content

12 Nis

Mehmet Bedel’den: Kartal kanadı ‘Çığırtma’ da Ses Buluyor

Burdur’un saz ve söz ustalarıyla ilgili iki ayrı kitap yayınladım. Bu iki ayrı yayın içerisinde, Burdur çıkışlı saz ve söz ustalarından onlarcasının biyografileri yer aldı. Bunlardan biri de, sipsi ustası Mehmet Bedel’di.

Burdur merkezde yayınlanan, Burdur, Yenigün ve öteki gazeteler başta olmak üzere, Mehmet Bedel çıkışlı bir haber yer aldı. Bu haber, Bucak ilçemiz merkezinde günlük yayınlanan Oğuzeli Gazetesinin 01 Kasım 2012 tarih ve 2387. sayısında Kartal kanadı “Çığırtma”da ses buluyor, başlığıyla karşımıza çıktı. Mehmet Bedel’in iki ayrı fotoğrafı, görüntüsü de vardı haber içinde. Burada yer alanlardan özetlediklerimiz:

 

Tarihi Orta Asya’ya dayanan ve Toros Dağları’nın batı kesiminde yaygın olarak kullanılan dilsiz, üflemeli bir çalgı olan çığırtma, Burdur’da nefesli saz ustası Mehmet Bedel tarafından yapılmaya devam ediliyor.

Yaklaşık elli yıldır müzik aleti yapmaya devam eden Mehmet Bedel, artık çığırtma yapımının oldukça azaldığını söylüyor. Halk arasında düdük olarak anılan çığırtmanın en büyük özelliğinin kartalın kanat kemiğinden yapılması olduğuna dikkat çekerek; kartal kemiğinin bulunmasının zor olması nedeniyle, plastik ve kamış kullanıldığından söz ediyor.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mehmet Bedel; Tarihi çok eskilere dayanan çığırtmanın yok olmak üzere olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Günümüzde benden başka kimsenin ürettiğini sanmıyorum. Yaklaşık 10 yıldır, Burdur, Antalya, Denizli ve Afyonkarahisar gibi çevre illerin dağ köylerini dolaşıyorum. Buralarda yaşayan köylülerden eskilerden kalma kartal kanadı kemiği ya da kartal kanatları topluyorum.

 

Topladığım kartal kemiklerini bir ay kül ya da toprağa gömdükten sonra kemikleri süt ile kaynatarak, kokunun gitmesini ve kemikte parlaklık oluşmasını sağlıyorum. Kemiğin uç ve baş kısımlarını kestikten sonra perde deliklerini açıyorum. Önde beş, arkada bir tane olmak üzere toplam 6 ses perdesi bulunuyor. Çığırtma, kartal kanadının büyüklüğüne göre, 25-30 santimetre oluyor. Yaklaşık bir oktav ses genişliği var”..

Bu açıklamaları yapan Mehmet Bedel, gelen siparişler üzerine üretim yaptığını belirterek, evinin altındaki küçük bir atölyede çalıştığını, amacının kaybolmakta olan müzik aletlerini gelecek nesillere taşımak olduğunu söylüyor.

 

GÜL EKMEKÇİ

Gül Ekmekçi: İlkokul, Ortaokul ve lise öğrenimini Burdur’da Üniversite eğitimini İzmir devlet Konservatuarında tamamlayan Gül Ekmekçi, TRT İzmir Radyosunda sözleşmeli sanatçı olarak çalıştı. Ege ve Teke Yöresi türkülerini başarıyla seslendiren Gül Ekmekçi, yurtiçinde ve yurtdışında onlarca konserde sahnede yer aldı

Etiketler : , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank