content
25 May

Mescid-i Haram Kolektvizmi (II)

Salat!

Din terminolojisinde yer edinen kavramlar, çok ciddi derecede yozlaştırılmıştır. Bu yozlaşmanın en büyük örneği, ‘’Namaz’’ kavramı üzerinde gerçekleşmiştir. Namaz kelimesi, Farsça olmakla birlikteKuran’da kesinlikle geçmemektedir. Yapılan deformasyon, Salat kavramını ‘’Namaz’’ olarak nitelemekle ilgilidir. Salat, Kuran’da kastedildiği hali ile ‘’Namaz’’ değildir.!

 

Kuran’da yaklaşık 71 yerde geçen Salat kelimesinin ‘’ekimus’’(uygulamak) fiili ile bitiştirilmesi neticesinde ‘’Namaz’’ eylemi kastediliyor olabilir. Fakat bu bir kesinlik arz etmemektedir. Esasen, meallerde bu kelimenin NAMAZ olarak çevrilmesi, DEV bir KATLİAM’dır…

Salat, saly ve salv köklerinden türemiş, kökler bir araya geldiğinde ‘’Ateşten korunmak için uylukların hareketi’’ anlamı taşırken, semantik anlamı itibari ile;

Desteklemek

Toplumsal Dayanışma

Duyarlılık

Özgürlük Mücadelesi

Hoşgörü ve paylaşım

Allah’a,Halk ve Hak için çalışan liderlere itaat

Gibi anlamlar içerirken, bu eyleme bağlı ‘’abdest’’ yaklaşımının diğer açılımı, zihinsel ve bedensel arınmayı temsil etmektedir. Namaz ise, bu büyük yapının ‘’temsili’’ dir…

Kısacası, Salat = Din’dir. Kuran’ın Salat’a yüklediği değer nazarınca bunu söylemek gayet yerinde olacaktır. Namaz olarak nitelenen eylem ise, bu geniş kapsamlı projenin sembolü-temsili-hatırlatmasıdır…

İnsanların, Salat’ı kesin suretle kavramadığı gerçeğine dayanarak Kuran’dan bir örnek vererek tamamen anlamanızı sağlayacağım ;

Ütlü ma uhiye ileyke minel kitabi ve ekimis salah innes salate tenha anil fahşai vel münker ve lezikrullahi ekber vallahü ya'lemü ma tasneun

Kitap'tan sana vahyedileni oku! Salat’ı da uygula! Çünkü Salat, felaketlerden ve kötülüklerden alıkoyar. Elbette ki Allah'ın zikri/Kur'an'ı daha büyüktür! Allah, neler yaptığınızı biliyor. Ankebut 45

Bu ayet birçok çeviride şu minvalde çevrilmektedir ;

(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah, yaptıklarınızı biliyor.

Şimdi tarihi sorumuzu soruyoruz ;

2. çeviriyi kıstas edinelim.

1-     Filistin halkı namaz kılmamaktamıdır?

2-     Namaz kıldığı halde felaketler neden İslam toplumlarının yakasını bırakmamaktadır?

3-     Üzerine bomba yağan halkların kıldığı namaz mı hatalıdır ? Yoksa (haşa) Allah yalan mı söylemektedir?

Gördüğünüz gibi çelişki ortadadır. Bu kavramı TEK BAŞINA namaz olarak almak, bir anlamda Allah’ı yalancı konumuna düşürmektedir. 

Şimdi Salat’a yukarıda yüklediğimiz anlamlar üzerinden bir resim çizelim.

Batı Emperyalizminin varlığının bu denli güçlü olduğu Dünya’da,

1-     Toplumsal Dayanışması güçlü olan

2-     DESTEK unsurunun gereğini yerine getiren

3-     Duyarlı olan, hayata ve çevresine olan duyarlılığı had safhada olan

4-     Kıyam eden = Özgürlüğü için mücadele veren

5-     Rüku eden = Hoşgörülü ve paylaşımcı olan

6-     Secde eden = Halk için mücadele eden önderler yetiştirecek olgunluğa erişmiş toplumun, ürettiği bu değerli önderleri takip etmesi.

7-     Mescid-i Haram Kollektivizmi’ni uygulayan = Kamu’cu, anti-liberalist, paylaşımcı bir ekonomiyi benimseyen, anti-kapitalist, değerlerine sahip çıkan, araştırmacı, eğitime önem veren, bilimsel düşünceyi zirveye çıkartan, Din’i orijinal kaynaklarından değerlendiren. İlerici.

Şimdi, yukarıda ki SALAT uygulamasını eksiksiz yerine getiren toplum, sizce EMPERYALİZM karşısında mağlubiyete uğrayabilir mi ?

İşte meselenin özü budur…

Hepimizin uyguladığı, olgunlaştırıcı (çünkü doğru uygulanan namaz bir muhakeme mekanıdır, kişisel muhakemenin had safhaya çıktığı an dır) ibadet ritüeli olan namaz, Salat’ın bir kısmıdır sadece. Tahakküm teologlarının Salat’a eşitlediği bu ritüelin altını dolduran eylemler yumağı, yukarıda izah ettiğimiz gibidir.

İşte, toplumun eda ettiğine inandığı Salat’ı ne kadar eksik ve yetersiz uyguladığını gösterir TEK BİR ÖRNEK. Bu örnekleri çoğaltmam halinde, makale olarak tasarladığım bu yazı bir KİTAP halini alacaktır. ( Kaldı ki, kısa bir süre içerisinde kitaplaşacağını umuyorum)

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Mescid-i Haram Kolektvizmi (II)”

  1. 1
    Emre ÇAKIR Says:

    Eren Bey,

    Kitabınızın çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum.

    Saygılarımla...



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank