Memur Yasası’na Memur Tepkileri
Devlet memurlarına ilişkin değişiklikleri konu aldığımız yazılarımıza çok sayıda okur görüşü geldi. Memurların büyük bir endişe içinde oldukları görülüyor. Kimi memurlar torba kanunla yapılan değişikliklerin beklentileri karşılamadığını ileri sürerken, kimi memurlar da iş garantilerinin ortadan kalkması nedeniyle tedirgin olduklarını belirtmiş. Bugünkü yazımızda memurlardan gelen tepkileri yazıyoruz.
Yanan izne memur tepkisi
Memurların yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebiliyor. Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabiliyor.
Ancak, birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebiliyor. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşüyor ya da memurların deyişiyle yanıyor. Örneğin, devlet memurlarının 2008 yılına ait izinlerin en geç 2009 yılı sonuna kadar kullanılması gerekiyor. 2010 yılı başında kullanılmayan yıllık izinler yanıyor. İşte memurlar da diyor ki, kullanılmayan izinler yanıyor, bu haksız uygulamanın da değiştirilmesi gerekiyor. Bizden uyarması...
Mali hizmet uzmanları eşitlik bekliyor
2006 yılından bu yana kamu kurumlarının mali hizmetler birimi/strateji geliştirme birimlerinde görev yapan Mali Hizmetler Uzmanları’nın da beklenti ve eleştirileri var. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na yeni gelen ve uzman maaşlarının eşitlenmesini/iyileştirilmesini de içeren “Devlet Memurları Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” kariyer meslek olan Mali Hizmetler Uzmanı ve yardımcılarının çıkartılarak, uzmanlar arasında adaletsizlik yapılması eleştirilmiş. Mali Hizmetler Uzmanları da diğer uzmanlarla eşit koşullarda çalışma istiyor. Yoksa uzmanların eşitlenmesi için çıkartılan bu yasa, uzmanlar arası eşitsizliği devam ettirecek.
Kadrosu kaldırılan memura tayin sürprizi
Kadrosu kaldırılan memurlar, en geç altı ay içinde kendi kurumlarında niteliklerine uygun bir kadroya atanacaklar. Bu memurlar, kurumlarında atama imkanı bulunmaması halinde aynı süre içinde başka bir kurumdaki kadrolara atanmak üzere Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilecek. Bunlar, atama işlemi yapılıncaya kadar kurumlarında niteliklerine uygun işlerde çalıştırılacaklar ve yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait malî haklardan ve sosyal yardımlardan yararlanmaya devam edecekler. Diğer kurumlara atanmak üzere bildirilen memurların tespit edilen kadroya, Devlet Personel Başkanlığı tarafından 45 gün içinde ataması teklif edilecek. Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren 30 gün içinde bu kurum ve kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunlu olacak. Memurlar bu uygulamaya ciddi tepki veriyor.
Memurlar neler istiyor?
• Bir okurumuz “Erkek memura 10 gün doğum izni verilmesi yerine doğum yapan kadınların doğum izni 5-6 aya çıkartılsa daha iyi olur” diyor.
• Yine bir işçi kardeşimiz diyor ki, “Memur babalara 10 gün doğum izni var da, neden işçilere 3-5 gün babalık izni verilmiyor. Kanunda bu da değiştirilse ne olur.”
• Vatandaşlara verdikleri hizmetlerin kalitesinden memnun olmayan bazı memurlar hizmet içi eğitim istiyor.