Nestle Tıbba Giriyor, Bu Bir Devrimdir
Gıda devi Nestle, AC Immune adlı İsviçre’ li biyo-teknoloji firmasıyla araştırma işbirliği anlaşması imzalayarak tıp sektörüne iyice girdi (1).
İki firma Alzheimer hastalığı teşhisi için bir test geliştirmeyi planlıyor.
Nestle, iki hafta önce de ülseratif kolit tedavisi için yeni bir ilaç geliştirmek için ayrı bir anlaşmaya daha imza atmıştı.
İşlenmiş gıdaların satışlarında bütün marketlerde düşme yaşanırken yapılan bu girişimler çok dikkat çekiyor.
Kısa süre önce Roche ile de işbirliğine giren AC Immune, Nestle’ nin “Sağlık Bilimleri Enstitüsü” (Institute of Health Sciences) ile Alzheimer hastalığının “alamet-i farikası” olan tau proteinini gösteren bir test geliştirecek.
Nestle, son iki senden beri kahve, çorba ve şekerlemelerden daha büyük pazara sahip olduğunu düşündüğü sağlık ürünleri pazarını inceliyor.
Gıda devinin bir de kırışıklık tedavisinde kullanılan bir ürünü var ve bunun yakın gelecekte satışlarının yüzde 10’ unu oluşturacağı tahmin ediliyor.
Alzheimer çığ gibi artıyor
Alzheimer hastalığı sağlıklı yaşamanın gereklerini yerine getirmemekten ve büyük ölçüde de “beslenme yanlışlarından” kaynaklanıyor.
Alzheimer için “tip 3 şeker hastalığı” ismini uygun gören uzmanlar da var ve çok haklılar.
İnsülin direnci olan insanlarda bilhassa da tip 2 diyabetlilerde Alzheimer riskinin yüzde 65 oranında yüksek olduğu biliniyor.
Tip 2 diyabetlilerin pankreaslarında da tıpkı Alzheimer’ lilerin beyinlerinde olduğu gibi “amiloid beta proteini” birikiyor.
Ayrıca, insülinin sadece pankreasta değil beyinde de sentez edildiği gösterildi.
İnsülin ve insülin benzeri büyüme faktörü direncinin Alzheimer’ in ilerlemesinde anahtar rolü olduğunu ortaya koyan araştırmalar var (2).
Alzheimer sudoku çözerek önlenemez
Alzheimer’ in “sudoku çözmekle” önleneceğine samimiyetle inanan uzmanların derin uykularından tez zamanda uyanmalarını diliyorum.
Bu, nöroloji âleminin eline verilmiş bir elma şekeridir.
Alzheimer, Nestle’ nin de çok iyi fark ettiği gibi bir “beslenme hastalığıdır” ve ortaya çıkması ve ilerlemesinde “işlenmiş şeker ve un ile trans yağların” büyük ehemmiyeti vardır.
Bu hastalığın önlenebilmesinin yolu Nestle’ nin de milyar dolarlar kazandığı “hazır gıdaların zerresinin bile ağıza alınmamasından” geçer.
Erken teşhis bir pazarlama numarasıdır
Hastalıkların erken teşhisinin bir “pazarlama numarası” olduğunu derin narkozda uyuyan tıp âlemi ne zaman görecek merak ediyorum.
Tıp âleminin kafası insan sağlığı için çalışıyor olsaydı, hastalıkların erken teşhisiyle değil hastalıkların önlenmesiyle iştigal ederdi.
Erken teşhis hayat kurtarır sözünün artık “erken teşhis hayat karartır” şeklinde dönüşmüş olması boşuna değildir.
Alzheimer’ in erken teşhisi de tıpkı prostat, tiroit, meme kanserinin erken teşhisi gibi bir aldatmacadan ibarettir.
Gıda endüstrisinin, hasta ettiği insanların cüzdanlarına şimdi de teşhis ve tedavi yoluyla ulaşmak istediği gün gibi ortadadır.
Gelelim neticeye
Gıda ve ilaç endüstrisinin birbirinin kankası veya ruh ikizi olduğunu söyler dururdum.
Sağ olsun Nestle bu anlaşmalarıyla beni onaylamış oldu.
Nestle’ nin tıp sektörüne girmesi tebrik edilmesi gereken büyük bir ticari başarıdır.
Nestle, bundan sonra hem gereksiz Alzheimer teşhisi ve tedavisiyle (overdiagnosis ve overtreatment) hem de yakın gelecekte piyasaya vermelerini beklediğim “Alzheimer önleyici ürünleriyle” paraya para demeyecektir.
Bizim gıda devlerimizin de boş durduklarını sanmıyorum, yakında onlardan da haberler duyarsak ben şaşırmayacağım, siz de şaşırmayın.
Kaynak:
1. http://www.reuters.com/article/2015/09/23/us-nestle-alzheimers-idUSKCN0RN0ME20150923
2. http://www.uphs.upenn.edu/news/News_Releases/2012/03/insulin/