content
16 Eyl

Müzik ve İnsan

Öğr.Gör. Salih YILDIRIM

MELODİ

Duygularımızın dili, sevgiliye serenat, bebeğimize söylediğimiz ninni, sevdiklerimize yaktığımız ağıtlardır müzik.

Söylenememiş sözlerin, çağlayanı coşku ve sevincin, inancın duası, fikirlerin sloganı müzik.
Yalnızlığımızı paylaşan, coşkumuzu artıran,  ama sanırım en önemlisi insanı daha insan kılan müzik.

M. K. Atatürk’e sormuş bir kız öğrenci :  Paşam hayatta müzik lazım mıdır?  Büyük önderimiz şöyle yanıtlamış soruyu:
- Hayır! Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayatın kendisi müziktir. Söz konusu olan insan hayatı ise müzik mutlaka vardır ve olmalıdır. Müzik ile ilgisi olmayan mahlukat insan değildir. 

Gerçekten de anne karnında annenin kalp atışlarını dinleyerek başlayan bu birliktelik ses duyamaz hale gelene değil, ölene kadar devam edecektir. Üstelik mutlu eden bir birlikteliktir bu.  Toplumumuzda “eğlence” olarak algılansa da müzik;  Atatürk’ün dediği gibi insanın olmazsa olmazlarından biridir.

İşitme duyumuz uykuda bile çalışmakta olduğundan tüm sesleri işitir ve müzikleri algılarız.
Bu nedenle içinde yaşadığımız çevre aynı zamanda “müzik çevremiz”dir. İşte bu çevrenin müziksel anlamda niteliği,  bizim “müzik beğenimiz”in de niteliğini ve niceliğini oluşturmaktadır.

Müzik çevremiz, bizim müzikten yararlanmamıza çok olumlu katkılar sağladığı gibi, müziğin estetik ve sanatsal değerlerleri yönünden yoksun müziklerin çoğunlukta olduğu çevrelerde zararlı da olabilmekte hatta bireye verilen müzik eğitimini bile etkisizleştirebilmektedir.
Müzik çevremizi olumlu ve nitelikliden yana değiştirebilmek çok zor olsa da olanaksız değildir. Toplumsal duyarlılık arttığı sürece bireylerin hak ettiği temiz, nitelikli müzik çevresi oluşturulabilir.

Bu da ruh sağlığı daha pozitif, çevresindeki her şeye çok daha duyarlı bireylerden bir toplum oluşturmada katkı sağlayacaktır.
Müzik; sadece söylediğiz şarkı, çaldığımız türkü değil, çok daha işlevleri olan bir sanat ve bilim dalıdır. Bireysel iş görüsü, toplumsal iş görüsü, kültürel iş görüsü ve sanat-bilim iş görüsü gibi  işlevlerinden  söz edilebilir.

Bunları  gelecek yazımıza bırakarak hoşça kalın. Müzikle kalın.

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

2 Kere Cevaplanmış to “Müzik ve İnsan”

  1. 1
    irem Says:

    çok süperrr
    çok begendim

  2. 2
    irem Says:

    tebrik ederim



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank