content
01 Ara

Mevzuat Kitaplarının Ölümü!

Hepimiz kitapları ölümsüz bilirdik. Kitap ve ölüm kavramı biraz birbirine yakışmıyor ama yapacak çok fazla bir şey yok. Bilgisayar ve özellikle internet teknolojisi mevzuat kitaplarını ölüme mahkûm etti.

Bilgisayar ve özellikle internet teknolojisindeki gelişmelerin sağladığı olanaklar ışığında artık mevzuat kitaplarının farklı değerlendirilmesi ve analiz edilmesi gerekmektedir. Kanun, tüzük, yönetmelik, genelge gibi düzenlemelerin güncel bir şekilde derlenmesi, internet teknoloji öncesi dönemde önemliydi. Çünkü hem mevzuat kaynaklarına ulaşmak hem de mevzuattaki değişiklikleri izlemek oldukça zordu. Günümüzde ise, hem mevzuat kaynaklarına ulaşmak hem de mevzuattaki değişiklikleri izlemek oldukça kolaydır.

Mevzuat kitabı yazılmasına artık gerek bulunmamaktadır: Mevzuatta çok sık yapılan değişiklikler, basılı mevzuat kitaplarını kısa sürede değersiz kılmaktadır. Buna rağmen, kanun dizisi adı altında kanunlar, tüzükler, yönetmelikler yeniden yayımlanmaktadır. Değişik akademik unvanlara sahip şahıslar tarafından mevzuat editörlüğü gibi orijinal katkının olmadığı kitapların hazırlanması rasyonel bir yaklaşım değildir. Çünkü artık kanunlar, tüzükler, yönetmelikler gerek devletin resmi web sitelerinde gerekse de özel kuruluşların web sitelerinde mevcut olup konuyla ilgili olanlar çok kolay erişebilmektedir. Hatta, yeterli yabancı dil bilgisine sahip olanlar için farklı ülkelerin mevzuatlarına bile internet üzerinde erişmek mümkündür.

Değişik sınavlara yönelik hazırlanan mevzuat kitaplarının fiyatları oldukça yüksektir. Bu durum, özellikle sınava hazırlanan insanların daha yüksek maliyet ödemesine neden olmaktadır. Sınava hazırlanan öğrencilerin gereksinimlerini karşılamak amacıyla mevzuat kitabı çıkarılacaksa, bu kitapların ciltli, karton kapaklı veya yüksek kaliteli basılmış olmasına gerek bulunmamaktadır. Sadece, öğrencilerin sınava hazırlanmasını sağlayacak nitelikte mevzuat kitabı basılması yeterlidir.

Diğer taraftan, mevzuat kitapları hiçbir zaman akademik veya bilimsel eser niteliğinde olmadığından, mevzuat kitaplarına çok fazla değer atfedilmemelidir.

 Uygulama hukuk kitapları çok fazla yargı kararlarına dayalı oluşturulmuştur. Yargı kararlarının konuya ışık tutan kısımları kitaba alınması gerekirken, yargı kararlarının hukuksal değeri olmayan kısımları da uygulama hukuk kitaplarında yer almaktadır. Bu durum hem uygulama hukuk kitaplarının orijinallikten uzaklaşmasına hem de maliyetinin artmasına neden olmaktadır. Birçok hukuk uygulama kitabının %90’ı kanun, tüzük, yönetmelik tekrarından oluşmaktadır.

Mevzuat kitaplarına gereksinim duyanlar; mevzuat yayını yapan resmi ve özel web sitelerinin adreslerini öğrenerek basılı mevzuat kitaplarından kurtulabilirler. Reklam olur diye bu makalede web sitelerinin adreslerini yazamıyorum, ancak, ilgilenenlerin google hukuk dizinini incelemeleri yararlı olacaktır.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank