Memurun Erken Doğum Cezası Kalkıyor
Devlet memurlarının 45 yıldır çalışma ilişkilerini düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda çok önemli değişiklikler yapılıyor. Buna ilişkin tasarı kamuoyuna açıklandı. Tasarıda ücret ve sosyal haklardan, memurların disiplin cezalarına kadar çok geniş düzenlemeler yer alıyor. İşte kısaca satır aralarında kalan hükümler.
Erken doğum yapan memurun doğum izni
Daha öncede gazeteniz Star’da erken doğum cezasını birkaç kez dile getirmiştim. Doğumuna 8 hafta kalan veya doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan kadınlar yani erken doğum yaparlarsa, kullanmadıkları doğum izinleri doğum sonuna ilave edilmemektedir. Erken doğum yapmamış olsa, doğum öncesi istirahatını 8 veya çoğul gebelikte 10 hafta olarak kullanabilecek kadınlar bu hakkını kullanamıyor. İşte hem memur ve hem de işçilerin erken doğum yapmalarından dolayı mağduriyet yaşıyorlardı.
Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, “Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi sekiz haftalık analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir” hükmü getiriliyor. Son derece yerinde yapılan bir değişiklik olduğunu düşünüyorum.
Böylece en azından erken doğum yapan memurların bu sorunu çözülüyor. Temennimiz erken doğum yapan işçilerin sorununun da çözülmesi için bu hükmün emsal alınması. Umarız Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, bu haksız ve hukuksuz uygulamayı çözer.
Memurlara 10 gün babalık izni
Eşinin doğum yapması halinde, erkek memurlara isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilecek.
Yukarıdakine benzer bir hukuksuz uygulamada burada var. İş Kanunu’na göre, ‘eşi doğum yapan erkek işçiye’ babalık izni verilmesine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Gazetecilerin ve memurların yararlanabildiği bu haktan işçilerin de yararlanması için düzenleme yapılmalıdır.
Memura kademe ödülü
Son on yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanacak.
Annelere nöbet yazılmayacak
Kadın memurlara, tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve her halde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecek. Yine, özürlü memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecek.
Memurun süt izni artıyor
Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilecek. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esas alınacak.
Düzenlemeler çok kapsamlı. Haftaya hem tasarıya gelen eleştirileri, hem de diğer düzenlemeleri açıklamaya devam edeceğiz.