Ne Ka Testis O Ka Kalp Hastalığı
Bugüne kadar testisleri büyük olan erkeklerin daha üretken oldukları ve genel olarak daha sağlıklı bir hayat sürdükleri bilinirdi.
İtalyan uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma bunun doğru olmadığını, büyük testisleri olan erkeklerin hipertansiyon ve kalp hastalıklarına daha yatkın olduklarını ortaya koydu.
The Journal of Sexual Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırma Floransa Üniversitesine seksüel fonksiyon bozukluğu şikâyeti ile başvuran 2.908 erkek hasta üzerinde gerçekleştirildi (1).
Bu kişilerin testis büyüklükleri ve seks hormonları ölçüldü ve ortalama 7 sene süreyle takip edildiler.
Bu süre içinde testileri büyük olan erkeklerde yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının ve bu hastalıklar yüzünde hastaneye yatışların daha çok olduğu tespit edildi; bunların kiloları da fazla ve alkole daha düşkün idiler.
Araştırmada büyük testisli erkeklerde hipofiz bezi tarafından salgılanan ve testosteron yapımını uyaran “luteinizan hormon” (LH) seviyelerinin yüksek olduğu da belirlendi.
İlişkinin sebebi tam bilinmiyor
Uzmanlar bu sonuçları testislerin büyümesine yol açan luteinizan hormonun kalp ve dolaşım sistemine olan zararlı etkilerine bağlıyorlar; hem LH’ ın hem kalp hastalıklarının artıran bir faktör de dışlanamıyor.
Diyabet ve kalp hastalığı olan kişilerde testosteron seviyelerinin düşük olması sebebiyle vücudun bunu telafi etmek için luteinizan hormon salgılayabileceği, bunun da testisleri büyütmesine yol açabileceği de iddia ediliyor.
Bu görüşlere karşılık yüksek LH seviyelerinin sağlığın kötü olduğuna dair bir işaret olduğu fakat tam aksine düşük LH’ nın büyük testislerle, yüksek LH’ nın ise küçük testislerle birlikte olması gerektiğini savunanlar da var (2).
Testisi büyük olanlar ne böbürlensin ne kederlensinler
Bu sonuçlara bakıp da testisleri büyük olanlar acaba kalp hastası mı olacağız diye üzülmesinler; çünkü bu araştırma seksüel fonksiyon bozukluğu olan erkeklerde yapıldı.
Bu kişilerin bu yüzden strese girmiş olmaları veya seksüel fonksiyon bozukluğuna yol açan faktörün aynı zamanda kalp ve dolaşım sistemi üzerine olumsuz tesirleri olabileceğini de hesaba katmak gerekir.
Testisi büyük kişilerin daha kilolu ve alkole daha düşkün olmaları da kalp hastalığı riskini artırıyor olabilir.
Gelelim neticeye
BİR: Cinsellik söz konusu olduğunda “her zaman her şeyin büyüğünün iyi olmadığı” ortaya çıkıyor.
İKİ: Bundan sonra İtalyanca’ da “Ne ka testis o ka kalp hastalığı” diye bir deyim çıkarsa şaşırmayalım.
ÜÇ: İtalyan araştırmacıların yerinde olsam makalemin başlığını şöyle koyardım: “Quanto è grande il testicolo il più malattie cardiache”.
DÖRT: Araştırmanın başyazarının olan Dr. Giulia Rasterelli’ nin bir “hanım” olduğunu hatırlatmakta da yarar var; yorum sizin.
KAYNAKLAR
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23844651
2. http://www.livescience.com/38549-large-testes-heart-problems.html