content

11 Oca

Ne Gelirse Soğuktan Geliyor

Halk arasında “üşütme” ve “soğuk algınlığı” gibi isimlerle bilinen viral solunum yolları enfeksiyonlarının neden soğukta kalmakla ortaya çıktıkları belirlendi.

Proceedings of the National Academy of Sciences’ de yayınlanan araştırmaya göre, vücut sıcaklığının yüksek olması soğuk algınlığına yol açan virüslerin yayılmasını önlüyor.

untitledYale Üniversitesi’ nden Akiko Iwasaki ve arkadaşları, virüslere karşı savaşmada interferon adı verilen proteinleri üreten solunum yollarını döşeyen hücreleri mercek altına aldılar.

Bu hücreler laboratuvar ortamında virüslerle enfekte edildi ve 98.6 Fahrenheit (37 derece) veya 91.4 Fahrenheit (33 derece) sıcaklıklarında enkübe edildi.

Matematik modelller kullanılarak yapılan değerlendirmede ideal vücut sıcaklığına maruz bırakılan hücrelerdeki virüslerin daha çabuk öldükleri ve çoğalma imkânı bulamadıkları görüldü.

Vücut sıcaklığının yüksek olmasının aynı zamanda “RNAseL” adı verilen ve virüslere saldırarak virüs genlerini parçalayan enzimlerin daha etkili olmasını sağladıkları da tespit edildi.

Aynı uzman grubu tarafından daha önce yapılan bir çalışmada da vücut iç sıcaklığının çok altında virüslerle savaşan interferonların vazifelerini tam yapamadıkları ortaya çıkmıştı.

Araştırmaya göre, düşük vücut sıcaklıkları virüslerin solunum yollarında yayılmalarını kolaylaştırıyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırma “Ayağını sıcak tut, başını serin” ve “At tırnaktan, insan ayaktan kapar” diyen atalarımızın ve “Oğlum, sıkı giyin, ne gelirse soğuktan gelir” diye öğütler veren rahmetli annemin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor.

Kaynak: http://www.pnas.org/content/112/3/827.abstract

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank