content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

22 Mar

Neyine Gerek Senin Hatır?

Kurdun birisi yaşlı bir Katır yakalamış. Katırı tam parçalayacakmış ki, katır kurda;
“Kurt kardeş, ben yaşlı bir katırım, beni yiyip de ne yapacaksın, sonra sen hiç hatır gönül bilmezmisin” demiş. Kurt düşünmüş ve katırı yemekten vazgeçmiş. Ancak, Katır Kurdun bu düşüncesini fırsat bilerek onun alnının ortasına okkalı bir tekme indirmiş. Kurt bir süre baygınlık geçirdikten sonra kendisine gelmiş ve büyük bir pişmanlıkla, buldun bir katır, ye hatır hatır, neyine gerek senin gönül hatır”demiş. (Bu kıssa fırsat elde iken değerlendirmeye işaret etmektedir.)
_____________________________

Bu kıssa: fırsat elde iken değerlendirmeye işaret etse de; fırsatçılığında hoş olan bir davranış olmayacağı, bencillik olacağının bir işaretidir. Buradaki Kurt ile katır’ın hikâyesi değişmeceli anlam ifade etmek olup, toplum içinde aynı bencilliği yapan insanlarda yok değil.
Bu kıssadan “ iyilik yapana kötülük yapmak” sonucu da çıkabilir. Hangi sonuca varılırsa varılsın, her iki sonucunda iyi bir sonuç olmadığı ortadadır. İyiliğe iyilikle cevap vermek hoştur amma, asıl olan kötülüğü iyilikle cevap vermek erdemliliktir. Hani bir laf vardır. “iyiliğe iyilik her kişinin kari, kötülüğü iyilik ise er kişinin karı”dır.
Halk arasında bir deyim vardır merhamet etmeyene merhamet olunmaz. Yaratılmışı Yaratandan ötürü sevmeliyiz.’ Mevlana gibi açık kalpli, Yunus gibi hoş görülü’ olmalıyız. Herkesi kucaklayıp, birbirlerimizi hata ve kusurlarımızla kabul etmeliyiz. Hatasız dost arayan dostsuz kalır sözünü de unutmamalıyız.
Bilmem bir şeyler ifade edebildimdi.

Bırakalım bir kenara çakal, kurt’u katırı
Yaratılmışı sevelim yaratandan ötürü
İbret için yazıyorum bu cümle bu satırı
Okuyup, anlayalım ve de ibret alalım.

ŞÜKRANİ

E-Mail:stoprak¬_58@hotmail.com

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Neyine Gerek Senin Hatır?”

  1. 1
    Uğur ÖZALTIN Says:

    Güzeldi. Her canlıyı doğasında sevmek en akıllıcası bence



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank