ODTÜ’ de Kriz Toplantısı..
2 Ekim Cuma günü Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde küresel düzeyde çok önemli bir toplantı yapıldı.
Konu: Kriz, Dünya Ekonomisinin Yeniden Yapılanması ve Türkiye idi.
Konuşmacılar; Prof. Korkut Boratav, Oktar Türel, Yakup Kepenek, Hasan Ersel, Yılmaz Akyüz, Lance Taylor, Fikret Şenses, Robert Wade, Kamil Yılmaz
Bu toplantıda küresel krizin nedenleri, sonuçları, aşmak için öneriler, kamusal önlemler, kapitalizm ve geleceği gibi bir çok temel mesele derinliğine ele alınıp incelendi.
Konuşmalarda Keynezyen önlemler üzerinde çokca duruldu.
Ekonomi esasında tüketim ve üretim dengesi üzerinde durmaktadır. Özellikle yabancı iktisatçılar sunuşlarında bölüşüm üzerinde çok durdular. Dünya genelinde gelir dağılımının son 20 yılda daha da bozulduğu, finanasal spekülatif kazançların çok büyük boyutlara ulaştığı, üretime ve reel ekonomiye dayanmayan mali araçların dünyayı büyük bir bunalıma ittiği söylendi, tartışıldı.
Bence de bu saptamalar doğru. Yerinde. Her kriz son tahlilde bir gelir dağılımı, bir sınıflar uyumsuzluğu sorunudur.
Daha somutu, reel ücretlerle emek verimliliği arasındaki makasın açılması ve bunu daha adil yapabilme çabalarıdır..
Gelişmiş Yedi ülke(G-7) artık dünyayı yönlendiremeyecek. Gelişmiş Yirmi Ülke(G-20) öne çıkmakta. Çin, Hindistan, Türkiye'de bu yapılanmanın içinde olacak.
Biz burada kenar süsü olamayız. Coğrafyamızla,Doğal kaynaklarımızla, gelişen ihracat ve girişimciliğimizle,hepsinden önemlisi teknolojiye dayalı verimliliğimizle önlerde olabilmeliyiz..
Bunun altyapısını kurabilecek potansiyelimiz var.
ODTÜ toplantısı, konuşan değerli iktisatçılarımız, katılım ve gençlik bunu kanıtlıyor.
Yeter ki, ülke kaynaklı düşünen ve çalışan uzmanlarımızın sesine-sözüne kulak verilsin..
Yeter ki, başka açılımların yanısıra esas teknoloji ve üretkenlik açılımını da gündeme getirelim..
IMF ve Dünya Bankası ve İstanbul Toplantılarının çok yazılıp konuşulacağı bu günlerde ODTÜ gerçekten yine bir öncülük yaptı ve küresel krizi tüm boyutlarıyla inceledi.
Kapitalizmde yapılacak düzenlemeler de konuşuldu. Ancak bence Kapitalizm şeytandır. Şeytanı düzenleyemezsiniz. Gelecek yazım bu konuda olacak..
Konuları, sonuçları ve tartışmaları siz değerli yazar-okur arkadaşlarımızla paylaşmaya devam edeceğim..
Selamlar Halit Bey,
ODTÜ bu tür uluslararası çalışmalarla olması gereken misyonuna dönmüş ve dönmelidir.
ODTÜ Türkiye'nin uluslararası ilk ve bu anlamda tek üniversitesidir.
Ekim 6th, 2009 at 12:06Uluslararasılık kendi ulusundan ayrı olmaksa amenna. Ne de olsa uluslararası sermayeyle kurulmuş bir üniversite.
Yazının özüne gelince;
Hala kapitalizmi kurtarmaya çalışıyoruz nedense.
Oysa krize giren kapitalizm değil bu sefer. Çünkü bu bir ekonomik krizden çok insanlık krizidir.
Dünyanın servetinin % 90'larını dünya nüfusunun yüzde biri bile olmayan şeytani dayanışma içinde olan bir kitle paylaşırken kahir ekseriyeti oluşturan yoksul nüfus dünya nimetlerinin ancak yüzde 1'ini paylaşabilmekte.
Ve bu koşullarda hala kapitalizmi kurtarmaya çalışmak insanın kendi doğasına ve tüm insanlık değerlerine ihanettir.
Ekim 6th, 2009 at 19:49düşüncenize sağlık halit hocam;
Ekim 6th, 2009 at 20:16evet doğru söylüyorsunuz dünyayı yönlendirmede kenar süsü olmamalıyız. gerek coğrafyamız gerek doğal kaynaklarımız gerekse ihracatımızla ama nasıl?
doğal kaynaklarımzın büyük bir çoğunluğu pazarlanmışken ihracatımızın üretim girdileri ithalata dayalı iken tarım üretimine sınırlamalar getirilirken IMF toplantıları İstanbul da düzenlenirken tüm bu gelişmenin ve yönlendirmenin nasıl içinde olacağız
selamlar...
Topyekün bir direniş gerekiyor. Bunun başka yolu yok gibi görünüyor. İnsanlığın bir koaliyonla direnişe geçmesi en azından Gandhi usulü pasif direnişle bunu bir şekilde aşması lazım...
Ekim 6th, 2009 at 22:02