content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

03 Haz

Memur Hastalığını Duydunuz mu ?

Bakın Kamuda Çalışan Memurları ne riskler bekliyor…

Dün sabah iş arkadaşıma tebessümle günaydın dediğimde  yanıt vermediğini gördüm. Hayırdır inşallah diye sorduğumda ise, rahatsız olduğunu bir haftadır sırtına bir ağrı saplandığını onun için hastaneye ciğerlerinden film çektirmek için gideceğini söyledi.

Geçmiş olsun dedikten sonra, kendimle özdeştirerek bir süre önce bende midemden rahatsızlandığımda sırtıma vuruyordu, falan falan diye hasbihal ettik. ..

 

Yinede bir doktora görünelim diye hastaneye gidip muayene oldu, ciğerlerinden filmlerini çektirdi geldi... Neticeyi sorduğumda şaşırtıcı yanıt aldım. Bilmem siz duydunuz mu ?.. Benimde ilk defa duyduğum, Tıp literatüründe yerini yeni almış olan hastalığın adı ’Memur Hastalığı’.. 

 

Önce şaşırdım.. Çünkü bir hafta öncede böyle bir şaşkınlık yaşamıştım. Vücudu alerji olan küçük oğlumun kabarıkları bir hafta geçmeyince Cerrahpaşa Tıp Fakültesine götürdüğümüzde bize 5. hastalık teşhisi kondu. Doktor hastalık hakkında bilgi verdi ama ben ilk defa duyduğum bu hastalığı hemen internetten araştırdıktan sonra içim rahat etti.

 

Yani her gün yeni bir şeyler öğreniyoruz. ..

Evet bu Memur hastalığına  herkesin bulaşabileceği bir hastalık.

Çağımızın hastalığı strese eşdeğer  bir hastalık.

Eğer gün boyu oturarak masa başında çalışıyor, yada bilgisayar başında öylece hareketsiz saatlerce duruyorsanız her an bu hastalığa yakalanabilirsiniz.

 

Bu kıymetli arkadaşım sabahın sekizinden akşamın  yedisine kadar öyle hareketsizce bilgisayar başında çalışır... Öyleki öğle yemeğine bile çıktığı pek görülmemiştir.

 

İşte bu hastalığın teşhisi: Uzun süre hareketsiz kalmaktan sırt omurlarının kireçlenmesi. Tedavisi ise uzun aşamalı kültür fizik hareketleri.

Bende bu tür hastalıklara yakalanmamak için araştırdım ve edindiğim önerileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Kişilerin bazısında boyun-sırt ağrısı ile birlikte kola ve göğüse yayılan ağrılar ve uyuşmalar olmaktadır. Bazılarında ise baş dönmesi kulak çınlaması görülebilmektedir. Kas-iskelet sistemine ait boyun ve sırt ağrılarına yakalanmadan önce boyun ve sırtın anatomik yapısı incelenmelidir. Bilhassa terzilerin de belirttiği gibi, bir omuzu düşük insanlarda omurga eğrilikleri mutlaka vardır. Omurga eğrilikleri ileride boyun fıtığı, kayma, kas fibrositlerine ve kireçlenmelere yol açar. Netice olarak en ufak soğukta, terde, rüzgârda, tek elle seri iş yapılmasında, ağır kaldırmalarda, ters hareketlerde bu ağrılar açığa çıkar.

Aşağıdaki şekillerde, ağrı yerleri ve kasılıp ağrı oluşmasına sebep olan kaslar görülmektedir

A.B= Multifidis: Boynun aşağı-yukarı, sağa-sola döndürülmesinde bu kas çalışır. Bu hareketle kuvvetlenen kas tekrar ağrı oluşturmaz.

C= Trapezius: Omuzu yukarı kaldırıp indirmede, secde hareketinde, elleri kulak hizasına kaldırma hareketinde çalışır.

D= Splenius cervicis: Boynu yukarı kaldırma hareketinde çalışır.

E= Levator scapulae: Omzun yukarı kaldırıp indirilmesinde, secde hareketinde, ellerin kulağa, göğsün ileri hareketinde çalışır.

F= Digastricus: Esneme ve ağzı açma sırasında çalışır; sağa ve sola boynu çevirme hareketinde kasılır.

G= Spinalis thoracis, Longissimus thoracis: Sırtın boyunla sağa ve sola döndürülmesinde, sırtın çukurlandırılıp göğsün öne çıkım hareketinde fonksiyon görür ve bu hareketler bu kasları güçlendirir.

Fazla çalıştırılmamış zayıf kaslar, dış tesirlerden kolayca etkilenir. Kasları güçlü olan sporcular terlese, omuzlarına rüzgâr vursa bile boyunlarında tutulma olmaz. Oysa ki kasları zayıf olan kişiler aynı şartlardan çabuk etkilenir. Ömür boyu sırt ve boyun ağrısı çekmemek için ömür boyu egzersiz yapmak gereklidir. Bilhassa kas-iskelet sisteminin yapısında, doğuştan gelen şekil bozuklukları varsa, ağrılar çıkmadan evvel egzersizlere hemen başlanmalıdır.

Sabah bilgisayarımızın başına oturmadan önce yarım saat, öğle yemeğinde yarımsaat ve akşam masamızı terk etmeden önce yarım saat bu kültür fizik hareketlerini yaparsak Memur Hastalığına yakalanma riskini ortadan kaldırmış oluyoruz. Yani günde 2,5 litre su içerek böbrek hastalığına yakalanma riskini ortadan kaldırdığı gibi. Bu tavsiyeleri ben değil Sağlıkçı Proflarımız söylüyor..

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

3 Kere Cevaplanmış to “Memur Hastalığını Duydunuz mu ?”

  1. 1
    murat Says:

    sevgili mehmetbey bizleri aydınlattığınız için sizlere çok teşekkür ederiz makalelerinizi beğenerek okuyorum rabbim bizleri memur hastalığından ve diğer hastalıklardan korusun başarılarınızın devamını diler saygılarımı sunarım

  2. 2
    kadriye koca Says:

    Mehmet bey,
    elinize sağlık. Keşke söylediğiniz hareketleri yapabilsek. Ama mesai şartlarında bilgisayardan kafamızı kaldıramıyoruz
    selamlar

  3. 3
    Mehmet Ballı Says:

    Yorumlarınız için Teşekkürler..
    Bizden söylemesi...
    Yapmak size kalmış.
    Her işin başı sağlık değil mi???..
    Saygılarımla..



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank