Men Türkem Ula Türkem!
Ahıskalılar çok eski devirden beri insanların topluluk halinde yaşadığı bir bölgedir. Yukarı Kür ve Çoruh boylarıyla Ahıska bölgesinin Türklük tarihi, çok eski asırlara dayanmaktadır. Son Kıpçakların, Gürcü Kralının davetiyle gelip yerleşmesinden yüzyıllarca evvel buralarda Kıpçak ve Bun-Türklerin yaşadığına dair ciddî haberler vardır. Bölge, VI. yüzyılda İranlılar, Hazarlar ve Bizanslılar arasında el değiştirdi. Hazarlar, Kafkasya coğrafyasında çok büyük rol oynamışlardır.
Ahıska’nın Rustav köyünde dünyaya gelmiş olan ünlü şair Şota Rustaveli, “Üstadım Genceli Nizamî’dir” demiş ve eserinde tamamen İslâmî motifler kullanmıştır. Şair Rustaveli’nin ad ve soyadının Gürcü isim kalıplarında görülen -vili, -dze gibi ekleri almaması da dikkat çekici bir husustur. Dilinden başka Gürcü kültürüyle ortak noktaları bulunmamaktadır. Bu kavim, muhtemelen Hitit, Asur ve Sümerler gibi kayıp bir topluluktur.
Bugün yarım milyon civarındaki Ahıska Türkü, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Ukrayna, Sibirya ve Kuzey Kafkas ülkelerinde darmadağınık bir hâlde hayat mücadelesi vermektedirler.
1990-2000 Yılları arasında Ahıskalılara çok fazla ırkçılık yapıldığı, Ahıskalıların ileri genleri tarafından Türkiye’ye bildirilmiş, O dönemlerde ki siyasi erkan, Ahıskalılar hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığı için, Ahıskalılara ne vatandaşlık vermiş, nede bu ırkçılık olaylarını engelleyecek bir tutumda bulunmuş. Bu olaylardan haberdar olan Amerika’da bir Klise Televizyon’da yayımlanan haberlerden etkilenmiş. Rusya’nın bir şehrinde biriken, Ahıskalıları Amerika ya getirmek için siyasi çalışmalara başlatmış ve bu çalışmaların karşılığını alarak bir çok Ahıskalıyı devlet koruması altında, Kira,Yeme,İçme,Eğitim,Yakacak ve birçok ihtiyaçlarını karşılayarak, Amerika’da yaşama olanağı sağlamıştır.
Bende bundan 8 ay önce Ahıskalıların varlığından bile haberim yoktu. Türk olduklarını, Türkçe konuştuklarını, nerden bile bilirdim? Amerika’daki ilk iş yerim Türk marketinde çalışan Ahıskalı Türkü, Ali abi ile tanışana kadar.
Her sabah Ali abi ile bir diyalogumuz
Selamun Aleyküm Ali Abi Nasılsın ?
Aleyküm Selam çoh şükür eyiyem, Et yapiyem
Bir çok Ahıskalının dilinden düşmeyen bir hikayeyi sizinle paylaşmak istiyorum Amerika’da yaşayan Ahıskalı Ali abinin dilinden.
“Bizim oralarda bir Palli abla varimiş. Palli abla boğozuna çoh düşkün imiş. Bir gün ev şennigini dügüne yolladuhdan sora, cani hinkal çekiyer. Hinkali yapiyer, bişüriyer, yemeye başlamah işteduğunda bahiyer ki, kaynatasi eve teref kuyulmiş geliyer. Bu da elefeseye kalıp hinkali gügüme tökiyer. Bu gügümi, sekünün yanına koyiyer. Ecele davranan kaynata, gügümi kapar kapmaz ayahyoluna gidiyer. Tehret yaparken olacahlar belli...”
Meseleyi eşiden bir aşıh, bu sözleri koşmiş:Komşunun inegi doğurdi
O da severdi yoğurdi
Ağzından ahiyer şoğurdi
Ne pintidür Palli abla.
Bezenur geder dügüne
Kimse çıhamaz ögüne
Hinkali töker gügüme
Ne acgözdür Palli abla.
Amerika’daki Ahıskalılar sadece Ali abiden ibaret değil tabii ki, birde benden 1-2 yaş küçük Özbekçe, Azerice, Rusça, Gürcüce, Türkçe ve İngilizce dillerini Ana dili gibi konuşan Bahtiyar var, yüzü güleç bir çocuk, her sabah bana söylediği sözden bir kesinti…
‘’Bizi bir habar yap dii artıkın abi ya şöle yakışıklı tarafından resmimi de yapıştır‘’
İşin en güzel tarafı Türklükten hiç ödün vermemişler, kendilerini en Türk ten daha, Türk sayıyorlar, Piknikleri,Sohbetleri,Yaşadığı yerler hep Türklerle beraber hiç ayrımları yok.
Burada, yaşadığım şehirde bir Türk Marketi sahibi Yavuz abi anlatıyor..
‘’Bundan 20-25 sene önce İlk Ahıskalı Rochester’e geldiğinde İngilizcesi yoktu tabi,iş bulmalarıda kolay olmadığı için,benden iş istedi o dönemde personele ihtiyacım olduğu için aldım. Sonradan Rusya’dan gelen Ahıska Türkü olduğunu öğrenince hem aramızda sohbet olsun, hem de azıcık kızdırmak maksatlı Rus buraya gel Rus buraya git diyorduk, o zaman bir kızıyordu ki! ‘men Rus deyilem men Rus deyilem Türkem ula Türkem’ diye ortalıklarda bağırarak dolanıyordu..
Bu olayı anlatmamda ki gayem, en Türk ten bile Türk olduklarını savunuyorlardı. Onlarla 1 Ramazan geçirme fırsatım oldu, 30 günlük iftar yemeğinin birçoğunu Ahıskalıların verdiğine şahit oldum.
Değerli okuyucular.
Amerika’daki Ahıskalıları tamamıyla sizlere anlatamasam da, benim çevremde yaşayan Ahıskalıları bir nebzede olsa, anlatma fırsatı buldum. Umarım bu yazıdan keyif almış tırsınızdır teşekkürler….