Nedir Bu Kadınlardaki “Erkek Düşmanlığı”?
Nedir Bu Kadınlardaki "Erkek Düşmanlığı" Allah Aşkına?
Kendimi son günlerde, bıçaklayarak öldürdüğü sevgilisinin üzerine kapanıp “Onu çok seviyordum” diye hıçkırarak ağlayan “çizgili tişörtlü adam” gibi hissediyorum.
Bendeki bu bir yazımla birdenbire ortaya çıkan sinsi-gizli kadın düşmanlığının sebeplerini düşünmeye başlıyorum.
Aklıma ilk önce okulum geliyor.
Ben 1973 “İstanbul Erkek Lisesi” mezunuyum. Birçok kişi okuluyla iftihar eder; ben de öyleyim. İstanbul Erkek Liseli olduğumu gururla söylerim.
Erkek lisesinde türlü-çeşitli “kazma”larla birlikte okumuş, gezmiş tozmuş, yatıp kalkmış olmak acaba beni etkilemiş olabilir mi?
Bir “erkek lisesi” olmasına rağmen okulumuza 1964 senesinden itibaren kızlar da alınmaya başlamıştı. Bizim dönemimizde kız öğrenciler de vardı ama bizim sınıfta yoktu. Kızlar sayıları az olduğu için C şubesinde toplanmışlardı. C’ lerde bizim o senelerde “Allahın çok şanslı kulları” olarak gördüğümüz az sayıda erkek öğrenci de bulunurdu.
Hâlbuki kızlar her üç sınıfa eşit şekilde dağıtılmış olsa idi bence çok daha doğru bir iş yapılmış olurdu.
Bendeki bu “kadın düşmanlığı” bu yüzden ortaya çıkmış olabilir mi?
Liseden sonraki eğitim ve çalışma hayatlarında da çok başarılı olan “erkek liseli kızların” bu “erkek lisesi” isminden o dönemlerde hiç rahatsız olduklarını hatırlamıyorum.
Bunlardan en iyi tanıdığım ise benden bir yaş küçük olan ve İstanbul Erkek Lisesi mezunlarından olan kız kardeşim Pembegül.
Bugün, bu kız arkadaşlarımıza lisenin adının değiştirilmesine ne dediklerini sorsak çoğunun bunu doğru bulmayacağını tahmin ediyorum. Bilmem yanılıyor muyum?
Okulun adı değiştirildi
Okulumuzun adı bizden sonra 1982’ de “İstanbul Lisesi” olarak değiştirildi.
Ben bu ismi sevmedim ve de hiç mi hiç alışamadım. Kim ne derse desin, ne yaparsa yapsın bu okul benim için ilelebet İstanbul Erkek Lisesi olarak kalacaktır.
Çok sevdiğim okulumun adından erkek kelimesinin atılması beni gizliden kinlendirmiş olabilir mi?
Lisenin adından erkek isminin atılmış olmasının kime ne faydası olmuştur ayrıca?
Okul marşımız da vardı
İçinde okulumuzun adının da İstanbul Erkek Lisesi olarak geçtiği bir marşımız “Sakarya Marşı” da vardı:
Uğrunda oymağı her zinde ferdi
Şanlı Sakarya’ ya candan söz verdi
Kar, fırtına, bora sükûn bulacak
Sana yıldırımlar selam duracak
Her yerde inlesin gürleyen sesi
İstanbul yıldızı Erkek Lisesi
Kar, fırtına, bora sükûn bulacak
Sana yıldırımlar selam duracak
Okulun marşındaki erkek kelimesinden de huylananlar var mıdır? Marştan erkek kelimesi çıkarılabilir mi? Yoksa marş hepten iptal mi edilmeli?
Lisenin vakfı ve derneği ne olacak?
Bizim bir de İELEV yani İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı ve İstanbul Erkek Liseliler Derneği’ miz var.
Bu vakıf ve derneklerdeki erkek kelimesinden rahatsız olanlar var mı, bunlardan erkek kelimesinin atılması için faaliyetler yürütülüyor mu?
Gelelim neticeye
BİR: Nedir bu kadınlardaki “erkek düşmanlığı” Allah aşkına?
İKİ: Biz kadınları çok sevmekten başka onlara ne kötülük ettik?
ÜÇ: Kadınlar cinsiyet ayrımcığı yaparak bizi üzmesinler lütfen.
Hocam Merhabalar
Haziran 27th, 2011 at 11:59Bir kadın olarak erkek düşmanlığım yok..Hele helede kavramlarla ilgili bir kaygım hiç yok ama şunuda söylemeden geçemeyeceğim kadınlar bu ülkede en büyük şiddeti siz erkeklerden gördü..Edebiyat tarihimizde Halide Edip Adıvarlar,Şair Nigar Hanımlar neden bu kadar az?Sırf bu ezıyet ve küçümseme yüzünden.Bir tıp doktoru olarak mutlaka bilginiz vardır geçenlerde bir yazı yayınlandı bayan tıp doktorları evlenip çoluk çocuğa karışınca mesleklerını ihmal ediyor bu nedenlede başarılı olamıyorlarmış!!!Türkan Hocalar ve onlar gıbıler zaten en güzel cevabı verıyor bu saçma yazılara ya neyse....
Sözün özü fikrime,zihnime ,bedenime,özgürlüğüme,eğitimime ve namusuma zarar vermediğiniz sürece siz erkeklere nie düşman olayım:)))
Varsa bi zararınız tabıki en buyuk düşmanımızsınız....