 milyon dolardan dünyanın en çok satan genel maksat helikopterlerinden biri. Ridley Scott'un 2001'de Somali'de kaçırılan Amerikan subaylarının kurtarılmasını anlatan, "Black Hawk Down' 'Kara Şahin düştü' adlı filmi bu helikopterleri efsane haline getirdi.
Skorsky bu helikopterin motorları güçlendirilmiş, modifiye edilmiş ve silahlanmış modeli 'Battle Hawk'ı piyasaya sürdü. 2 pilot ve 17 koltuklu helikoptere gece gündüz koşullarında da savaşma olanağı sağlayan çok gelişmiş bir flir takıldı. Silah olarak; isteğe göre döner namlulu 6x7.62mm makineli tüfek veya 3x20mm makineli top takılabiliyor. Ayrıca havadan havaya Stinger, havadan karaya 2.75mm Hydra roketleri ve 8 km menzilli Hellfire tanksavar roketleri takılabiliyor. Bu haliyle kara Şahin Savaş Şahinine dönüşüyor.
Yeni casus uçak
Adı Firebird (Ateş kuşu), dün bugün piyasaya çıktı. O diğerlerinden çok farklı... Hem insanlı hem insansız uçuyor! Çok gelişmiş radarı, sensörleri ve kameraları var. Anında HD video ve IR görüntü de aktarıyor. Şimdilik 10 bin metreye çıkıyor. Gerektiğinde silah da taşıyabiliyor... Northrop Grumman yapımı, 400 km hız yapıyor 40 saat havada kalabiliyor. Mojave Çölünde yapılan testlere göre özellikle keşifte çok başarılı... Sınıfı, MALE (Middle Altitude Long Endurance) Orta yükseklik uzun süreli uçuş.
ABD'nin kabusu havadan gelecek
Washington merkezli Jamestown Foundation, ABD Hava Kuvvetleri'nin göz ardı ettiği Çin savaş uçağı J-20'nin, ABD'nin en gelişmiş savaş uçaklarına rakip olabileceğini belirtti. Raporda, J-20'nin hız, radara yakalanmama ve silah gücü bakımından ABD'nin düşündüğünden çok daha güçlü olabileceği ve Pasifik'teki ABD hedeflerinin risk altında olduğu belirtildi. Pentagon, konu hakkında çok kısa bir açıklamada bulunurken, "Çin'in savaş uçağı projesinin çok yakından takip edildiğini" belirtiyor.
Peki Türkiye nerede?
Havacılık tarihinde Türkler, 1001 yıllık bir geçmişe sahiptir. Türk havacılığının 1001. yıldönümündeyiz. 1010 yılında Türkmenistan'da yaşayan İsmail Caferi, dünya literatürlerinde havacılıkla uğraşan bilim adamı olarak karşımıza çıkıyor.
Dünyadaki ilk uçuş teşebbüsü de 852 yılında Endülüslü bir Müslüman olan Abbas İbn Firnas tarafından yapılmıştır.
Havacılıkta bu kadar köklü bir geçmişe sahip olan Türkiye, havacılık alanında bugün istenilen yerde olmamakla birlikte, bu alanda son yıllarda gelişme kaydediliyor.
Günün Sözü: Bilgisiz, hırslı kişilerin, başkasının emrinde hareket etmesi kaçınılmazdır.