12 May
Bu köşede daha önce de birçok kez dile getirdiğim bir sorundur part-time çalışanların GSS primi. En son 20 Nisan 2013 tarihinde bu köşeden Part-Time öğrenciler çözüm bekliyor diye yazmıştım, halen de çözüm bekliyoruz. Baştan söyleyelim bu sorun onbinlerce öğrenciyi ilgilendiriyor. Ben de hem çalışıp hem de okuyan birisi olarak bu sıkıntının çözümü için mücadele ediyorum ve öğrenci arkadaşlarımızın sesini, sitemlerini duyurmaya çalışıyorum. Özellikle son yıllarda Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğanın gayret ve çabalarıyla öğrencilere gerek yurt ve eğitim kalitesi gerekse de burs ve diğer sosyal imkanlar anlamında ciddi kazanımlar sağlandı. Maliyenin inadı yüzünden Başbakanımızın bu çabaları gölgeleniyor ve öğrenciler mağdur ediliyor.
Konu şu; 1 Ocak 2012 tarihinden sonra part-time çalışan öğrencilerden 30 günden az olan sürelerin genel sağlık sigortası primi isteniyor. Eğer kişi gelir testi de yaptırmamışsa en üst sınırdan da borç yazılıyor. Oysa çalışmayıp anne baba parası ile ya da burs alarak okuyacak olursa anne-babası üzerinden sağlık yardımı alan kişiler, çalışıp kimseye yük olmadan okumak isterse bu sefer hem çalıştığı işyerinden aldığı ücretler üzerinden SGK primi ve vergi ödüyor (bu doğrudur) hem de 30 günden az olan sürelerin genel sağlık sigortası primini de öğrenci kendi cebinden ödüyor ki bu da yanlıştır. Örneğin 5-10 gün çalışıp 200 lira kazanan bir öğrenciye 235 lira sağlık primi borcu çıkartılıyor. SGK sorunu çözmek istiyor, hatanın farkında. Ama bu sefer maliyenin inadından dolayı yasal değişiklik yapılamıyor.
Aslında bu düzenleme 1 Ocak 2012 de yürürlüğe girince 138 bin olan part-time çalışan sayısı 30 binli rakamlara indi. Bunların büyük bölümü kayıtdışı çalışmaya başladı veya işten ayrıldı. Bunun sonucunda da hem maliye hem de SGK bu işten aylık 20-25 milyon lira kayba uğradı. Ama Maliye inadım inat değişikliğe onay vermiyorum diyor.
Okurumuz Ö. Faruk YAVUZ da bu mağdur öğrencilerden birisi. Sorunlarını yazmış. Bize de yazmak ve buradan Maliye Bakanı sayın Mehmet Şimşek ve ÇSGB Bakanı Faruk Çelike duyurmak düşüyor.
Okurumuz diyor ki; Merhaba hocam birçok yazınızdan sonra içinde bulunduğum durumu size aktarmak ve buna dair sizden bir çözüm tavsiyesi isteyeceğim.
2012 Ocak ayında aktif bir öğrenci iken Gelir Testini yapmak için Sosyal Güvenlik merkezine gittim ve sonuç itibarı ile 30 küsür liralık primi ödemek zorunda bırakıldım. Öğrenci belgesi beyan etmemiştim sanırım o yıl okulum farklı şehirde olduğu için. Ve muhtemel olarak bu ücretleri borçlandım. 2012 Temmuz ayında ise kurumsal bir şirkete part time eleman olarak giriş yaptım, şirket primimi 18 gün üzerinden yatırmakta. O günden bugüne hiç sorgulamadığım borcum 4 yüz küsür lirayı geçmiş bulunmakta. Anladığım kadarıyla ödenmeyen 12 günün değerini bana yüklüyor SGK.
1- Hâlâ öğrenciyim
2- Öğrenci olmasam bile, ebeveynlerim üzerinde sigorta olmadığı için onlardan yararlanamıyorum.
3- Anne babamın herhangi bir gelir kaynağı -resmi ya da gayri resmi- yok, kardeşlerimin desteğiyle yaşıyorlar. Ve gerçekten her ay sıkıntılı dönemler geçiyor. Bunun yanısıra ben de uzakta onlara yük olsam belki karşılamak güç olacaktı, belki okulumdan olurdum! Devlete ve SGK'ya bu durumlarımı nasıl izah edebilirim? Şayet gram destek istemiyorum evden. Ailem İstanbul'da ben Balıkesir'deyim. Çalışmaktan yanlarına gidemiyorum bile. Tüm masraflarımı kendim karşılıyorum. Aldığım maaş şimdilik bunları çok şükür karşılıyor ama herhangi bir birikim imkanı tanımıyor! Dolayısı ile bir yandan öğrenim kredisi borcu diğer yandan SGK primleri derken ileride bu borçların altından kalkamayabilirim. Ne yapacağımı bilmemekle beraber, çaresiz kalabilirim. Diyor
Umarız bu haksız uygulama bir an önce düzelir ve part-time çalışanların GSS çilesi biter.
***
Etiketler : açılım, öğrenciler, SGK primi, vergi