Niğde’de Gezilecek Görülecek Yerler…
Niğde kalesi; I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır, Alaaddin tepesi’ndedir. Selçuklular zamanında yapılan kale 1470’de İshakpaşa tarafından restore edilmiştir, Osmanlı devleti’nin son zamanlarında kale olarak kullanılmıştır.
Hatıroğlu çeşmesi;alaaddin çeşmesi karşısındadır, 4 satırlık kitabesi vardır. 1276 yılında Gıyasettin Keyhüsrev zamanında Hatıroğlu Şerafettin Mesut tarafından yaptırılmıştır. Bu kişi 1276’da devlete karşı isyan etmiş ve 4. Kılıçarslanı öldürtmüştür, kendiside çeşitli işkencelerle öldürülmüştür.
Akmedrese;1409 yılında Karamanoğlu Alaaddin Ali Bey tarafından yaptırılmıştır, 1939’a kadar eğitim öğretim işlerinde kullanılmış. 1957’den sonra ’Niğde Müzesi’ olarak kullanılmaktadır, 2 katlıdır.
Gümüşler Manastırı; Kayseri yolu üzerinde ve Niğde’ye 8 km.uzaklıktadır, 10.y.y.a aittir, kayalara oyulmuş bir manastırdır, isa ve Meryem’in portreleri vardır.
Niğde Alaaddin camii;niğde’nin en yüksek yerindedir, her taraftan görülebilmektedir. Selçuklu devri eserlerindendir, selçuklu hükümdarı sultan alaaddin keykubat zamanında niğde sancak beyi zeynettin başara tarafından 1233 yılında yaptırılmıştır. Kalın bir minaresi vardır, 8 köşeli bir üst temele dayandırılmıştır. Caminin ’cümle kapısı’ zengin motiflerle süslenmiştir, 3 kubbelidir. 500 kişinin ibadet ihtiyacına cevap vermektedir, ölçülü bir dekorasyonu mevcuttur.
Hüdavent hatun kümbeti;4.rüknettin kılıç aslan’ın kızı hüdavent hatun tarafından 1312’de yaptırılmıştır, 1331’de hüdavent hatun buraya gömülmüştür. 8 köşelidir, üzeri çatı ile örtülüdür. 3 penceresi vardır, içinde bir kitabe bulunmaktadır.
Sungurbey camii;ilhanlılar devrinde niğde valisi seyfettin sungur ağa tarafından 1335 yılında yaptırılmıştır, tek minarelidir. İçinde ve dışında 4 kitabe vardır, 18.y.y.da bir yangın orjinal durumunu bozmuştur.
Şah mescidi-hanım mescidi-paşa camii-dış camii-gündoğdu türbesi-muratpaşa camii-şerif ali türbesi niğde’nin gezilecek görülecek diğer cami ve mescitleridir.