Obez Çocuk Kendini “Normal” Sanıyor
CDC tarafından yayınlanan raporda fazla kilolu erkek çocukların yüzde 81’ inin kızların ise yüzde 71’ inin kilolarının “normal olduğunu” sandıklarını bildiriyor.
Milli Sağlık ve Beslenme Araştırması (National Health and Nutrition Examination Survey) kapsamında 8-15 yaş arası çocuklara kendilerini obez mi, fazla kilolu mu, çok zayıf mı yoksa normal mi buldukları soruldu ve cevapları çocukların vücut kitle endeksi (VKE) ile kıyaslandı.
VKE’ ne göre obez olan erkek çocukların yüzde 48’ i ve kızların yüzde 36’ sı normal kiloda olduklarını bildirdiler.
Rapor, kilolarını yanlış değerlendirme oranının düşük gelirli ailelerin çocuklarında yüksek gelirli ailelere nazaran daha fazla olduğunu da ortaya koyuyor.
Diğer taraftan, normal kiloda olan çocukların yüzde 87’ si kendilerini doğru tanımladı ama kiloları normalden az olan çocukların yarısı kilolarının normal olduğunu, diğer yarısı ize zayıf olduklarını söylediler.
CDC’ nin uzmanları, “Çocuk ve gençlerinin kilo durumlarını doğru değerlendirmelerinin kilo kontrolünde önemli olduğunu” vurguluyorlar.
Anneler de çocukların ağırlıklarını doğru değerlendiremiyor
Daha önce Archives of Pediatrics & Adolescent isimli tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma annelerin de çocuklarının kilolarını doğru değerlendirmediğini ortaya koymuştu.
Çoğunluğu düşük sosyo-ekonomik tabakadan yaşları 18-46 arasında değişen 281 annenin 12-36 aylık çocukları üzerinde gerçekleştirilen araştırmada annelere 7 farklı çocuk silueti gösterilerek çocuklarının bunlardan hangisine uyduğu soruldu.
Araştırmada, annelerin yüzde 70’ inin çocuklarının vücut ağırlıklarını doğru tanımlamadıkları belirlendi.
Fazla kilolu çocukların annelerinin yüzde 94’ ü çocuklarının kilolarını daha düşük tahmin etti ve bu annelerin çoğu çocuklarının kilolarından memnun idi.
Kafayı kiloya takmamak lâzım!
Çocuk veya erişkinlerin sağlıklarının kiloları üzerinden değerlendirilmesini yanlış buluyorum.
Önemli olan kilo veya vücut kitle endeksi değil, o kişinin sağlıklı gıdalarla doğru beslenip beslenmediği ve yeteri kadar hareket edip etmediğidir.
Kilosu ideal olan biri yanlış besleniyorsa bunun hiçbir önemi yoktur.
Diğer taraftan bir insanın kilosunun normal olması, onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez.
USA’ da olduğu gibi bizde de “tonton” çocukların daha sağlıklı oldukları gibi çok yanlış bir algı vardır.
Anneler biraz da çevreden gelen telkinlerle çocukları “tonton” olsun isterler, bunu iyi bir şey zannederler.
Bu arada, çocukların bir de babalarının olduğu hatırlamak, onların bu mevzudaki durumlarını araştırmak da gerekmez miydi?
Gelelim neticeye
Çocukların kendilerini veya annelerin çocuklarının kilolarını doğru değerlendirmemeleri hiç de şaşılacak bir şey değil.
Şekerli, unlu ve trans yağlı hazır gıdalarla beslenen çocuklarımızın kiloları giderek artıyor.
İnsanlar etraflarına baktıklarında hep “fazla kilolu” veya “obezleri” görüyorlar ve öyle olunca da kendi kilolarını da etraflarına bakarak tabii ki normal değerlendiriyorlar.
Unutmayalım ki “kişi kendini bilmek gibi irfan olamaz”