Okuyan Yoktur Ama Konuşan Çoktur!
Saygıdeğer okurlar, Nerede ve ne zaman kitap okuma, ilim vs. üzerine konuşuluyorsa, muhakkak şu da söylenir: “Yüce dinimiz de okumaya büyük önem vermiştir. Nitekim Kuranın ilk emri oku! Olmuştur. Ülke ve millet olarak Cehaletten kurtularak refaha ermenin ilk ve tek yolu okumaktır.Bu nedenle bu hafta” www.islamiforum.net” sitesinde yazan değerli yazarımızın iyi niyetine sığınarak okumak, tek kurtuluş yolu... Başlığı altında yayınladığı makalesinden bir bölümü sizlerle paylaşmak istedik.
Dünyada, okumak kadar güzel, zevkli, yaratıcı, sonuç verici ama bir o kadar da zor, sıkıntılı, bedel ödetici bir eylem yoktur. Okumak hazine aramak kadar sıkıntılıdır. Sabır ister, cesaret ister, yalnızlığa tutsak kalmayı göze almak ister. Nasıl hazineyi bulduğunuz da sonsuz bir sevince gark oluyorsanız aynı şeyi okumak sonucunda da bulacağınızdan emin olmanıza inanmanız gerekir. Konuşmaya salahiyetinizin olması, bir söz’ünüzün olması okumayla doğru orantılıdır. Okumadan konuşmak zırva yapmayla eş anlamlıdır. Okumadan söz sahibi olamaya çalışmak, çalışmadan kazanacağına inanmaya çalışmak kadar ahmakçadır.
Ama maalesef bizim toplumumuzda bu tür garabetlere sık rastlanır. Okuyan yoktur ama konuşan çoktur. Ve bu konuşanlar hep doğru bildiklerini söylerler ve buna inanırlar da. Kimse de karşılarında bir şey söylemez, çünkü çekinilir. Zira ‘’tek okuyan sen misin?’’ gibi aptalca bir soruyla karşılaşması muhakkaktır. Oysa kimse böyle bir iddia sahibi değildir ama okumanın da bir kıymeti olmalı değil midir? Ve inanın bu kimselerin okuduğunu söylemeleri de tamamen kompleksten, utançtan kaynaklanan bir durumdur, bilakis okumalarının gerçekliği yoktur. Sadece söyledikleri zırvaların bir yankısı olsun ve dikkate alınsın diye okuduklarını söylemeye çalışmaktadırlar. Zaten yorumlarına baktığınız zaman bunu görmekte zorlanmazsınız. O kadar sığ ve temelsizdir ve sloganiktir ki siz utanırsınız. Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? Ama insan bu! Bilmez, bilmediğini de bilmez fakat ahkâm kesmeye bayılır. Bre insan madem bilmenin ve konuşmanın cazibesine dayanamıyorsun, madem bir söz’ün olmasına bu kadar çok isteklisin bari azcık ta olsa oku. Ama ne acı ki; okumamanın kültürleştiği bir toplum haline geldik. Gürültü yapmanın prim yaptığı, zevzeklik yapanın kıymetlendiği bir toplum olduk.
En başta ‘’okumak’’ eyleminin ciddi bir süreç ve yürek işi olduğunun bilinciyle yola çıkılmalıdır. Çünkü okumak kısa süreli müsabakalara benzemez. Bir uzun yol koşusu gibidir. Hayat boyu sürecek. Gayenin gerçekleşebilmesi için bu mutlak koşuldur. Bilakis çaresizlik girdaplarında naçar kalırız. Okumak hakikatin şahikalarına yükselmekle eşdeğerdir. Hakikatin zirvelerine giden yol sarptır. İnce ve dardır. Dikenlidir. Soğuktur. Okuyan umutla yoldaş olmalıdır. Sabırla yoldaş olmalıdır. Cesaretle yoldaş olmalıdır diyor,saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Okuyan yoktur ama konuşan çoktur!