content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

08 Oca

Mersin’de Hasat Zamanı Gelirken (II)

Geçen hafta CHP’nin 2011 yılında yapılacak olan genel seçimlerde Mersin ilimizde milletvekilliği sıralamasını üyelerle ön seçim düşüncesi üzerine geliştirmeye başlamış ve birkaç muhtemel milletvekili adayından söz etmiştik. Bu hafta aynı konuya devam edelim.

Şu an görev başında bulunan il başkanı Sayın Yılmaz Şanlı da muhtemel adaylardan birisi gibi görünüyor. Yılmaz bey’in avantajı hem Tarsus’a hem de Mersin’e hitap ediyor olması. Gerek örgütün tamamı gerekse üyeler tarafından tanınmışlık problemi olmayan bir başka isim olarak karşımıza çıkıyor.

Diğer bir isim ise Mersindeki sivil toplum örgütlerinin önereceği ve destekleyeceği bir isim olacak. Hatırlanırsa Geçen dönem bu örgütler Hüseyin Çamak ve Ali Koç’a destek vermiş. Ancak herhangi tatmin edici bir sonuca ulaşamamışlardı. Sanırım bu defa tek bir adayın desteklenmesini sağlamaya çalışacaklar.

Tabii bu saydıklarımız geçen seçimdeki gibi CHP’nin dört milletvekili çıkaracağı varsayımına dayanmakta. Bir de hiç kontenjan adayı konulmayacağı varsayımına da. Eğer parti üst yönetimi ikinci sırayı bayan kontenjanı olarak ayırırsa o halde önseçimden ilk dört içine girmek bir hayli performans isteyen bir iş olacak.

Peki, partinin Mersin sıralaması için kontenjan ayırma ihtimali var mı?

Bence var.

Peki, bu sırada şu an diğer Mersin milletvekilleri; biz sıramızı savdık, yeni yüzler gelsin der mi

Bence demez.

Bu da iddiası olan üç isim daha demektir.

Şimdi - geçen hafta saydığımız isimlerle birlikte –  bir defa daha oluşan tabloya baktığımızda ortaya kocaman çok bilinmeyenli denklem çıkmakta.

CHP’nin yıllar itibarıyla seçim performansına bakıldığında ise şu sonuçları görüyoruz:

1995 yılında 2 milletvekili,

1999 yılında ülke barajına takılmış ve milletvekili çıkaramamış.

2002 seçimlerinde ise MHP ülke barajına takılması sonucunda 7 milletvekili çıkarılmış.

2007 yılında ise 4. milletvekilliği zorlanarak kazanılmış.

Bilindiği gibi yerel seçimlerde il genel meclisi üyelikleri için verilen oylar milletvekili seçimleriyle özdeş addedilir. Bu açıdan bakıldığında ise 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde oluşan tablonun bir benzeri eğer 2011 seçimlerine yansıyacak olursa CHP’nin Mersinde 4 milletvekili çıkarması zor’un ötesinde imkânsız. Üç milletvekilliğinin CHP tarafından alınacağı ve sıralamada ilk üç’ün içinde bir de bayan kontenjanı olacağı düşünülürse, diğer iki kişinin kim olabileceği tartışılacaktır.

Tarsus bu defa milletvekilsiz kalma riskiyle karşılaşmış gibi görünüyor. Umut ediyorum ki, kontenjan adayı Tarsuslu olur.

Gerçi denilebilir ki şu an Tarsus’un iki milletvekili var da ne oluyor. Böyle düşünmek hiç kimseye bir fayda getirmez, o yüzden düşünmemek gerek.

Bakalım gökten üç elma kimin başına düşecek.

Etiketler :

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank