Muayenehaneler Yan GelipYatma Yeri Değildir
Kamuda çalışan doktorlara verilen muayenehane açma hakkı başka hiçbir mesleğe verilmemiş olan önemli bir ayrıcalık. Hiçbir hâkim saat dörtten sonra gidip bir avukatlık bürosunda çalışamaz veya bir polis şefi gidip özel bir güvenlik kuruluşunda görev alamaz, ama devlet hastanesinde çalışan bir doktor isterse muayenehane açabilir, özel bir hastane veya poliklinikte çalışabilir, hasta bakabilir, ameliyat yapabilir.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başhekimlere uygulanan muayenehane açma yasağının devlet hastanelerinde çalışan doktorlara da uygulanacağını belirterek, ‘’Artık döner sermaye olduğu için doktorlar da muayenehanelerini kapatacak. Ama ben özel olarak çalışacağım diyorsan o zaman da buyur git özel hastanelerde çalış. Bu yolu açtık” diye konuştu.
Kamuda çalışan doktorlara verilen muayenehane açma hakkı başka hiçbir mesleğe verilmemiş olan önemli bir ayrıcalık. Hiçbir hâkim saat dörtten sonra gidip bir avukatlık bürosunda çalışamaz veya bir polis şefi gidip özel bir güvenlik kuruluşunda görev alamaz, ama devlet hastanesinde çalışan bir doktor isterse muayenehane açabilir, özel bir hastane veya poliklinikte çalışabilir, hasta bakabilir, ameliyat yapabilir.
Neden muayenehane açıyorlar
Bütün gün hastanede çalıştıktan sonra gidip bir de muayenehanede hasta bakmak çok zor ve yıpratıcı bir iş, ama birçok doktor buna rağmen muayenehane açıyor. Elbette bunun pek çok sebebi var.
Doç. Dr. Paşa Göktaş Haftalık Tıbbi Haber Gazetesi ‘Medimagazin’ de yer alan yazısında bunları şöyle sıralamış: 1. Verilen ücret yetersiz. Geçinemiyorum. Ek çalışma yapmam gerekiyor. 2. Mevcut sistem performansımı değerlendiremiyor. Performansımı özel ek çalışmayla değerlendirmek istiyorum. 3. Daha çok çalışmak, daha fazla kazanmak istiyorum. 4. Ekstra yeteneklere sahibim. Bu yeteneklerimi ek özel çalışma ile değerlendirmek istiyorum. 5. Çalışmayı ve üretmeyi seviyorum. Mesaiden sonra da çalışmak istiyorum. 6. Hastanelerdeki kargaşa ortamında hastaya bakmak beni tatmin etmiyor. Sakin, nezih ve hastaya yeterli zaman ayırabileceğim, hekimlik sanatını da zevkle yerine getirebileceğim bir ortamda ek çalışma yapmak istiyorum.
Belki bunların ‘tek tek’ hepsi de doğru, ama kim ne derse desin, asıl sebep de hiç şüphe yok ki ekonomik; yani alınan maaşın yeterli olmaması, karın doyurmaması. İspatı da Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ ın bir soru önergesine verdiği yazılı cevapta: ‘’Görevi devraldığımızda, uzman hekimlerimizin yüzde 11’i tam zamanlı çalışmakta iken, performansa dayalı ek ödeme uygulamamızla tam zamanlı çalışan uzman hekimlerimizin oranı yüzde 58’e çıkmıştır.’’ Performansa dayalı ek ödemenin, bir tür ‘bıçak parasının’ devlet tarafından sübvansiyonu olduğunu ekleyelim.
Muayenehaneler kışlamız… steteskoplar süngümüz
Muayenehanesi olan hekimlerin, hastaları muayenehanelerine gitmeye zorladığı, hastalara kamuda iyi davranmadığı, mesai saatlerine uymadığı, vergi kaybına yol açtığı gibi hem asılsız ve mantıksız, hem de küçültücü önyargılar gerekçe gösterilir, ama bakın Doç. Dr. Göktaş muayenehanelerin olumlu taraflarını nasıl sıralıyor: 1.Hekimlerin çalışma saatini uzatmakta, halka daha uzun süreli hizmet etmelerini sağlamaktadır. 2.Hastanelerdeki yığılma ve kuyrukları azaltmaktadır. 3.Ülkenin toplam sağlık hizmeti üretimi artmaktadır. 4.Hastalara daha fazla zaman ayrılarak, daha kaliteli koşullarda bakılmaktadır. 5.Önemli sayıda kişiye istihdam sağlamakta, işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamaktadır. 6.Yeni vergi kaynağı sağlamaktadır. 7.Hekimlerin mesleki tatminini sağlamaktadır.
Hastanelerin iyi işletilmesi ve üretilen hizmetin denetlenmesi, hastane yönetimlerinin ve bakanlığın görevidir. Kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin verimliliği, üretimi, mesaiye uyumu, hastalara davranışı kolaylıkla denetlenebilir ve ölçülebilir. Yönetim, ölçüm ve denetleme sistemindeki acizliğin faturasını muayenehanesi olan hekimlere çıkarmak hem haksızlık, hem de hekim emeğine saygısızlıktır. Aksine, birileri saat 16:00-17:00’den sonra dinlenmeye giderken, muayenehanelere giderek çalışmasını sürdüren, ülkenin ve halkın sağlık üretimine katkıda bulunan insanlara teşekkür edilmesi ve ödüllendirmeleri gereklidir.
30 yıla yakın zamandır üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan ve uzun yıllardan beri de muayenehanesi olan bir doktor olarak sayın Başbakanımıza sesleniyorum: ‘’Muayenehaneler yan gelip yatma yeri değildir.’’