Oktoberfest (Hasat Bayramı)
Oktoberfest (Hasat Bayramı)
Almanların Ekim Festivali diye tabir ettikleri ve dünyadaki en büyük bira festivali olma özelliğini taşıyan bu festival, Almanya’nın Münih kentinde her yıl yaklaşık 2 hafta boyunca sürmektedir. Geleneksel olarak bu festival için bayanlar beyaz bir bluz ve kabarık bir elbiseden oluşan “dirndl” yani yöresel bir elbise, erkekler deri pantolon ve gömlek giyerler. Bu yöresel kıyafetler o kesimde hemen hemen herkeste vardır ve her festivalde giyilmektedir.
Bu şenlikte amaç, farklı insanların bir araya gelmesi, dostluklar kurması, yeni arkadaşlıklar edinmesi ve biraz stresten uzaklaşıp içerek eğlenmektir.
Bu festival, Antalya’da ilk 2009 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Efes Pilsen’in işbirliği ile hazırlanmıştır. Büyük bir çadır kurulup güvenlik önlemleri alınmış ve bir gişe yapılmıştır. Gişe de vatandaş 5 TL giriş ücreti ödeyerek bir bardak bira ya da diğer meşrubatlardan herhangi birini ücretsiz alıyordu. Sanıyorum geçen sene bu etkinliğe rağbet oldu ve kazanç iyiydi. Bu nedenle bu sene bu kazanç kapısını ikiye katladılar. Ve gişe de giriş 10 TL olmuştur. 5 TL bir bardak bira için, 5 TL de lunapark ta bir kullanım için. Peki bu zorunluluk neden? Bu arada lunapark ta bir kullanımlık jeton 4 TL dir.
Bu etkinlik bahsetmiş olduğum Almanya’nın Münih kentinden esinlenmiştir. Ve Münih de giriş ücreti adı altında bir zorunluluk yoktur. İnsanlar şenlik için hazırlanmış olan mekana gelir, istediği kadar içer, eğlenir ve istediği kadar lunaparktan yararlanır.
Madem böyle bir etkinlik Antalya da düzenleniyor, o zaman bu etkinlikteki tüm çalışmalar aynı şekilde olmalıdır. Bu etkinlik rant kapısı olarak halkı soymamalıdır. Burada istenen giriş ücreti kalkmalıdır. Zaten bu şenliğe gelen vatandaş eğlenmeye ve bira içmeye geliyor. Lunaparkı kullanmayacak vatandaş için zorunlu bilet nedendir?
Bu arada 24.09.2010 da bir üniversite öğrencisi oktoberfest’te arkadaşları ile beraber fazla alkol alarak sarhoş olmuş ve arkadaşının evlerinde içmeye devam ederek sızıp kalmıştır. Sabah uyanan ev sahibi arkadaşını uyandıramamış ve ambulans çağırarak öldüğünü öğrenmiştir. Bu nedenle festival , “gençlerimize kötü örnek olmaktadır” denilmektedir.
Bana göre, bunun sorumluluğu bu festivale bağlanamaz. İnsanlar her yerde içki içip sarhoş olup, komaya girebilirler. Sorumluluk şahsa aittir.
Bu festivale gelen herkesin taşkınlık yapmadan eğlenmeleri dileğiyle…
İngiltere,Rusya başta olmak üzere,
Eylül 27th, 2010 at 10:04bir çok ülke,içki kullanımını azaltmanın derdindeyken ve içki tüketiminin artmasına orantılı olarak taşkınlıkların,kazaların,ev içi şiddetin arttığı bilinen bir gerçek iken; yazarımızın teşvik edici bir minval üzere bir yazı kaleme alması trajik!
hürmetler!